4.49 van 29 stemmen

Mac and cheese met courgette en citroen

20 minuten
Hoofdgerecht
Vegetarisch

Voor een goede mac and cheese mag je me altijd uitnodigen om te komen eten. Alhoewel het een gerecht is wat ik voornamelijk eet in de herfst- en wintermaanden kun je er ook een zomerse variant van maken die wat lichter, maar nog steeds heerlijk romig is door het gebruik …

Voor een goede mac and cheese mag je me altijd uitnodigen om te komen eten. Alhoewel het een gerecht is wat ik voornamelijk eet in de herfst- en wintermaanden kun je er ook een zomerse variant van maken die wat lichter, maar nog steeds heerlijk romig is door het gebruik van cheddar en feta. Deze laatste kaas is wellicht verrassend, maar werkt dus verbluffend goed in deze mac and cheese met courgette. Ik voegde er ook nog citroensap en verse kruiden zoals basilicum, munt en peterselie aan toe. Een zomerse mac and cheese om te zoenen! Of je eet ‘m natuurlijk gewoon op ;-), geniet ervan.

Ingrediënten

  • zout
  • 400 gr macaroni
  • 1 courgette, in kleine blokjes
  • optioneel: 100 - 150 gr doperwten
  • 75 gr boter
  • 4 el bloem
  • 600 ml melk
  • 175 gr cheddar, geraspt
  • 150 gr feta, verkruimeld
  • 1 bio citroen, rasp en sap
  • zwarte peper
  • 15 gr verse kruiden, blaadjes fijngehakt (ik combineerde basilicum, munt en platte peterselie)

Aan de slag!

  • Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg een snuf zout toe en strooi de macaroni in het water. Laat 9 minuten koken tot beetgaar. Voeg na 2 minuten de blokjes courgette toe en kook mee.
  • Tip: als je ook nog doperwten wilt toevoegen, kook deze dan de laatste 5 minuten mee.
  • Smelt ondertussen de boter in een pan met dikke bodem (ik gebruik daar altijd een gietijzeren braadpan voor) op middelhoog vuur en voeg de bloem toe. Roer met een pollepel een paar minuten tot de bloem gebakken is, maar laat deze niet kleuren. Schenk daarna de melk erbij in een straaltje terwijl je klopt met een garde. Als de saus egaal is, zet je het vuur wat lager en roer je de cheddar en feta erdoor. Blijf rustig roeren tot de kazen helemaal gesmolten zijn. Feta heeft wat langer nodig dan de cheddar, maar uiteindelijk smelt deze ook.
  • Giet de macaroni en courgette af en schep deze door de kaassaus. Breng op smaak met citroenrasp, -sap, zout en peper. Roer als laatste de verse kruiden erdoor.
  • Tip: Voeg naast de rasp eerst het sap van een halve citroen toe. Niet iedereen houdt van een sterke citroensmaak en extra toevoegen kan altijd nog.
  • Serveer de mac and cheese met courgette direct zodat de saus heerlijk romig blijft. Heb je een kliekje over en wil je deze later nog een keer opwarmen? Voeg dan een scheutje melk toe tijdens het opwarmen zodat de saus weer romig wordt.

Notities

  • Dit is een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Bereiding: 20 minuten.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)