Ontbijtpap met gepocheerde peertjes

Ontbijten is een van mijn favoriete bezigheden. Zodra ik wakker word heb ik ook altijd meteen trek in eten. Om eerlijk te zijn denk ik zelfs voordat ik ga slapen al na over het ontbijt. In het weekend of als ik vrij ben, houd ik ervan om wat uitgebreider te …

Ontbijten is een van mijn favoriete bezigheden. Zodra ik wakker word heb ik ook altijd meteen trek in eten. Om eerlijk te zijn denk ik zelfs voordat ik ga slapen al na over het ontbijt. In het weekend of als ik vrij ben, houd ik ervan om wat uitgebreider te ontbijten. Dit kan variëren van koude en zoete gerechten, zoals yoghurt met granola tot aan hartige, warme gerechten. Of zoet en warm zoals havermout, een van mijn favorieten!

Wat me aan vroeger doet denken en ik nog steeds best lekker vind, is de klassieke pap van Brinta. Die kent iedereen wel toch? Met hun oergranen (of klassieke volkoren granen) kun je deze heerlijke ontbijtpap met gepocheerde peertjes maken.

Ik maakte de granen klaar in een pap én roosterde ze in de pan. Resultaat is een zacht ontbijtje dat tegelijkertijd ook een bite heeft, erg lekker! Dit kun je vervolgens weer met van alles combineren, maar als ik een tip mag geven… ga zeker voor deze variant met kruidige, gepocheerde peertjes en gembersiroop. Want dan begint je dag zonder twijfel erg goed.

Wat je nodig hebt voor 1 ontbijtje

  • 2 stevige peren
  • 300 ml granaatappelsap
  • 300 ml appelsap
  • 250 ml water
  • 1 steranijs
  • 4 stukjes kardemom
  • 2 stukjes kruidnagel
  • 1 kaneelstokje
  • halve cm gember
  • 1 stuk sinaasappelschil
  • 35 gr Brinta Oergranen + extra voor roosteren (of ga voor een andere grove graansoort)
  • 175 ml melk
  • scheutje gembersiroop

Tip: per ontbijtje heb je maar 1 gepocheerde peer nodig, maar ik raad je vooral aan er minstens 2 te pocheren, 3 kan ook nog met deze hoeveelheden. Het is erg lekker voor de volgende dag of als bijgerecht bij een stamppotje of stoofvlees.

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 30 minuten

  1. Schil de peren, halveer ze en verwijder de klokhuizen.
  2. Schenk de granaatappelsap, appelsap en het water in een pannetje zodat de peren net onder het vocht staan. Doe hier alle specerijen (steranijs, kardemom, kruidnagel, kaneel) en de gember en sinaasappelschil bij.
  3. Breng dit tot aan het kookpunt en laat zo’n 15-20 minuten zachtjes pruttelen tot je met een mesje door de peer kan prikken. Haal de peren uit de pan en laat afkoelen.
  4. Terwijl de peren op het vuur staan, meng je de granen met de melk in een steelpannetje. Breng dit op laag vuur aan de kook. Roer het dan nog 1-2 minuten door, tot de pap de gewenste dikte heeft (hij wordt altijd nog wat dikker als het afkoelt).
  5. Tegelijkertijd rooster je een handje granen in een droge koekenpan. Circa 1-2 minuten tot het bruin begint te kleuren. Hussel af en toe om.
  6. Schenk de pap in een kommetje, leg de peertjes erop (die kun je eerst snijden, maar is niet per se nodig) en garneer met geroosterde granen en een scheutje gembersiroop.

Voor de peertjes van deze ontbijtpap ben ik geïnspireerd door FingerForkKnive.

Recept & fotografie: Dominique

Recept & fotografie: Dominique

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)