No knead bread met rozemarijn en knoflook

Samenwerking – Er gaat niets boven de geur en smaak van zelfgebakken brood. De knapperige korst in combinatie met een luchtige binnenkant is hemels. Maar denk nou niet dat ik een broodbakker ben, verre van zelfs. Ik ben nog nooit in de weer geweest met desemstarters bijvoorbeeld. Maar waar ik wel fan van ben is het ‘no knead bread’, oftewel een brood dat je niet hoeft te kneden. Ook bijna niet naar om hoeft te kijken trouwens. Je hebt alleen wat geduld nodig. Want ondanks dat je er zelf effectief maar 10 minuten mee bezig bent, heeft het brood wel minimaal 16 uur nodig om te rijzen. Maar met een beetje goede planning komt dat helemaal goed ;-).

Vandaag deel ik met jullie mijn recept voor een no knead bread met rozemarijn en knoflook, waar ik ook nog wat olijfolie aan heb toegevoegd om het brood nog meer smaak te geven. Het ideale brood voor een uitgebreide weekendborrel en natuurlijk voor de feestdagen die eraan komen! Je kunt het prima 1 tot 2 dagen eerder bakken en dan in aluminiumfolie bewaren tot gebruik. Alhoewel dit brood vers uit de oven, met een olijfolie dip of gezouten boter, pas echt onweerstaanbaar lekker is.

Brood bakken in de BK Bourgogne braadpannen

Vooral internationaal zie je veel no knead bread recepten die in ‘dutch ovens’ worden gebakken. Oftewel in een gietijzeren braadpan, en laat mijn Bourgogne braadpan van BK dat nou ook zijn! Deze kan tot 250 graden in de oven en het brood past zowel in de 24 als 28 cm Bourgogne.

Naast brood bakken kun je in de Bourgogne braadpannen ook bakken en braden, langzaam stoven, soepen maken en ik gebruik ‘m zelfs als frituurpan. Uniek aan de Bourgogne braadpan is dat het deksel aan de binnenzijde is voorzien van druipringen, hierdoor wordt het kookvocht gelijkmatig over het gerecht verdeeld en blijft je gerecht mals tijdens het stoven.

Wat je nodig hebt 1 no knead bread

 • 400 gr tarwebloem
 • 10 gr zout
 • 3 gr instant gist
 • 275 ml lauwwarm water
 • 25 gr olijfolie extra vergine
 • 1 el fijngehakte rozemarijnblaadjes
 • 3 teentjes knoflook, fijngehakt

Wat je gaat doen

Bereiding: 10 minuten + Rijzen: 16 – 24 uur + Bakken: 25 + 10 – 15 minuten

 1. Meng alle ingrediënten door elkaar in een kom met een pollepel. Zorg dat alles goed gemengd is. Dek de kom af met vershoudfolie en leg daarover een klamme theedoek.
 2. Laat het deeg nu 16 – 24 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld en er kleine kuiltjes bovenin het deeg zichtbaar zijn.

 1. Bestuif je werkvlak met bloem, inclusief je handen, haal het deeg uit de kom en leg het voor je neer. Dit gaat nog makkelijker met een deegsteker, omdat het deeg vrij plakkerig is.
 2. Klap het deeg 1 keer dubbel, draai het deeg een kwartslag en klap het deeg nog een keer dubbel. Vorm nu een bol van het deeg en leg deze (met de naad naar beneden) op een vel bakpapier, en bestrooi licht met bloem. Dek af met een schone theedoek en laat nog 2 uur rijzen.

 1. Tijdens de laatste 20 minuten van de tweede rijs verwarm je de oven voor op 250 graden (onder- en bovenwarmte). Zet tijdens het opwarmen je gietijzeren pan, inclusief deksel, al in de oven. Leg ook vast goede ovenhandschoenen en 2 rekjes klaar, zodat je straks alles bij de hand hebt.
 2. Haal, voorzichtig, de bloedhete pan uit de oven en zet ‘m op een rekje. Haal het deksel eraf en leg die op het tweede rekje. Verwijder de theedoek van je brood en til het brood met bakpapier en al op. Laat het voorzichtig in de pan zakken (nog steeds met het bakpapier) en zet het deksel (met ovenhandschoen) weer op de pan.
 3. Plaats de gietijzeren pan, met deksel, in de oven en bak het brood 25 minuten.
 4. Haal na de 25 minuten het deksel voorzichtig van de pan en bak het brood nog circa 10 – 15 minuten zonder deksel tot de korst heerlijk knapperig en mooi goudbruin is.

Tip: Iedere oven is weer anders, ook qua hoogte. Die van mij is vrij hoog waardoor de bovenkant niet snel te donker kon worden. Maar dat verschilt dus per oven. Dus hou het brood goed in de gaten, zodra het deksel eraf is gehaald

9. Haal de pan, heel voorzichtig met je handschoenen, uit de oven en zet op het rooster om af te koelen. Het brood kun je uit de pan tillen middels de punten van het bakpapier. Leg het brood op een rooster om te laten afkoelen tot een acceptabele eettemperatuur. En daarna mag je heel snel een stuk van je no knead bread afsnijden om te proeven. Mijn eerste hap was met een lik gezouten roomboter, wat een feest!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Er gaat niets boven zelf brood bakken. De knapperige korst en een luchtige binnenkant is hemels. Waar ik fan van ben is het ‘no knead bread’, oftewel een brood dat je niet hoeft te kneden. Ook bijna niet naar om hoeft te kijken, je hebt alleen geduld nodig. Ondanks dat je er maar 10 minuten mee bezig bent, heeft het 16 uur nodig om te rijzen. Met een goede planning komt dat goed

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met BK. Lees ook hier mijn disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “No knead bread met rozemarijn en knoflook”

  1. Ik heb het brood al een aantal keer gemaakt, echt heerlijk! Maar wat ik me afvraag, kan je dit recept ook maken met bijv volkerenspeltmeel?

 1. Mijn eerste broodje en.. gelukt! Hij is wel wat plat geworden, ik kon het deeg niet goed tot een bolletje vormen. Wat kan ik verkeerd gedaan hebben? Heb het deeg een dag laten rijzen en het was idd erg plakkerig, leek op oliebollenbeslag en heb er toen wat meer tarwebloem aan toegevoegd. Toen werd het deeg wel wat steviger. Ik ga hem zeker nog eens proberen!

  1. Hi! Ik kreeg iets teveel reacties over nat deeg en ik ben vanochtend maar even de keuken in gedoken om mijn eigen recept te testen. En ik moet helaas zeggen dat ik een fout heb gemaakt tijdens het noteren van de hoeveelheden tijdens de eerdere testfase. Het moest 275 ml water zijn ipv 375 ml en heb dat verkeerd genoteerd. Stom van mij en ik baal ervan, want normaliter ben ik altijd zo secuur daarin! Ik heb het inmiddels aangepast in het recept, maar dat helpt jouw brood nu niet meer natuurlijk. Ik vind het oprecht vervelend en ik hoop dat je ‘m nog een keer wilt bakken, nu het recept wel klopt <3.

   1. Ha, vandaar! Maakt helemaal niet uit, reden genoeg om het nog eens te proberen. De smaak was erg lekker!

  1. Iets anders afsluitbaars van gietijzer? Het idee is dat dit een soort oventje vormt waarbinnen het brood gebakken kan worden. Of je ook een ander materiaal kunt gebruiken, weet ik eigenlijk niet. Misschien kan Google je daarbij helpen,

 2. Hoi! Gisteren de voorbereidingen gedaan en vanmorgen al het gevoel dat het niet goed ging komen. Wel gerezen maar het deeg was erg nat , en niet bepaald vouwbaar. Toch een poging gedaan het af te maken. Maar ik heb nog nooit zo’n slecht ‘no knead bread gemaakt’ 🙁 Wat jammer, wat ging er mis? Ik weeg altijd en woog ook gisteren precies af.

  1. Hi! Ik kreeg iets teveel reacties over nat deeg en ik ben vanochtend maar even de keuken in gedoken om mijn eigen recept te testen. En ik moet helaas zeggen dat ik een fout heb gemaakt tijdens het noteren van de hoeveelheden tijdens de eerdere testfase. Het moest 275 ml water zijn ipv 375 ml en heb dat verkeerd genoteerd. Stom van mij en ik baal ervan, want normaliter ben ik altijd zo secuur daarin! Ik heb het inmiddels aangepast in het recept, maar dat helpt jouw brood nu niet meer natuurlijk. Ik vind het oprecht vervelend en ik hoop dat je ‘m nog een keer wilt bakken, nu het recept wel klopt <3.

  1. Hi! Ik kreeg iets teveel reacties over nat deeg en ik ben vanochtend maar even de keuken in gedoken om mijn eigen recept te testen. En ik moet helaas zeggen dat ik een fout heb gemaakt tijdens het noteren van de hoeveelheden tijdens de eerdere testfase. Het moest 275 ml water zijn ipv 375 ml en heb dat verkeerd genoteerd. Stom van mij en ik baal ervan, want normaliter ben ik altijd zo secuur daarin! Ik heb het inmiddels aangepast in het recept. Mocht je nog bezig zijn: voeg dan nu gewoon wat extra bloem toe en dan komt het goed. Excuus!

   1. Kan gebeuren 🤭. Ik vind het zo knap dat je na zo’n gezellig avondje alweer volop bezig bent en zo snel reageert!

    1. Ah, lief! Ik had ook eigenlijk het plan om een ochtendje niets te doen haha. Maar ik vind het oprecht heel vervelend als dit gebeurt. Dus ik wou het eerst ‘oplossen’.

 3. Vanochtend pas tijd om je broodje uit te proberen, nu blij mee:) maar ik zou er niet teveel van balen…Ik ben super blij met alle moeite die je elke dag stopt in je website insta en recepten…foutje overkomt iedereen wel eens…gelukkig is het maar een brood:)

 4. Hallo Francesca,

  Lijkt me lekker om te maken.
  Vraag me wel af wat voor zin een klamme theedoek op folie heeft. Vocht komt daardoor niet bij het deeg…

  Vr. Gr. Onno.

 5. Benieuwd! Ik heb er klein gesneden stukjes zongedroogde tomaatjes in gedaan. Het deeg was na 15 uur erg plakkerig, bijna niet mogelijk om een bol van te maken. Misschien waren de tomaatjes (met hun beetje aanhangende olie) te veel vocht. We gaan het eindresultaat afwachten!

 6. Op de website van BK staat dat hun braadpannen tot 230C ovenbestendig zijn. De pan zal dus niet lang mee gaan als je hem op 250 droog verwarmd.

 7. Hi Franceska,

  Wat een ontzettend leuk recept!
  Ik heb alleen tips nodig om het brood beter te laten slagen, want het is te vast… niet luchtig genoeg… ik wil het graag nog eens proberen, want de smaak is top!

Reacties zijn gesloten.