Onbekende groente: sopropo

Sopropo, je moet er van gaan houden. Deze Surinaamse groente, die er uitziet als een gemuteerde kruising tussen een komkommer en courgette heeft namelijk een flinke bittere smaak. Maar gebakken met knoflook en ui vind ik het helemaal het einde. Lekker met rijst en bruine bonen met kip. Surinamers noemen het ook wel karaila (de Hindoestaanse naam) en vullen het ook graag met gehakt.

Voor kinderen is dit geen feest, want je moet echt wennen aan de bittere smaak. Alsof je voor de eerste keer spruitjes geeft aan een Hollands kind en “je vindt dit echt lekker” erbij zegt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er ook aan moest wennen toen ik het voor het eerst at. Maar nu…kom maar op met die sopropo!

 

Schoonmaken van sopropo

Eerst was je de sopropo, eventueel nog met zout om de bitterheid iets weg te halen. Snijd de sopropo dan in de lengte doormidden en haal met een lepel het witte zachte deel eruit. Alsof je een komkommer leeg schraapt. Snijd het dan in dunne halve maantjes.

Sopropo_3

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 3-4 personen

– 1 grote sopropo (te koop bij de Surinaamse toko)
– 1 kleine of 1/2 grote ui
– 2 teentjes knoflook
– zonnebloemolie
– zout of 1 klein Surinaams maggiblokje

Wat je gaat doen

Maak de sopropo schoon zoals hierboven staat omschreven. Hak de ui en knoflook helemaal fijn.

Verwarm 2 eetlepels zonnebloemolie in een wok en fruit hierin de ui en knoflook. Als je het echt op de Surinaamse manier bereidt dan voeg je hier ook het maggiblokje aan toe en anders breng je de sopropo later op smaak met wat zout.

Zet het vuur onder de wok hoog en roerbak de sopropo 2 minuten terwijl je constant blijft roeren. Zet het vuur laag en laat de sopropo zo’n 10 minuten zachtjes sudderen. Ik vind het altijd lekker als het nog net een bite heeft en zet dan het vuur uit.

Sopropo_4

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Onbekende groente: sopropo”

  1. Lekker om het nog even te laten nagaren met het deksel op de pan.
    We hadden het geproefd en behoorlijk bitter……dus een lepel appelstroop toegevoegd, nog even op het vuur en na laten garen met nogmaals deksel op de pan…….heerlijk!!!!!

    Bedankt!

  2. Ik maak de sopropo met gerookte kip. Die lepel appelstroop is inderdaad een goede oplossing heb het ook geprobeerd en dat scheelt echt in bitterheid. Ik ga het nu vaker eten, want een ieder at vandaag mee.

  3. Op de chinese manier is mijn favoriet, blancheren in gezout water (niet te lang als je van “bite”houdt) wokken met rundvlees in plakjes en knoflook, ui, (optioneel rode peper) en zwarte bonensaus van Lee Kum Kee (krijg je bij de toko)
    Of bestel bitter melon in een kantonees restaurant…smulluh !