Citroencake – oma’s recept

Vroeger bakte mijn moeder heel vaak cake en taartjes, zo ook deze citroencake. Mijn mooiste herinneringen daaraan zijn niet de taartjes die uit de oven kwamen. Nee, ik werd het meest gelukkig van de beslagkom. Zodra de springvorm in de oven ging, kreeg ik de kom met restjes. Daarmee nestelde ik me op de bank en ik genoot van ieder restje beslag wat ik er nog uit kon krijgen. Ik gok dat er meerdere van jullie nu glimlachen van herkenning. Want cakebeslag rules!

Toen ik mijn februari-uitdaging had bedacht, moest ik gelijk aan oma’s cake denken. Een simpele cake en mits met liefde bereid zo ontzettend lekker. Een luchtige, iets romige cake die in mijn versie ook nog een lichte citroensmaak heeft. Het is heel makkelijk om hier in de winkel een kant-en-klaar pak voor te kopen. Maar geloof me, qua tijd ben je voor deze echte citroencake net zo lang kwijt als voor een pakjes-versie. En de smaak is 100x beter!

Wat je nodig hebt:
200gr zachte roomboter
200gr fijne suiker
4 scharreleieren
1tl bakpoeder
200gr bloem, gezeefd
rasp van 1 citroenschil

(Belangrijk is dat alle ingredienten op dezelfde kamertemperatuur zijn.)

Wat je gaat doen voor deze citroencake volgens oma’s recept

Verwarm de oven voor op 175gr. Vet een cakevorm in en zet deze apart.

Mix de boter samen met de suiker romig in de keukenmachine. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix deze mee totdat je een glad en romig mengsel hebt.

Doe de bakpoeder en de bloem in 4x bij het botermengsel en spatel goed door elkaar. Roer als laatste de citroenrasp erdoor.

Giet het cakemengsel in de vorm en zet 60 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi bruin is geworden.

Laat de citroencake 10 minuten afkoelen buiten de oven en stort ‘m daarna op een schaal. Daarna laat je ‘m volledig afkoelen. En niet stiekem tussendoor al gaan snoepen zoals ik altijd doe 😉

Lekker om te serveren met (verse) frambozenjam en/of dikke room (clotted cream).

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept citroen cake van mijn oma. Een simpele, luchtige, iets romige cake met een lichte citroensmaak. Snel bakken dus, deze heerlijke cake.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Tags: , ,

Reacties over “Citroencake – oma’s recept”

  1. Helaas mis ik hier hoe ik de citroenrasp toe moet voegen. Kunt u dat nog toelichten?

    1. Oh jee, helemaal vergeten erin te zetten 🙂 Maar het is heel simpel, gewoon aan het einde door het beslag heen spatelen voordat je het in de cakevorm giet. Succes!

      1. Het zou handiger geweest zijn als het recept dan meteen hierop is aangepast, nu moeten lezers alle reactie nalezen om het recept te completeren terwijl de cake dan misschien al in de oven staat

  2. Rasp je het wit van de citroenschil ook mee? Helemaal of maar een gedeelte daarvan?

    Groet,

    Ralph

  3. Mijn geheime ingrediënt:
    een paar eetlepels (zelfgemaakte) lemoncurd door het beslag roeren voor een nog citroeniger smaak.

    1. Het kan vast met minder suiker, gewoon proberen. Ik zou het niet vervangen door honing of agavesiroop, dan verandert de structuur.

  4. En ik heb wat sap van de citroen plùs een glaasje Limoncello erdoor gedaan en een snufje zout. Hij is heerlijk geworden!

  5. Ik heb het recept overgenomen en het gemaakt……mmmmm…. heerlijk fris, goed van kleur en hoogte, ik vergat weleens de bakpoeder…hahahaha…en had dan een lage kleine cake…..
    En ik heb er een klein beetje vieux eraan toegevoegd……Was dubbel lekker…….!

  6. heel erg lekker! maar er staat niets over hoe groot de bakvorm is.
    ik kan dus niet weten of ik het dubbele moet doen voor een bakvorm of minder..
    kan je dat dus er bij zetten of bij de reacties zetten?

    met smullende groeten😜 ik “proef ” ook gewoon van het deeg hoor

  7. De temperatuur van de oven is dat hete lucht of onder-boven warmte ?

Reacties zijn gesloten.