4.50 van 6 stemmen

Perzische liefdescake

1 uur 5 minuten
Gebak
Valentijnsdag

Ik ontdekte afgelopen jaar deze Perzische liefdescake toen ik met mijn kookvriendin Kristel aan de slag gaan met een dessert, geïnspireerd op deze cake. Het verhaal erachter intrigeerde me direct. De legende vertelt dat er ooit een Perzische vrouw intens verliefd was op een prins. Om zijn liefde te winnen, …

Ik ontdekte afgelopen jaar deze Perzische liefdescake toen ik met mijn kookvriendin Kristel aan de slag gaan met een dessert, geïnspireerd op deze cake. Het verhaal erachter intrigeerde me direct. De legende vertelt dat er ooit een Perzische vrouw intens verliefd was op een prins. Om zijn liefde te winnen, besloot ze met de mooiste producten uit haar land een magische cake te bakken.

Met kardemom, rozenwater, citroen en amandelen bakte ze de cake waarmee ze haar prins wist te veroveren. En zo was de Perzische liefdescake geboren die uit elkaar barst van de meest heerlijke smaken die perfect met elkaar in balans zijn. De structuur is zacht, boterig en smelt bijna op je tong. Door de frisse glazuur en decoratie met pistachenoten en rozenblaadjes is de cake ook nog eens een lust voor het oog.

Net als in de legende besloot ik de cake ook te bakken met de mooiste ingrediënten die ik kon vinden. Zoals de groene kardemompeulen van Pacific Spizes (waar je trouwens nog veel meer prachtige én eerlijke spices vindt), het rozenwater van Souq (beter heb ik ‘m nog niet kunnen vinden), de mooiste bio citroen die ik kon vinden en de eetbare bloemen die ik vond bij Baktotaal Bouwhuis. Alle linkjes naar deze producten vind je in de notities bij het recept.

Het eerste stukje van de cake serveerde ik aan mijn eigen man, oké nadat ik eerst zelf een stukje had geproefd…, en als ik zijn ogen mag geloven, werd hij opnieuw verliefd op me na 13 jaar. Missie geslaagd, geniet enorm van deze Perzische liefdescake.

Meer bakken met amandelmeel? Bak dan ook eens deze sinaasappel-amandelcake met Cointreau siroop.

Ingrediënten

  • 12 groene kardemompeulen (zie notities)
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 200 gr witte basterdsuiker
  • 1 bio citroen, rasp en sap
  • 150 gr tarwebloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 200 gr amandelmeel
  • 4 eieren
  • 100 ml volle melk + extra
  • 4 tl rozenwater (ik heb het rozenwater van Souq gebruikt, lees eerst mijn notitie erover als je een ander merk gaat gebruiken)
  • 150 gr poedersuiker
  • 1 el pistachenoten (ongebrand en ongezouten), fijngehakt
  • 1 el eetbare gedroogde rozen of bloemetjes (zie notities)

Ook nodig

  • springvorm van circa 22 cm (goed afsluitbaar)
  • bakpapier
  • vijzel
  • standmixer of handmixer
  • handig: paletmes/glaceermes om glad te strijken, maar met de bolle kant van een lepel lukt het je ook

Aan de slag!

  • Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte) en bekleed de bodem van je springvorm met een velletje bakpapier. Vet de zijkant in met boter of bakspray.
  • Breek de kardemompeulen open en haal de zaadjes eruit. Kneus ze daarna helemaal fijn in een vijzel. Gooi de peulen niet weg, daar kun je namelijk een heerlijke thee van trekken, zie daarvoor ook de notities hieronder.
  • Klop de boter met de witte basterdsuiker, rasp van 1 citroen en gekneusde kardemom voor 3 minuten in de kom van een standmixer of met een handmixer.
  • Zeef de bloem, bakpoeder en zout erboven en voeg het amandelmeel toe. Klop het kort door.
  • Klop daarna een voor een de eieren erdoor en als laatste de melk, de helft van het citroensap en 3 theelepels rozenwater. Let op: rozenwater kan flink verschillen in sterkte afhankelijk van het merk, lees daarom eerst mijn notitie erover.
  • Schep het beslag in de springvorm en strijk glad. Bak de cake 45 – 50 minuten tot deze net gaar is. Steek een satéprikker in het midden om de garing te controleren.
  • Haal de springvorm daarna uit de oven en laat 15 minuten afkoelen op een rek. Haal de cake daarna uit de vorm en laat ‘m omgekeerd op het rekje volledig afkoelen. Door de cake om te draaien, wordt de bovenkant platter.
  • Doe de poedersuiker in een kom of hoge maatbeker en voeg de andere helft van het citroensap en 1 theelepel rozenwater toe, roer dit door elkaar met een vork. Voeg daarna circa 1 el melk toe totdat het glazuur enigszins smeerbaar wordt.
  • Als de cake volledig is afgekoeld, draai je ‘m weer om en plaats je ‘m op een mooi bord of een taartschaal. Verdeel het glazuur over de bovenkant en strijk glad met het paletmes of de bolle kant van een lepel. Garneer de Perzische liefdescake met de fijngehakte pistachenoten en eetbare rozenblaadjes.

Notities

  • Met dit recept maak je een cake waar je 12 punten uit haalt.
  • De groene kardemompeulen koop ik bij Pacific Spizes. Je gebruikt alleen de zaadjes voor dit recept, de peulen die je overhoudt kun je gebruiken in je thee. Combineer met wat groene thee voor een zalige blend.
  • Rozenwater kan flink verschillen qua sterkte, afhankelijk van het merk. Het ene merk verkoopt echt een geparfumeerd water (waar je meer van kunt gebruiken) en het andere merk meer een extract (waar je maar heel weinig van moet gebruiken) en sommigen zitten er tussenin, om het makkelijk te maken ;-). En als je iets niet wilt, is dat het je cake gaat overheersen. Begin daarom altijd met 1 theelepel en proef daarna eerst. Naargelang je smaak kun je meer toevoegen, maar hou daarbij ook in gedachten dat de smaak versterkt wordt tijdens het bakken. De 3 theelepels die ik in mijn recept heb opgenomen zijn gebaseerd op het rozenwater van Souq.
  • Mijn eetbare bloemen bestel ik altijd bij Baktotaal Bouwhuis waar ze een heel assortiment hebben. Het is heel lang houdbaar. Je kunt het ook bij Mediterraanse supermarkten, specerijenwinkels en delicatessenzaken vinden.
  • Bereiding: 20 minuten + Oven: 45 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)