Citroencake – oma’s recept

Vroeger bakte mijn moeder heel vaak cake en taartjes, zo ook deze citroencake. Mijn mooiste herinneringen daaraan zijn niet de taartjes die uit de oven kwamen. Nee, ik werd het meest gelukkig van de beslagkom. Zodra de springvorm in de oven ging, kreeg ik de kom met restjes. Daarmee nestelde …

Vroeger bakte mijn moeder heel vaak cake en taartjes, zo ook deze citroencake. Mijn mooiste herinneringen daaraan zijn niet de taartjes die uit de oven kwamen. Nee, ik werd het meest gelukkig van de beslagkom. Zodra de springvorm in de oven ging, kreeg ik de kom met restjes. Daarmee nestelde ik me op de bank en ik genoot van ieder restje beslag wat ik er nog uit kon krijgen. Ik gok dat er meerdere van jullie nu glimlachen van herkenning. Want cakebeslag rules!

Toen ik mijn februari-uitdaging had bedacht, moest ik gelijk aan oma’s cake denken. Een simpele cake en mits met liefde bereid zo ontzettend lekker. Een luchtige, iets romige cake die in mijn versie ook nog een lichte citroensmaak heeft. Het is heel makkelijk om hier in de winkel een kant-en-klaar pak voor te kopen. Maar geloof me, qua tijd ben je voor deze echte citroencake net zo lang kwijt als voor een pakjes-versie. En de smaak is 100x beter!

Wat je nodig hebt:
200gr zachte roomboter
200gr fijne suiker
4 scharreleieren
1tl bakpoeder
200gr bloem, gezeefd
rasp van 1 citroenschil

(Belangrijk is dat alle ingredienten op dezelfde kamertemperatuur zijn.)

Wat je gaat doen voor deze citroencake volgens oma’s recept

Verwarm de oven voor op 175gr. Vet een cakevorm in en zet deze apart.

Mix de boter samen met de suiker romig in de keukenmachine. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix deze mee totdat je een glad en romig mengsel hebt.

Doe de bakpoeder en de bloem in 4x bij het botermengsel en spatel goed door elkaar. Roer als laatste de citroenrasp erdoor.

citroencake - citroen cake

Giet het cakemengsel in de vorm en zet 60 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi bruin is geworden.

citroencake bakken

Laat de citroencake 10 minuten afkoelen buiten de oven en stort ‘m daarna op een schaal. Daarna laat je ‘m volledig afkoelen. En niet stiekem tussendoor al gaan snoepen zoals ik altijd doe 😉

Lekker om te serveren met (verse) frambozenjam en/of dikke room (clotted cream).

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept citroen cake van mijn oma. Een simpele, luchtige, iets romige cake met een lichte citroensmaak. Snel bakken dus, deze heerlijke cake.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)