Pasta ovenschotel met tonijn

Ik maak heel veel pasta’s, maar vrijwel nooit een pasta ovenschotel. Dus daar moest eens verandering in komen. Tijdens een avondje bijkletsen met een vriendinnetje maakten we we deze pasta ovenschotel met tonijn, courgette en doperwten. Fingerlicking good, al zeg ik het zelf 🙂

Wat je nodig hebt voor 4-6 personen

– 500gr pasta (bijvoorbeeld fusilli)
– 1 ui
– 3 teentjes knoflook
– 1 courgette
– 1tl gerookt paprikapoeder
– 200gr doperwten (voorkeur voor vers, maar diepvries mag ook)
– 2 blikjes tonijn in olie (circa 300gr)
– 250gr ricotta
– 500ml (biologische) passata tomatensaus
– 150gr geraspte kaas (voor oven gratin)
– 1 bol buffelmozzarella
– blaadjes van 4 takjes basilicum
– olijfolie om in te bakken
– zeezout
– gemalen zwarte peper

Wat je gaat doen

Kook de pasta al dente volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet daarna af in een vergiet en spoel na met koud water. Laat de blikjes tonijn uitlekken in een vergiet.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snipper in de tussentijd de ui en knoflook helemaal fijn. Snijd de courgette in stukjes. Verhit een eetlepel olijfolie in een hapjespan en fruit hierin zachtjes de ui en knoflook. Voeg hier het gerookte paprikapoeder aan toe en bak dit een minuutje mee. Doe hier een klein scheutje water bij zodat het niet aanbakt.

Voeg de stukjes courgette en doperwten erbij en bak dit 4 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout. Doe op het laatst de tonijn erbij en bak nog 30 seconden mee, roer alles goed door. Zet daarna het vuur uit.

Neem een grote kom en meng hierin de ricotta en passata goed door elkaar. Roer daarna ook het tonijn/groentenmengsel erdoor. Proef dit en breng naar wens nog extra op smaak met peper en zout.

Vet een grote platte ovenschaal in met een klein beetje olijfolie. Kijk van te voren goed of alle ingredienten (inclusief de pasta) erin passen. Schep de pasta erin en giet hier de saus gelijkmatig over. Bestrooi met de geraspte kaas. Scheur de bol mozzarella in stukken en verdeel die daar weer over. De basilicum blaadjes scheur je ook en strooi je erover. Besprenkel met een goede olijfolie en wat zwarte peper en zet ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven totdat de schotel gaar is en mooi bruin aan de bovenzijde.

Serveer met grof brood en een groene salade.

Pasta ovenschotel met tonijn_2

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Pasta ovenschotel met tonijn”

  1. Ik heb deze schotel nu voor vrienden en familie gemaakt. Iedereen is er verliefd op!
    In plaats van de doperwten (ik hou hier zelf namelijk niet zo van) heb ik er extra kastanje champignons erdoor heen gedaan.
    Dit is voor mij zeker een blijver! Net zoals de havermout-banaan koekjes.

  2. Ik lees/print al weken je recepten maar nu voor het eerst deze pastaschotel daadwerkelijk gemaakt. Wat heerlijk! Aankomend weekend ga ik mijn zus er mee verrassen. Smaakt naar meer!

  3. Waar kan ik de ricotta mee vervangen ?
    Kan ik ook soja room gebruiken ? Ik mag geen koemelk wel geitenkaas dus dat gebruik ik ipv mozzerella . Groetjes Herma

  4. Hi Francesca,
    Deze gaat zeker gemaakt worden, zit hier met klotsende kiezen! Maar op zoek naar gerookt paprikapoeder kom ik een zoete en een pikante variant tegen… Welke heb jij gebruikt? Ik neig naar de pikante, maar misschien is nou juist de zoete erg lekker hierin.
    Ontzettend leuke blog trouwens, Surinaamse saoto inmiddels gemaakt en heerlijk bevonden, nu dus op naar de ovenschotel met tonijn. ~_~

  5. hoi Francesca ,

    ik las op je website, in het recept van ‘Pasta ovenschotel met Tonijn,
    dat je er gerookte paprika poeder in had gedaan,

    voor de liefhebbers ik heb het ook en ik heb het gekocht bij Pit&Pit.nl
    Daar hebben ze overigens heel veel andere soorten kruiden, die niet voor de hand zijn in de supermarkt,

    mvg Debby

  6. Deze pasta lijkt me heerlijk wel een calorieën bom denk ik! En de soep lijkt op mijn linzensoep ik doe daar altijd mosterd en augurkjes in en iets tabasco maar niet bij iedereen! Probeer maar eens

  7. irritante site…
    over het recept dat je wilt lezen komt de reclame voor een kookboek
    met geen mogelijkheid te verwijderen
    ga t recept dus ook niet proberen
    hoe wil je jezelf nog meer
    in t licht staan ?

    1. We snappen niet zo goed wat je bedoelt. We hebben geen pop-ups of banners die over recepten heen kunnen vallen. Heb je hier last van op mobiel of op dekstop en in welke browser? Dan kunnen we beter beoordelen waar het aan ligt.