Pannenkoek uit de oven met kiwi en roomkaas

Samenwerking – Niets lekkerder dan pannenkoeken op zondagochtend! Daar mag je mijn kinderen echt wakker voor maken. Alhoewel ze uit zichzelf al vroeg genoeg wakker worden trouwens, ook op zondagochtend ;-). Vooral de jongste kan uit bed komen, me serieus aankijken en zeggen “doe mij maar een pannenkoekje, mama”. Dus die komen regelmatig op tafel op zondag, maar ik heb niet altijd zin om een hele stapel te bakken. En dan maak ik lekker een pannenkoek uit de oven, waar je zo mee klaar bent.

Het lijkt een beetje op een plaatcake, maar dan met de smaak van pannenkoek. Dik, luchtig en heerlijk smeuïg. Dat laatste komt door de gesmolten boter die ik op het laatst nog even toevoeg. Terwijl de pannenkoek gaart in de oven, snijd ik nog wat vers fruit zoals aardbeien en kiwi. Fruitsoorten waar mijn kinderen dol op zijn en die gebruik ik als topping, samen met opgeklopte roomkaas met honing en citroenrasp. Dat maakt deze pannenkoek uit de oven nóg lekkerder.

De Zespri kiwi’s eten wij trouwens het hele jaar door. Ik wissel af met de groene en SunGold kiwi’s (die wat zoeter zijn) en laat ze na aankoop nog even verder rijpen in de fruitschaal. Zodra ik vind dat ze rijp genoeg zijn dan bewaar ik ze verder in de koelkast, waardoor het rijpingsproces stopt. Je kunt blokjes kiwi ook perfect invriezen, wat lekker is in een smoothie of je maakt er ijs van door bevroren banaan en kiwi samen te blenderen. Een lekker en verantwoord toetje voor doordeweeks. Gebruik daarvoor 2 bevroren bananen (in stukjes ingevroren) en 1 kiwi zodat je ijs goed stevig wordt.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 250 gr bloem
  • 250 ml melk
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el bakpoeder (8 gr)
  • snufje zout
  • 2 + 2 el bloemenhoning
  • 40 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • 200 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • rasp van 1 citroen
  • 2 el honing
  • optioneel: citroensap naar smaak
  • 2 kiwi’s (groen en/of SunGold naar keuze)
  • 100 gr aardbeien
  • optioneel: blaadjes van 1 takje munt
  • ook nodig: ovenschaal van circa 24×24 cm (maar rechthoekig kan ook prima, en een springvorm ook) en bakpapier

Wat je gaat doen voor de pannenkoek uit de oven

Bereiding: 10 minuten + Oven: 15 minuten + Afkoelen

  1. Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed je ovenschaal met een vel bakpapier.
  2. Meng de bloem, melk, eieren, vanillesuiker, bakpoeder, zout en 2 eetlepels honing en klop dit een paar minuten tot een luchtig beslag met een (hand)mixer. Zorg dat er geen klontjes in je beslag zitten.
  3. Klop op het laatst de afgekoelde, gesmolten boter erdoor.
  4. Heb je nog geen hongerige kinderen die aan je been trekken, laat het beslag dan nog even 10 minuten rusten.
  5. Schenk het beslag in de ovenschaal en bak de pannenkoek 15 minuten in de oven.
  6. Roer in de tussentijd de roomkaas los in een kom en voeg de citroenrasp en 2 eetlepels honing toe. Klop het daarna een paar minuten met een (hand)mixer. Hou je van friszuur? Dan kun je ook nog wat citroensap toevoegen, maar pas op dat je roomkaasfrosting niet te slap wordt.
  7. Snijd de kiwi’s en aardbeien in plakjes.
  8. Haal de pannenkoek uit de ovenschaal, leg ‘m op een rooster en laat afkoelen. Besmeer ‘m daarna royaal met de roomkaasfrosting.
  9. Snijd de plaatpannenkoek in circa 16 stukjes en beleg ieder stukje met plakjes kiwi en aardbeien. Garneer eventueel met blaadjes munt. Serveer ze aan je kids (en aan jezelf) en geniet!

Zoek je nog andere lekkere recepten met kiwi? Kijk dan ook eens hier op mijn blog of hier bij alle kiwi recepten van Zespri.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Pannenkoek uit de oven met kiwi en roomkaas - Francesca Kookt Niets lekkerder dan pannenkoeken op zondagochtend! Dit is een makkelijk recept voor pannenkoek uit de oven. Het lijkt een beetje op een plaatcake, maar met de smaak van pannenkoek. Dik, luchtig en heerlijk smeuïg. Terwijl de pannenkoek gaart in de oven, snijd ik fruit waar mijn kinderen dol op zijn en die gebruik ik als topping, samen met opgeklopte roomkaas met honing en citroenrasp. Dat maakt dit pannenkoeken recept uit de oven nóg lekkerder.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met Zespri. Lees ook hier mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *