Paarse spruiten snack met ketjapdip

Spruitjes zijn misschien wel een van de lastigste groenten voor kinderen om aan te wennen. Ik weet nog wel van vroeger dat ik er echt geen fan van was, terwijl ik er nu dol op ben. Door te variëren in de bereiding of door ze op andere manieren te presenteren, …

Spruitjes zijn misschien wel een van de lastigste groenten voor kinderen om aan te wennen. Ik weet nog wel van vroeger dat ik er echt geen fan van was, terwijl ik er nu dol op ben. Door te variëren in de bereiding of door ze op andere manieren te presenteren, kun je ze wel aantrekkelijker maken voor jonge eters.

De bij ons zo bekende groene spruit is vrij bitter van smaak. Het paarse broertje (verkrijgbaar vanaf eind oktober/begin november tot en met januari) daarentegen is wat nootachtiger en zoeter van smaak. Een ideale spruit om mee te beginnen dus en ze zien er ook nog eens leuk uit door de kleur. De paarse spruit is nog niet zo lang verkrijgbaar, maar maakt een flinke opmars. Tijd om er eens een mooi gerechtje mee te maken! Ik besloot er een snack van te maken met ketjap dip. De spruitjes zijn geroosterd in de oven met honing, zo wordt de smaak nog iets zoeter. Daarna zijn ze aan een stokje geregen met cherrytomaten en de ketjap dip maakt het geheel af.

paarse-spruiten-1

De spruit komt trouwens aan zijn paarse kleur door natuurlijke anthocyanen, die van oorsprong aanwezig zijn in koolsoorten, en zit barstensvol anti-oxidanten. Goed voor onze weerstand in de koude wintermaanden.

Belangrijk bij paarse spruiten is dat je ze niet kookt, want dan verliezen deze hun kleur en blijven er grauwgrijze balletjes over. Bij stomen, roosteren of roerbakken is er niets aan de hand.

Wat je nodig hebt

– 250gr paarse spruiten
– vloeibare honing
– olijfolie
– zeezout
– 1 teentje knoflook, gekneusd
– 100gr cherrytomaten (bijvoorbeeld honingtomaten)
– 2el mayonaise
– 1el Griekse yoghurt
– 1-2el ketjap manis

paarse-spruiten-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 10 minuten / Oventijd: 30 minuten

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de paarse spruiten schoon, maar laat het kontje er deels nog wel aan zitten. Anders vallen ze na het roosteren uit elkaar en kun je ze niet goed aan de stokjes rijgen.

Bekleed een bakblik met bakpapier en leg daar de spruiten en het teentje knoflook op. Schenk er royaal olijfolie en honing over en bestrooi met een snufje zout. Meng goed door elkaar met je handen en zet het bakblik voor 30 minuten in de oven. Schep de spruiten halverwege om en laat daarna afkoelen tot lauw.

paarse-spruiten-3

Halveer in de tussentijd de cherrytomaten en maak een dipsaus van de yoghurt, Griekse yoghurt en 1el ketjap. Voeg naar smaak eventueel nog een extra eetlepel ketjap toe.

Rijg 2 paarse spruiten en 1 gehalveerde cherrytomaat aan een stokje en serveer met de dipsaus.

Ook erg lekker voor volwassenen trouwens!

paarse-spruiten-snack-met-ketjap-dip-2

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer