Ovenschotel met prei, gehakt en puree

Het recept voor deze ovenschotel met prei, gehakt en puree staat al een tijdje klaar om te delen met jullie, maar iedere keer kwam het er niet van. Geen idee waarom, want deze was echt enorm lekker! Geïnspireerd op de prei-gehaktschotel die de keurslager in ons winkelcentrum in Meerzicht maakt. …

Het recept voor deze ovenschotel met prei, gehakt en puree staat al een tijdje klaar om te delen met jullie, maar iedere keer kwam het er niet van. Geen idee waarom, want deze was echt enorm lekker! Geïnspireerd op de prei-gehaktschotel die de keurslager in ons winkelcentrum in Meerzicht maakt. Ik kocht deze een keer op een drukke dag en vond de combinatie van gebakken prei met gehakt, romige bechamelsaus, aardappelpuree én een krokant dakje zo goed dat ik zelf ook aan de slag ben gegaan. Het resultaat was top en vandaag deel ik dan, eindelijk, het recept met jullie :-).

Deze ovenschotel met prei is trouwens perfect om per portie in te vriezen. Het is een flinke hoeveelheid (en machtig per portie), maar gebruik dus de vriezer als je over hebt. Je zal er ontzettend blij mee zijn op een drukke dag.

Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen

    • 1,2 kg kruimige aardappels
    • zout
    • 100 ml + 250 ml melk
    • paar klontjes + 20 gr boter
    • 1 ui, gesnipperd
    • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 300 gr rundergehakt
    • 400 gr prei, in dunne ringen gesneden en gewassen
    • zwarte peper
    • 20 gr bloem
    • nootmuskaat
    • 4 volle el paneermeel
    • 2 tl paprikapoeder

Wat je gaat doen

Bereiding 35 minuten + Oven: 30 minuten

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een grote ovenschaal in.
    2. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke delen. Kook ze 20 minuten in een bodempje gezouten water met de deksel schuin op de pan. Giet daarna de aardappels af in een vergiet. Verwarm de 100 ml melk met een klontje boter in de aardappelpan. Als de boter gesmolten is, voeg je de aardappels weer toe. Stamp tot een puree.
    3. Verhit een hapjespan en smelt hier een klontje boter in. Fruit hierin de ui en knoflook een paar minuten. Voeg het rundergehakt toe en rul gaar op middelhoog vuur. Daarna komt de prei erbij. Bak deze mee tot de prei helemaal zacht is. Zet eventueel het vuur lager zodat de prei niet verkleurd. Breng het geheel op smaak met zout en zwarte peper.
    4. Smelt de 20 gr boter in een steelpannetje. Roer de bloem erdoor als de boter is gesmolten en bak deze een paar minuten tot het mengsel loslaat van de bodem. Schenk nu de melk er in een straaltje bij terwijl je goed klopt met een garde. Laat de bechamelsaus al roerende indikken tot de gewenste dikte en zet het vuur uit. Breng op smaak met zout en nootmuskaat.
    5. Verdeel de aardappelpuree gelijkmatig over de bodem van de ovenschaal en schep daar gelijkmatig het prei-gehaktmengsel over. Als laatste verdeel je gelijkmatig de bechamelsaus erover.
    6. Roer het paneermeel en de paprikapoeder door elkaar en strooi, je raadt het al, gelijkmatig over de bechamelsaus.
    7. Zet de schaal 30 minuten in de oven.
    8. Serveer de ovenschotel met prei, gehakt en puree direct in porties, of bereidt ‘m al voor en bewaar na het afkoelen in de koelkast tot gebruik. Verwarmen doe je in de oven.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer