Runderstoof van Ottolenghi met vermicelli en kikkererwten

Ik ben een beetje aangestoken met het Ottolenghi-virus door Caroline. Zij heeft een aantal keren fantastische gerechten van deze Israëlische chef gemaakt en ik was daar echt van onder de indruk. De filosofie van Ottolenghi is dat je alles zelf maakt van de meest pure ingredienten. En dat proef je en zie je. Want ieder gerecht is een lust voor het oog. Tja, en als ik ergens van onder de indruk ben dan ga ik het uitproberen. Ik ben eerst eens begonnen met een gerecht wat ik op de Guardian tegen kwam. En tjonge jonge jonge, wat was dat lekker zeg… Een van zijn kookboeken (ik denk dat ik begin met Plenty) komt hier heel snel in huis!

Wat je nodig hebt voor 4 personen:
4el olijfolie
400gr runderstoofvlees (van goede kwaliteit en aan 1 stuk)
1 runderbouillon blokje
15 teentjes knoflook, gepeld
200g vermicelli (medium)
1 ui, gehakt
3 wortels, in kleine stukjes
3 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
1,5tl komijn
1,5tl piment
10 kardemom peulen, licht gekneusd
1el tomatenpuree
250gr kikkererwten (uit blik? dan eerst goed afspoelen en laten uitlekken)
rasp van 1 citroen
0,5tl poedersuiker
2el vers citroensap
1 groene chili, fijn gehakt
20gr blad peterselie, fijn gehakt
200gr volle Griekse yoghurt
zeezout

Wat je gaat doen:
Neem een grote braadpan, verhit deze op hoog vuur en bak het stuk rundvlees aan totdat de buitenkant een mooi bruin laagje heeft. Voeg 2 liter water toe en breng dit aan de kook. Zet het vuur daarna lager, schuim het water af en laat het vlees zachtjes sudderen voor 2 uur. Dit zorgt ervoor dat het vlees heel mals wordt. Voeg na 1,5 uur de knoflooktenen toe. Check af en toe of het vlees nog helemaal onder water staat. Zo niet, voeg dan wat water toe. 

Verwarm de oven voor op 220gr. 

Na 2 uur haal je het vlees en de knoflook uit de pan. Haal 650ml van het kookvocht uit de pan en bewaar dit. De rest van het vocht kan weg. Snijd het vlees in eetbare stukjes en stop dit terug in de pan samen met de 650ml vocht, het bouilonblokje en de knoflook.

Neem de vermicelli en breek deze boven een bakplaat in stukken van 2-3 cm. Bak dit 3 tot 5 minuten in de voorverwarmde oven. Houd dit goed in de gaten, want het verbrand zo maar! Als het een mooi bruin laagje heeft, haal je het uit de oven en bewaar je het voor later. 

Neem een grote koekenpan en bak hierin de ui, wortel en bleekselderij op een gemiddeld vuur voor ongeveer 10 minuten. Het moet mooi zacht worden en zeker niet aanbakken. Voeg daarna de kruiden toe en de tomatenpuree, kikkererwten, citroenrasp, suiker en een klein beetje zout. Bak dit nog 5 minuten heel zachtjes en doe het daarna allemaal bij het vlees. 

Voeg daarna ook de vermicelli en het citroensap toe, goed roeren en aan de kook brengen. Zet de pan op het laagste vuur wat je hebt, zet er een deksel op en laat heel zachtjes sudderen voor een minuut of 8. Totdat de vermicelli alle vloeistof heeft geabsorbeerd. 

Laat het daarna nog een paar minuutjes rusten, roer de groene chili en bladpeterselie erdoor en serveer met een bakje yoghurt ernaast. 

Geniet van dit fantastische recept!

Bron: The Guardian

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Runderstoof van Ottolenghi met vermicelli en kikkererwten”

  1. verrukkelijk gerecht! wel veel werk, na het vlees sudderen ben ik met snijwerk, kikkererwten koken, noodles grillen snel nog 1,5-2 uur bezig geweest. al is blijkt bij de eerste hap dat het allemaal de moeite waard is geweest.

    Ik kijk ernaar uit om een volgende recept van je site te maken 🙂

    1. Wat leuk dat je een berichtje achter laat. Ja, dit is toch wel een van de minst makkelijke recepten van mijn site 😉 maar inderdaad de smaak is het meer dan waard! Fijn dat je van mijn site geniet!