Ossobuco van hert met oerwortel en bataat

Ossobuco maak ik normaal altijd met kalfsschenkel. Tot het moment dat ik schenkel van hert in de webshop van Lindenhoff zag liggen. Hollands hert heeft een verfijnde wildsmaak en ik eet het niet vaak, maar wel graag. Het is ook een van de meest duurzame stukken vlees die je kunt kopen, maar dat geldt voor al het wild. Deze ossobuco komt bij wildleverancier Pieter van Meel vandaan, een van de hofleveranciers van Lindenhoff. Wist je dat er in Nederland geen wild voor de jacht wordt uitgezet? Het Nederlandse wild heeft hierdoor een uitstekende kwaliteit. In heel het land zijn gediplomeerde jagers actief bezig om de natuur verantwoord te beheren en het wild in stand te houden.

De kwaliteit van het wild proef je terug in dit gerecht. Ik ben volledig afgeweken van mijn traditionele recept voor ossobuco en heb er een feestelijke variant van gemaakt waarbij de saus perfect combineert met de wildsmaak.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 750gr tot 1kg herten ossobuco (door het bot kies je voor een zwaarder gewicht)
– peper
– zout
– bloem
– boter
– olijfolie
– 2 kleine sjalot of 1 banaansjalot, gesnipperd
– 300ml wild- of gevogeltebouillon
– 150ml rode wijn
– 4el vossenbessenjam (ik gebruikte deze van IKEA, maar je kunt ook iets met cranberry of blauwe bessen gebruiken. Het luistert niet zo nauw)
– 2 laurierblaadjes
– 500gr oerwortel (probeer ook eens de peterseliewortel, heerlijk!)
– 500gr bataat (zoete aardappel)
– 1el maizena
– 2 takjes rozemarijn, blaadjes fijngehakt

ossobuco-van-hert-4

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten / Wachttijd: 2 uur

Bestrooi de herten ossobuco royaal met peper en zout en haal door de bloem. Klop overtollig bloem af. Zet een grote braadpan op het vuur en smelt hier een klontje boter in. Schenk er een scheutje olijfolie bij en bak de ossobuco rondom bruin aan op hoog vuur. Schep uit de pan en zet het vuur lager.

Fruit de sjalot in het bakvet totdat deze glazig ziet en net bruin wordt. Schenk de bouillon en rode wijn erbij en roer de jam erdoor. Leg de ossobuco hierin samen met de laurierblaadjes. Zet het vuur laag en laat 2 uur met de deksel op de pan rustig sudderen. Schep af en toe je ossobuco om en schenk er extra bouillon bij als dat nodig is.

Schil in de tussentijd de oerwortel en bataat met een dunschiller. Snijd in de lengte in dunne slierten. Leg deze in een bakblik met olijfolie, maizena, snuf zeezout en rozemarijn en hussel goed door elkaar met je handen. Rooster ongeveer 30-40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Schep tussentijds om.

Als de ossobuco volledig van het bot valt, schep je ze voorzichtig uit de pan. Laat de saus verder inkoken op hoog vuur en haal door een zeef. Doe de saus terug in de pan (proef en breng eventueel extra op smaak) met de ossobuco en verwarm nog kort door. Serveer met de geroosterde oerwortel, zoete aardappel en een royale hoeveelheid van de saus.

ossobuco-van-hert-1

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Ossobuco van hert met oerwortel en bataat”

 1. Nog nooit gegeten of gemaakt. Misschien me nu toch echt maar eens aan wagen! Door je mooie foto’s krijg ik er in ieder geval trek van!

 2. Tjongejonge, je maakt het me wel moeilijk dit jaar. Ik was eruit en had gekozen voor de Bavette als ik vrijdag voor mijn collega’s mag koken maar ik heb me bedacht… Het word deze ossobuco.
  Bavette heb ik zaterdagavond gegeten in Parijs en vond de structuur toch net ietsje te dradig voor een kersttafel met een zakelijk karakter.
  Maar voor mijn 3 dagen Kerst-tkoken ben je wel een waardevolle bron van inspiratie.

  Nu nog een salade bedenken die lekker is bij deze ossobuco.

 3. Oei Oei Oei… Wat was dit LEKKER!!!.
  We hebben enorm genoten gisteren van deze ossobuco. Een recept dat vrij makkelijk te maken is, maar wel heel bijzonder smaakt.
  Bedankt voor het bedenken van al dit lekkers.

  Ik had er een heel menu omheen gemaakt en het was van begin tot einde heerlijk.
  En door de bataat hadden we niet het gevoel dat we teveel gegeten hadden en was zelfs de weegschaal erg vriendelijk vanmorgen, ondanks het machtige toetje en de vele glazen wijn en likeur.. 😉

 4. ik wil dit maken voor een runningdiner, waarbij ik het hoofdgerecht mag maken. hebben jullie nog tips voor een salade die er goed bijsmaakt? of iets anders om het af te maken? Tips voor wijn?
  als ik het goed begrijp kan ik dit recept dus ook maken met kalfsschenkel?

 5. Beste Francesca,
  Ik wil de herten ossobuco maken met kerst. Voor 16 personen. Ik zal het gerecht in 2 keer bereiden. Kan ik het gerecht daags, of zelfs twee dagen van tevoren bereiden? Hoe bewaar ik tot het diner de ossobuco het best?
  Alvast dank! Ook voor dit mooie gerecht met de tip naar Linndennhoff

  1. Belangrijk hierbij is dat je het vlees in verschillende delen gaat aanbraden. Voor 16 personen zou je 2 pannen naast elkaar kunnen zetten op het vuur, die beide gaan stoven. Twee dagen van tevoren kan prima. Daarna goed afgedekt (ik heb van die geweldige glazen opbergschalen van pyrex met deksel daarvoor, die hebben ze ook in grote maten. Maar in een pan met deksel erop kan ook) koel bewaren tot het diner. Bij grote pannen gebruik ik daar ook weleens van die isolatieboxen voor waar ik de pannen in zet en dan buiten zet. Opwarmen doe je rustig weer in de pan.

Reacties zijn gesloten.