5 van 5 stemmen

Bagel met wilde Alaska zalm, zoetzure venkel en roomkaas

1 uur 15 minuten
Lunch
Feest

Samenwerking – Er zijn een handjevol gerechten die ik met enige regelmaat opnieuw bestel als ik buiten de deur lunch. Een bagel met zalm is er absoluut een van, maar dan wel als ik op de kaart zie staan dat ze ‘m bereiden met wilde gerookte zalm. Qua smaak is …

Samenwerking – Er zijn een handjevol gerechten die ik met enige regelmaat opnieuw bestel als ik buiten de deur lunch. Een bagel met zalm is er absoluut een van, maar dan wel als ik op de kaart zie staan dat ze ‘m bereiden met wilde gerookte zalm. Qua smaak is dat echt een wereld van verschil met gekweekte gerookte zalm en het maakt iedere hap van je bagel zo veel smakelijker daardoor.

Wilde Alaska zalm, wat is dat precies?

Ik kan me goed voorstellen dat je je dit afvraagt na het lezen van mijn inleiding voor deze bagel met zalm. Aangezien het deze maand de ‘Wild Alaska Seafood Month’ is, zal ik daar eens wat meer over vertellen. En dat doe ik graag, want het is echt een goed verhaal wat vaker verteld zou moeten worden.

Vroeger zwommen er in bijna alle rivieren in Europa zalmen, maar tegenwoordig is dit niet meer het geval door de aanleg van stuwdammen en sluizen in de achttiende en negentiende eeuw. Een zalm moet namelijk kunnen terugzwemmen naar de rivieren om zich voort te kunnen planten, maar als hij de weg niet meer kan vinden houdt dat snel op. De zalm die tegenwoordig uit Noorwegen en Schotland komt is daardoor vrijwel altijd gekweekt.

Alaska is daar een grote uitzondering op, vrijwel alle zalm die daar vandaan komt is wild en wordt op de meest duurzame manier gevangen. De reden daarvoor is dat het in de wet is opgenomen in 1959 toen Rusland Alaska verkocht aan de Verenigde Staten. Volgens de wet mag er dus alleen duurzaam gevist worden met zorg voor instandhouding van de populatie. Alle vissers houden daardoor rekening met het ecosysteem wat inmiddels zo verweven is in hun hele handelen dat het een tweede natuur is geworden.

De zalmen zwemmen er vrij in de koele oceaan en zijn vrij van chemicaliën. En doordat ze heel hard tegen de stroom in moeten zwemmen als ze weer teruggaan naar de rivieren, bouwen ze veel vetreserves op voordat ze aan hun reis terug beginnen. Hoe eerder de vis daarom wordt gevangen, hoe vetter deze is. Aan de kleur zie je al direct dat je met wilde Alaska zalm te maken hebt, de mooie dieproze kleur verraadt het gelijk. En dan de smaak, die is echt subliem.

Voor deze meest duurzaam gevangen zalm betaal je dus ook meer, maar dat heb ik er graag voor over. Ik eet liever minder zalm, maar als ik het wel eet van betere kwaliteit. Als je het zelf ook eens wilt proeven dan kun je de wilde Alaska zalm kopen bij de betere viswinkels zoals bijvoorbeeld Frank’s Smokehouse, maar ook bij Grutto, Crisp en in de supermarkt vind je het. Bijvoorbeeld de wilde gerookte zalm van Fish Tales die te koop is bij Albert Heijn en die ik zalig vind. Door Fish Tales leerde ik trouwens ook veel meer over de wilde Alaska zalm en als je er meer over wilt lezen dan raad ik dit artikel aan.

Goed om te weten: als er op de verpakking duidelijk vermeld staat dat het wilde Alaska zalm is, dan zit je goed.

Tijd voor een bagel met zalm, want ik heb trek gekregen

Voor deze mooie samenwerking om jullie meer te vertellen over wilde Alaska zalm kreeg ik een prachtig proefpakket opgestuurd van Frank’s Smokehouse. Hierin zat onder andere gerookte Sockeye zalm, hun zelfgemaakte gravad lachs van wilde Sockeye zalm en kaviaar van wilde Keta zalm.

Met de laatste twee producten ging ik aan de slag om een ‘next level’ bagel met wilde Alaska zalm te maken. Ik combineerde de zalm met roomkaas waar ik gepofte knoflook aan toevoegde en over de zalm ging wat flinterdunne zoetzure venkel, kappertjes, dille en de wilde zalm eitjes.

Na het proeven had ik alleen wel een groot probleem. Namelijk dat ik mijn zelfgemaakte bagel nu zo lekker vind, dat ik ‘m alleen nog maar thuis wil eten ;-). Geniet ervan!

Ingrediënten

Ook nodig

 • oven
 • aluminiumfolie
 • handig: mandoline

Aan de slag!

 • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar.
 • Snijd het topje van de bol knoflook en leg deze op een veel aluminiumfolie. Besprenkel de bol met olijfolie en strooi er een snufje zeezout over. Pak de bol daarna helemaal in folie en zet het pakketje 45 minuten in de oven om te poffen. Haal ze er daarna uit, maak het pakketje op en laat de bol afkoelen.
 • Tip: Als ik knoflook pof, doe ik gelijk 5 bollen in de oven. Je kunt de knoflookpuree namelijk perfect invriezen en zo heb ik altijd een voorraadje van dit pure knoflookgoud in huis.
 • Halveer de venkel en snijd de helft daarna in flinterdunne plakjes met een scherp mes of de mandoline. Meng de flinterdunne plakjes in een bakje met een royale scheut van de rijstazijn en een snufje zout. Dek af en zet in de koelkast om te marineren.
 • Tip: Als je houdt van zoetzure venkel dan kun je ook de hele venkel gelijk verwerken. Het zoetzuur is zeker 5 dagen houdbaar in de koelkast en smaakt heerlijk in salades, op brood of in combinatie met een gebakken eitje.
 • Bak vlak voor serveren de bagels af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Knijp de zachte teentjes knoflook uit de afgekoelde bol knoflook en prak met een vork tot een romige puree. Meng 2 volle theelepels met de roomkaas en roer ook dit mooi romig. Breng op smaak met een snufje zwarte peper. Geen zout gebruiken, want de wilde zalm is al smaakvol genoeg.
 • Snijd de afgebakken bagels open en besmeer de onderkant royaal met de roomkaas. Beleg deze met de gravad lachs en wat van de zoetzure plakjes venkel (dep deze eerst even droog met keukenpapier), kappertjes en wat sprietjes dille. Garneer optioneel met de wilde zalm kaviaar en serveer direct.

Notities

 • Met dit recept maak je een lunchgerecht voor 4 personen.
 • Ik gebruikte gravad lachs van wilde Alaska zalm, maar je kunt ook prima gerookte zalm gebruiken.
 • Benieuwd waar je wilde Alaska zalm kunt kopen? In bovenstaand artikel vertel ik er alles over.
 • Voorbereiding gepofte knoflook en venkel: 60 minuten
 • Bereiding: 15 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met Alaska Seafood. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)