Basilicum panna cotta met lemon curd

Oeh, ik kon niet wachten om dit recept met jullie te delen! Want soms heb je recepten die ‘gewoon’ lekker zijn en soms heb je een recept waar je ogen van gaan glinsteren nadat je de eerste hap hebt genomen. En waar je dan vervolgens twee porties van achter elkaar eet, omdat het zo lekker is. Dan heb ik het natuurlijk over mijn basilicum panna cotta met lemon curd en gekaramelliseerde pijnboompitten die ik vandaag voor jullie in petto heb!

Het idee van een panna cotta met basilicum had ik al lang op mijn lijstje staan. Als je verse kruiden (zoals basilicum of munt) ongeveer 10 minuten in opgewarmde melk laat liggen dan geven de kruiden vanzelf een subtiel aroma af aan de melk. En daar kun je dan vervolgens mee verder koken. En dat is precies wat ik voor deze panna cotta heb gedaan. Ik serveerde de panna cotta vervolgens met een lepel lemon curd en wat gekaramelliseerde pijnboompitten. Een gouden combinatie.

Wat betreft de lemon curd, die kun je zelf maken (hier vind je het recept) of je koopt ‘m in de winkel. Mijn favoriete gekochte versie is die van Landgoed Mariënwaerdt, altijd fijn om daar een potje van in huis te hebben. Ik weet niet precies waar ze die allemaal verkopen (mijn bakker heeft ‘m gelukkig standaard in het assortiment), maar op hun site vind je vast de verkooppunten.

Wat je nodig hebt voor 4 royale of 6 bescheiden porties

  • 250 ml melk
  • 75 gr suiker (of 50 gr als je niet zo’n zoetekauw bent)
  • 30 gr verse basilicum (houd een paar kleine blaadjes apart voor de garnering)
  • 3 blaadjes gelatine
  • 250 ml slagroom
  • rasp van 1 citroen
  • 1 volle el pijnboompitten
  • bloemenhoning
  • 1 potje lemon curd

Wat je gaat doen voor de basilicum panna cotta met lemon curd

Bereiding: 20 minuten + Wachten: minimaal 3 uur

  1. Meng de melk en suiker in een steelpan, verwarm tot het kookpunt en zet het vuur daarna direct uit.
  2. Hak de basilicum (met steeltjes en al) grof en leg dit in de verwarmde melk. Laat 10 minuten staan. Zet daarna het vuur weer aan, verwarm nog een keer tot het kookpunt en zet direct het vuur weer uit.
  3. Haal de melk door een fijnmazige zeef heen en druk het vocht goed uit de basilicum met de bolle kant van een lepel. Zo vang je alle heerlijke aroma’s op.
  4. Week de blaadjes gelatine 5 minuten in een bakje met koud water.
  5. Spoel de steelpan even om en schenk de melk weer in de pan. Voeg de slagroom en rasp van 1 citroen toe. Verwarm dit mengsel tot het kookpunt en zet het vuur weer uit. Knijp daarna de blaadjes gelatine uit met je handen en roer ze daarna rustig door het mengsel tot het volledig is opgenomen.
  6. Schenk het mengsel nog een keer door je fijnmazige zeef (wel even de basilicum er eerst uithalen) en verdeel het daarna over 4 tot 6 mooie glazen.
  7. Laat afkoelen tot lauw, dek de glazen af met vershoudfolie en zet ze minimaal 3 uur in de koelkast zodat de panna cotta goed kan opstijven.
  8. Voor de gekaramelliseerde pijnboompitten rooster je de pijnboompitten kort in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Blijf erbij, want je weet hoe pijnboompitten zijn…als je niet oplet, zijn ze opeens zwart. Als de pijnboompitten goudbruin worden, zet je het vuur wat lager. Doe een kneepje bloemenhoning erbij en roer tot alle pijnboompitten zijn bedekt en ze iets beginnen te karamelliseren. Schep ze daarna over op een bordje bedekt met keukenpapier en laat iets afkoelen. Haal ze daarna een beetje los, want anders heb je later een hele klomp pijnboompitten die aan elkaar vast zitten.
  9. Haal de panna cotta 10 minuten voordat je gaat serveren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Garneer met een royale lepel lemon curd, de gekaramelliseerde pijnboompitten en een paar kleine blaadjes basilicum.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Panna cotta recept met basilicum en lemon curd - Francesca Kookt
Dit panna cotta recept met basilicum had ik al lang op mijn lijstje staan. Als je verse kruiden (zoals basilicum of munt) ongeveer 10 minuten in opgewarmde melk laat liggen dan geven de kruiden een subtiel aroma af aan de melk. En daar kun je dan vervolgens mee verder koken. En dat is precies wat ik voor deze panna cotta heb gedaan. Ik serveerde het dessert recept met lemon curd en gekaramelliseerde pijnboompitten. Een gouden combinatie in dit nagerecht. #francescakookt #dessert #toetje

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Heb je na het zien van mijn basilicum panna cotta met lemon curd trek in meer panna cotta? Hier vind je al mijn recepten ervoor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Basilicum panna cotta met lemon curd”

  1. Oe dat klinkt heerlijk….. maar bij ons is vrijwel iedereen lactose-intolerant. “Vroeger” at ik nog wel eens panna cotta, maar nu dus nooit meer. Wat ik me afvraag: zou je het ook kunnen maken met plantaardige melk en plantaardige slagroom? Lemon curd maak ik sowieso al lactose-vrij, dat lukt, maar of panna cotta ook gaat??

  2. Ik maak normaliter nooit desserts,omdat ik zo’n hekel heb aan alles moeten afmeten en afwegen. Dit leek me toch het ideale toetje voor een etentje. Gemaakt……f*cking brilliant! Súperlekker ! Vonden mijn gasten ook!