Ovenschotel met kabeljauw, garnalen en broccoli

Ik kan me herinneren dat ik ooit een recept van Bart van Olphen heb gelezen waarin hij kabeljauw had gemengd met melk, laurierblad en nootmuskaat. Om daar vervolgens een waanzinnige ovenschotel met puree en belegen kaas van te maken. Tenminste, ik denk (hoop) dat het Bart was. Eerlijk gezegd heb …

Ik kan me herinneren dat ik ooit een recept van Bart van Olphen heb gelezen waarin hij kabeljauw had gemengd met melk, laurierblad en nootmuskaat. Om daar vervolgens een waanzinnige ovenschotel met puree en belegen kaas van te maken. Tenminste, ik denk (hoop) dat het Bart was. Eerlijk gezegd heb ik geen idee meer, maar de basis van het recept is blijven hangen en ik maakte daar een eigen versie van afgelopen maand met als resultaat deze ovenschotel met kabeljauw, garnalen en broccoli.

Succesje in de categorie ‘comfort food’ hoor. Ik bleef ervan eten en ik denk jullie ook.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 kg bloemige aardappels
  • melk
  • boter
  • zeezout
  • 1 stronk broccoli, in roosjes
  • 300 ml melk
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl nootmuskaat + extra
  • witte peper
  • 300 gr kabeljauw
  • 300 gr grote garnalen
  • 30 gr bloem
  • 100 gr belegen Goudse kaas

Wat je gaat doen

Bereiding 30 minuten + oven 20 minuten

1. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke delen. Kook 20 minuten in een bodempje water met de deksel schuin op de pan tot ze helemaal gaar zijn en giet af. Stamp fijn in de pan met een scheut melk en een royale hoeveelheid boter (20 gr gaat er bij mij wel in) en breng op smaak met zout.

2. Verwarm de oven voor op 200 graden.

3. Kook de broccoliroosjes 5 minuten in kokend water, giet af en spoel na met koud water.

4. Verwarm 300 ml melk met de laurierblaadjes, nootmuskaat en een flinke snuf zout en peper tot het kookpunt in een steelpan en zet daarna het vuur uit. Leg de kabeljauw in de melk en laat 8 minuten liggen.

5. Vet een ovenschaal in met boter en verdeel de broccoli en garnalen over de bodem. Schep de kabeljauw met een schuimspaan uit de melk en verdeel over de broccoli en garnalen.

6. Giet de melk over in een kommetje en haal de laurierblaadjes eruit. Smelt 30 gr boter in de steelpan en roer daarna de bloem erdoor. Bak dit circa 2 minuten op middelhoog vuur terwijl je blijft roeren. Zet het vuur laag en klop met een garde de melk erdoor. Blijf roeren tot het mengsel ingedikt is en zet daarna het vuur uit. Breng verder op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

7. Schep de saus over de broccoli, garnalen en kabeljauw en meng. Verdeel daarover gelijkmatig de puree en eindig met een laag geraspte kaas.

8. Bak de ovenschotel 20 minuten in de oven en serveer direct.

Ik ben erg fan van de toegankelijke visrecepten van Bart, bekijk daarvoor ook eens alles wat ze doen bij Fish Tales. Ook al was de basis van mijn recept niet van hem, dan nog 😉

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)