Makkelijke banketbakkersroom die niet kan mislukken

Een tijdje terug ging ik aan de slag met een Deens recept voor kanelstang, wat een zalig kaneelbrood is met onder andere banketbakkersroom en hazelnoten.

Tijdens het maken ontdekte ik een recept voor makkelijke banketbakkersroom waar ik in eerste instantie een beetje aan twijfelde. Want naast het feit dat je er hele eieren voor gebruikte (normaal alleen de eidooiers), werd het hele mengsel in de pan verwarmt. Maar wat bleek: het ging perfect en de banketbakkersroom werd fantastisch. Luchtig, zacht en onmogelijk om te laten mislukken.

Ik heb daarom maar even een foto gemaakt van het eindresultaat zodat ik het recept ook met jullie kon delen. De originele versie zal ik ook nog wel een keer maken en publiceren, maar dan heb je deze ook vast! Ideaal om een taart mee te vullen of als topping te gebruiken. Maar ook voor roombroodjes, of in soezen. Dit basisrecept is voldoende voor kleine tartelettes, maar als je het recept verdubbeld kun je het ook goed gebruiken als vulling voor een vlaai of taart.

Wat je nodig hebt voor circa 400 gram

  • 2 eieren
  • 4 el suiker
  • 2 el maïzena
  • 300 ml volle melk
  • 1 vanillepeul (of 1,5 tl vanillepasta of -extract)

Wat je gaat doen voor de makkelijke banketbakkersroom

Bereiding: 10 minuten

  1. Klop de eieren los met de suiker en maïzena in een sauspan, zorg dat er geen klontjes meer in het mengsel zitten. Klop daarna de koude melk erdoor.
  2. Schraap de vanillepeul leeg met een scherp mes en klop de vanille ook door het mengsel.
  3. Zet de pan op middelhoog vuur en blijf roeren met een garde terwijl het mengsel verwarmt. Het gaat dan vanzelf indikken. Laat niet koken, blijf goed roeren en zet het vuur lager als je het te snel vindt gaan. Als het gaat koken, krijg je klontjes omdat het ei gaart en dat is wat je niet wilt.

Tip: Gaat het toch te snel en zie je klontjes verschijnen? Haal de pan dan gelijk van de warmtebron en zet ‘m op een ‘koude’ ondergrond. Klop daarna flink met een garde totdat de inhoud van je pan weer vloeibaar is. Daarna kan de pan weer terug op de hittebron, maar zet wel gelijk het vuur lager.

  1. Ik heb het vuur uitgezet toen de banketbakkersroom zo dik was als custard/pudding. Schep het over in een schaal en laat afkoelen. Roer het tijdens het afkoelen nog een paar keer door.
  2. Dek af met een vel vershoudfolie, leg deze direct op de banketbakkersroom zodat je geen vel krijgt en bewaar in de koelkast tot gebruik.

Tip voor gebruik: Roer de banketbakkersroom even goed door voordat je ‘m verder gaat gebruiken. Dan wordt de room weer soepel.

Recept: Francesca (geïnspireerd door een recept van Nordic Food Blog), Fotografie: DeedyLicious

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *