Samenwerking – Er gaat niets boven de geur en smaak van zelfgebakken brood. De knapperige korst in combinatie met een luchtige binnenkant is hemels. Maar denk nou niet dat ik een broodbakker ben, verre van zelfs. Ik ben nog nooit in de weer geweest met desemstarters bijvoorbeeld. Maar waar ik wel fan van ben is het ‘no knead bread’, oftewel een brood dat je niet hoeft te kneden. Ook bijna niet naar om hoeft te kijken trouwens. Je hebt alleen wat geduld nodig. Want ondanks dat je er zelf effectief maar 10 minuten mee bezig bent, heeft het brood wel minimaal 16 uur nodig om te rijzen. Maar met een beetje goede planning komt dat helemaal goed ;-).
Vandaag deel ik met jullie mijn recept voor een no knead bread met rozemarijn en knoflook, waar ik ook nog wat olijfolie aan heb toegevoegd om het brood nog meer smaak te geven. Het ideale brood voor een uitgebreide weekendborrel en natuurlijk voor de feestdagen die eraan komen! Je kunt het prima 1 tot 2 dagen eerder bakken en dan in aluminiumfolie bewaren tot gebruik. Alhoewel dit brood vers uit de oven, met een olijfolie dip of gezouten boter, pas echt onweerstaanbaar lekker is.
Brood bakken in de BK Bourgogne braadpannen
Vooral internationaal zie je veel no knead bread recepten die in ‘dutch ovens’ worden gebakken. Oftewel in een gietijzeren braadpan, en laat mijn Bourgogne braadpan van BK dat nou ook zijn! Deze kan tot 250 graden in de oven en het brood past zowel in de 24 als 28 cm Bourgogne.
Naast brood bakken kun je in de Bourgogne braadpannen ook bakken en braden, langzaam stoven, soepen maken en ik gebruik ‘m zelfs als frituurpan. Uniek aan de Bourgogne braadpan is dat het deksel aan de binnenzijde is voorzien van druipringen, hierdoor wordt het kookvocht gelijkmatig over het gerecht verdeeld en blijft je gerecht mals tijdens het stoven.
Goeiemorgen!
Hulde voor de duidelijke uitleg, met name in de voorbereiding met gevaar op verbrande vingertjes (de ‘twee rekjes’-techniek)!
😀
Bij welke temperatuur laat je het deeg rijzen? Kan dat gewoon bij kamertemperatuur?
Yes. Mag niet te koud zijn. Ik zet de kom zelf meestal afgedekt in de oven. Oven moet wel uitstaan dan natuurlijk 😉
En als je niet zo’n pan hebt? Kun je het ook nog ergens anders in maken?
Als het maar iets van gietijzer is en een deksel heeft.
Mijn eerste broodje en.. gelukt! Hij is wel wat plat geworden, ik kon het deeg niet goed tot een bolletje vormen. Wat kan ik verkeerd gedaan hebben? Heb het deeg een dag laten rijzen en het was idd erg plakkerig, leek op oliebollenbeslag en heb er toen wat meer tarwebloem aan toegevoegd. Toen werd het deeg wel wat steviger. Ik ga hem zeker nog eens proberen!
Hi! Ik kreeg iets teveel reacties over nat deeg en ik ben vanochtend maar even de keuken in gedoken om mijn eigen recept te testen. En ik moet helaas zeggen dat ik een fout heb gemaakt tijdens het noteren van de hoeveelheden tijdens de eerdere testfase. Het moest 275 ml water zijn ipv 375 ml en heb dat verkeerd genoteerd. Stom van mij en ik baal ervan, want normaliter ben ik altijd zo secuur daarin! Ik heb het inmiddels aangepast in het recept, maar dat helpt jouw brood nu niet meer natuurlijk. Ik vind het oprecht vervelend en ik hoop dat je ‘m nog een keer wilt bakken, nu het recept wel klopt <3.
Ha, vandaar! Maakt helemaal niet uit, reden genoeg om het nog eens te proberen. De smaak was erg lekker!
Indien je geen special pan hebt kun je dan ook iets anders gebruiken?
Iets anders afsluitbaars van gietijzer? Het idee is dat dit een soort oventje vormt waarbinnen het brood gebakken kan worden. Of je ook een ander materiaal kunt gebruiken, weet ik eigenlijk niet. Misschien kan Google je daarbij helpen,
Hoi! Gisteren de voorbereidingen gedaan en vanmorgen al het gevoel dat het niet goed ging komen. Wel gerezen maar het deeg was erg nat , en niet bepaald vouwbaar. Toch een poging gedaan het af te maken. Maar ik heb nog nooit zo’n slecht ‘no knead bread gemaakt’ 🙁 Wat jammer, wat ging er mis? Ik weeg altijd en woog ook gisteren precies af.
Hi! Ik kreeg iets teveel reacties over nat deeg en ik ben vanochtend maar even de keuken in gedoken om mijn eigen recept te testen. En ik moet helaas zeggen dat ik een fout heb gemaakt tijdens het noteren van de hoeveelheden tijdens de eerdere testfase. Het moest 275 ml water zijn ipv 375 ml en heb dat verkeerd genoteerd. Stom van mij en ik baal ervan, want normaliter ben ik altijd zo secuur daarin! Ik heb het inmiddels aangepast in het recept, maar dat helpt jouw brood nu niet meer natuurlijk. Ik vind het oprecht vervelend en ik hoop dat je ‘m nog een keer wilt bakken, nu het recept wel klopt <3.
Help, het deeg is te vloeibaar.
Hi! Ik kreeg iets teveel reacties over nat deeg en ik ben vanochtend maar even de keuken in gedoken om mijn eigen recept te testen. En ik moet helaas zeggen dat ik een fout heb gemaakt tijdens het noteren van de hoeveelheden tijdens de eerdere testfase. Het moest 275 ml water zijn ipv 375 ml en heb dat verkeerd genoteerd. Stom van mij en ik baal ervan, want normaliter ben ik altijd zo secuur daarin! Ik heb het inmiddels aangepast in het recept. Mocht je nog bezig zijn: voeg dan nu gewoon wat extra bloem toe en dan komt het goed. Excuus!
Kan gebeuren 🤭. Ik vind het zo knap dat je na zo’n gezellig avondje alweer volop bezig bent en zo snel reageert!
Ah, lief! Ik had ook eigenlijk het plan om een ochtendje niets te doen haha. Maar ik vind het oprecht heel vervelend als dit gebeurt. Dus ik wou het eerst ‘oplossen’.
Vanochtend pas tijd om je broodje uit te proberen, nu blij mee:) maar ik zou er niet teveel van balen…Ik ben super blij met alle moeite die je elke dag stopt in je website insta en recepten…foutje overkomt iedereen wel eens…gelukkig is het maar een brood:)
Hallo Francesca,
Lijkt me lekker om te maken.
Vraag me wel af wat voor zin een klamme theedoek op folie heeft. Vocht komt daardoor niet bij het deeg…
Vr. Gr. Onno.
Ja, goed punt eigenlijk wel. Volgende keer test ik het zonder de folie en pas aan als het geen toegevoegde waarde heeft.
Benieuwd! Ik heb er klein gesneden stukjes zongedroogde tomaatjes in gedaan. Het deeg was na 15 uur erg plakkerig, bijna niet mogelijk om een bol van te maken. Misschien waren de tomaatjes (met hun beetje aanhangende olie) te veel vocht. We gaan het eindresultaat afwachten!
Extra vocht kan effect hebben, volgende keer wat langer laten rijzen.
Op de website van BK staat dat hun braadpannen tot 230C ovenbestendig zijn. De pan zal dus niet lang mee gaan als je hem op 250 droog verwarmd.