Olijfoliecake met sinaasappel en tijm

Naast boter is olijfolie bij mij ook een grote favoriet voor het bakken van cakes. Zo maakte ik laatst deze olijfoliecake met sinaasappel en tijm die echt waanzinnig lekker was. Door de olijfolie wordt de structuur van de cake smeuïger en als je een goede kwaliteit olijfolie extra vergine gebruikt …

Naast boter is olijfolie bij mij ook een grote favoriet voor het bakken van cakes. Zo maakte ik laatst deze olijfoliecake met sinaasappel en tijm die echt waanzinnig lekker was. Door de olijfolie wordt de structuur van de cake smeuïger en als je een goede kwaliteit olijfolie extra vergine gebruikt geeft dat ook extra smaak aan de cake. Geniet ervan!

Wat je nodig hebt voor 1 olijfoliecake met circa 12 punten

    • 75 ml volle melk
    • 3 takjes verse tijm (bewaar wat blaadjes voor de garnering)
    • 3 eieren
    • 150 gr suiker
    • 100 ml olijfolie extra vergine (deze gebruikte ik)
    • 75 ml + 1 el sinaasappelsap (circa 1 sinaasappel)
    • rasp van 1/2 sinaasappel
    • 1 tl vanille extract
    • 200 gr bloem
    • 2 tl bakpoeder
    • snufje zout
    • 100 gr poedersuiker

Wat je gaat doen

Bereiding: 20 minuten + Oven: 25 – 35 minuten

    1. Verhit de melk in een steelpan tot het kookpunt, leg de takjes tijm erin en zet daarna het vuur uit. Laat volledig afkoelen terwijl de takjes erin blijven liggen en vis ze er daarna uit.
    2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een ronde springvorm (ik gebruikte een springvorm van 24 cm, maar dat luister niet zo nauw) met een velletje bakpapier op de bodem en vet de zijkant heel licht in met olijfolie.
    3. Klop de eieren en suiker goed schuimig met de (hand)mixer. Schenk daarna de olijfolie erbij in een straaltje terwijl je blijft kloppen. Klop vervolgens de afgekoelde melk, het sinaasappelsap, de rasp en vanille extract erdoor.
    4. Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven de kom en spatel dit rustig door de natte ingrediënten tot je cakebeslag net gemengd is.
    5. Schep het cakebeslag in de springvorm, strijk glad en zet de vorm in de oven. Bak 25 – 35 minuten en check de garing vanaf 25 minuten door een satéprikker in het midden te steken. Als deze er droog uitkomt is de cake gaar.
    6. Haal de vorm uit de oven en laat volledig afkoelen op een rek. Verwijder na 15 minuten voorzichtig de rand van de vorm.
    7. Als de olijfoliecake helemaal is afgekoeld kun je deze decoreren met sinaasappelglazuur. Doe daarvoor de poedersuiker in een kommetje en voeg beetje bij beetje wat van de eetlepel sinaasappelsap toe. Tot het glazuur een papje wordt wat net vloeibaar is waardoor je het kunt schenken. Garneer hiermee de taart en strooi er nog wat fijne blaadjes verse tijm over.
    8. De olijfoliecake kun je prima een aantal dagen bewaren, goed ingepakt in (vershoud)folie of andere afgesloten verpakking.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer