4.54 van 13 stemmen

No knead bread met rozemarijn en knoflook

1 dag 50 minuten
Bijgerecht
Lunch

Er gaat niets boven de geur en smaak van zelfgebakken brood. De knapperige korst in combinatie met een luchtige binnenkant is hemels. Maar denk nou niet dat ik een broodbakker ben, verre van zelfs. Ik ben nog nooit in de weer geweest met desemstarters bijvoorbeeld. Maar waar ik wel fan …

Er gaat niets boven de geur en smaak van zelfgebakken brood. De knapperige korst in combinatie met een luchtige binnenkant is hemels. Maar denk nou niet dat ik een broodbakker ben, verre van zelfs. Ik ben nog nooit in de weer geweest met desemstarters bijvoorbeeld. Maar waar ik wel fan van ben is het ‘no knead bread’, oftewel een brood dat je niet hoeft te kneden. Ook bijna niet naar om hoeft te kijken trouwens. Je hebt alleen wat geduld nodig. Want ondanks dat je er zelf effectief maar 10 minuten mee bezig bent, heeft het brood wel minimaal 16 uur nodig om te rijzen. Maar met een beetje goede planning komt dat helemaal goed ;-).

Vandaag deel ik met jullie mijn recept voor een no knead bread met rozemarijn en knoflook, waar ik ook nog wat olijfolie aan heb toegevoegd om het brood nog meer smaak te geven. Het ideale brood voor een uitgebreide weekendborrel en natuurlijk voor de feestdagen die eraan komen! Je kunt het prima 1 tot 2 dagen eerder bakken en dan in aluminiumfolie bewaren tot gebruik. Alhoewel dit brood vers uit de oven, met een olijfolie dip of gezouten boter, pas echt onweerstaanbaar lekker is.

Dit brood bak ik in mijn gietijzeren braadpan van BK. Deze kan tot 250 graden in de oven en het brood past zowel in de 24 als 28 cm Bourgogne.

Ingrediënten

  • 400 gr tarwebloem
  • 10 gr zout
  • 3 gr instant gist
  • 275 ml lauwwarm water
  • 25 gr olijfolie extra vergine
  • 1 el fijngehakte rozemarijnblaadjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt

Aan de slag!

  • Meng alle ingrediënten door elkaar in een kom met een pollepel. Zorg dat alles goed gemengd is. Dek de kom af met vershoudfolie en leg daarover een klamme theedoek.
  • Laat het deeg nu 16 – 24 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld en er kleine kuiltjes bovenin het deeg zichtbaar zijn.
  • Bestuif je werkvlak met bloem, inclusief je handen, haal het deeg uit de kom en leg het voor je neer. Dit gaat nog makkelijker met een deegsteker, omdat het deeg vrij plakkerig is.
  • Klap het deeg 1 keer dubbel, draai het deeg een kwartslag en klap het deeg nog een keer dubbel. Vorm nu een bol van het deeg en leg deze (met de naad naar beneden) op een vel bakpapier, en bestrooi licht met bloem. Dek af met een schone theedoek en laat nog 2 uur rijzen.
  • Tijdens de laatste 20 minuten van de tweede rijs verwarm je de oven voor op 250 graden (onder- en bovenwarmte). Zet tijdens het opwarmen je gietijzeren pan, inclusief deksel, al in de oven. Leg ook vast goede ovenhandschoenen en 2 rekjes klaar, zodat je straks alles bij de hand hebt.
  • Haal, voorzichtig, de bloedhete pan uit de oven en zet ‘m op een rekje. Haal het deksel eraf en leg die op het tweede rekje. Verwijder de theedoek van je brood en til het brood met bakpapier en al op. Laat het voorzichtig in de pan zakken (nog steeds met het bakpapier) en zet het deksel (met ovenhandschoen) weer op de pan.
  • Plaats de gietijzeren pan, met deksel, in de oven en bak het brood 25 minuten.
  • Haal na de 25 minuten het deksel voorzichtig van de pan en bak het brood nog circa 10 - 15 minuten zonder deksel tot de korst heerlijk knapperig en mooi goudbruin is.
  • Tip: Iedere oven is weer anders, ook qua hoogte. Die van mij is vrij hoog waardoor de bovenkant niet snel te donker kon worden. Maar dat verschilt dus per oven. Dus hou het brood goed in de gaten, zodra het deksel eraf is gehaald
  • Haal de pan, heel voorzichtig met je handschoenen, uit de oven en zet op het rooster om af te koelen. Het brood kun je uit de pan tillen middels de punten van het bakpapier. Leg het brood op een rooster om te laten afkoelen tot een acceptabele eettemperatuur. En daarna mag je heel snel een stuk van je no knead bread afsnijden om te proeven. Mijn eerste hap was met een lik gezouten roomboter, wat een feest!

Notities

  • Met dit recept maak je 1 no knead bread.
  • Bereiding: 10 minuten + Rijzen: 16 – 24 uur + Bakken: 25 + 10 - 15 minuten.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)