Panna cotta met rabarber en aardbei

Gisteravond was ik te gast bij Radio 6 in Winfrieds Woonkamer. Ik kookte daar voor de mannen gnocchi met pesto en mozzarella en ze kregen ook nog een toetje. Daarvoor maakte ik de panna cotta zoals ik ‘m in Italië heb leren maken. Uiteraard met room, maar ook met maizena in plaats van gelatine. De panna cotta wordt hier heel romig van en niet zo glibberig dik. Van de rabarber en aardbei maakte ik een fruitcompote als topping. Nog wat verse aardbeien ‘on top’ en genieten maar! Ik hoorde de mannen in de studio alleen maar ‘hmmm lekker’ mompelen dus jullie kunnen dit toetje met gerust hart maken 😉

Francesca Kookt_panna cotta met rabarber en aardbei_2

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 175gr rabarber, geschild en in stukjes
– 125gr diepvries aardbeien of zomerfruit
– 75gr suiker
– 1tl vanille extract
– rasp van 1/2 citroen

– 25gr suiker
40gr maizena
– 250gr volle melk
250gr slagroom
– 4el verse aardbeien, netjes gesneden in kleine stukjes

Wat je gaat doen

Doe de rabarber, aardbeien, suiker, vanille extract en citroenrasp in een pan. Zet het vuur aan en blijf constant roeren totdat de suiker gesmolten is en er een laagje vocht in de pan is gekomen. Breng aan de kook, draai het vuur terug en laat zachtjes pruttelen voor een minuut of 15. Af en toe even roeren tussendoor.

Zet in de tussentijd 4 mooie glazen klaar op het aanrecht en zet het bakje met gesneden aardbeien ernaast.

Pak een tweede pan en doe hier de suiker en maizena in. Normaal gebruik ik meer suiker, maar omdat de compote al vrij zoet wordt, houd ik de panna cotta wat neutraler. Klop met een garde langzaam de melk erdoor, goed blijven kloppen zodat je geen klontjes krijgt. Daarna kun je de slagroom erdoor roeren. Zet het vuur aan op de hoogste stand en blijf kloppen met de garde totdat het mengsel wat dikker begint te worden. Zet dan gelijk het vuur uit en goed blijven kloppen, want je wilt geen klontjes. Zet daarna het vuur weer aan en klop nog even goed door totdat het net de dikte van vla heeft gekregen. Zet daarna gelijk het vuur weer uit.

Verdeel de panna cotta over de 4 glazen en schep er een royale hoeveelheid van de compote op. Versier met de stukjes aardbeien en laat iets afkoelen. Daarna dek je de glazen af en zet je ze voor minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.

Haal de glazen 15 minuten voordat je wilt gaan eten uit de koelkast zodat ze op temperatuur kunnen komen. Geniet ervan!

Francesca Kookt_panna cotta met rabarber en aardbei_3

Meer rabarber inspiratie vind je hier!

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Panna cotta met rabarber en aardbei”

 1. Dit ga ik zeker eens maken 😉 en leuk om voor de radiomannen te mogen koken.

 2. Ik gruwel van gelantine en maak daarom nooit pannacota, met welke hoeveelheid maizena vervang je bijvoorbeeld één blaadje gelantine?

 3. Ben heel blij met dit recept. Mijn zoon (12 jaar) was afgelopen weekend in Londen. Bij het avondeten zag hij Panna Cotta. Dat zou hij als toetje nemen, want dat kende hij niet. Toen hij aan het toetje toe was, je raadt het al…. OP. Nu ik hem jouw recept laat zien is hij ijverig aan het schrijven om komend weekend zelf te gaan kokkerellen. Thanks! (denk ik)

 4. Het ziet er weer lekker maar perfect uit, ….alleen krijg ik het nooit op zo een mooie manier in de glazen….

  1. Ha Petra, het mooie is dat dit dus echt een koud kunstje is. De panna cotta schenk je warm in de glazen en daarna schep je er met een lepeltje de saus op. Paar aardbeien erin duwen en klaar. Een kind kan de was doen, echt waar 🙂

 5. Pingback: Rabarber - MiCook
 6. Hoiii Fransecesca, het ziet er super mooi en heel luxe uit. Ben jij misschien ook actief op facebook? Want dan kan ik jou volgen en jouw recepten bewonderen??? En natuurlijk alles uitproberen.

  1. Ik heb nog nooit agar agar in mijn panna cotta gebruikt dus dat is gissen. Je laat de maizena dan uit het recept en gebruikt in plaats daarvan de agar agar poeder. Die kun je door de warme melk heen roeren. Let wel op dat agar agar veel sterker bindt dus je moet minder gebruiken. Hoeveel weet ik niet exact, dat moet je even uitproberen 🙂

 7. Leuk idee, bedankt voor het recept, maar ik vond de panna cotta te stijf en “flauw” en ik mis vanille in de panna cotta.
  Ik heb er een zakje vanillesuiker bij gedaan maar eigenlijk hoort er echte vanille in.
  Volgende keer ga ik het met 30 gram maizena en meer suiker maken en een snufje zout, dat geeft echt meer smaak ook bij puddingen.

  1. Er zit vanille in mijn recept :-). Ik gebruik altijd vanille van Nielsen-Massey, die is top. En de ‘stijfheid’ moet je dan inderdaad zelf uitproberen, ieder z’n smaak. Succes!

Reacties zijn gesloten.