Perentaart met cranberry en frangipane

Deze perentaart met cranberry en frangipane maak je helemaal zelf, van bodem tot vulling, en is een feest om te eten. De korst is super krokant en de frangipane vulling is onweerstaanbaar romig wat goed combineert met de peer en cranberrysaus.

Je kunt de perentaart al prima een dag eerder maken en afgedekt bewaren. Dus het is ook nog eens een taart die goed voor te bereiden is, bijvoorbeeld voor een brunch.

Dit recept is onderdeel van het brunch kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld. Het volledige menu vind je hier.

Wat je nodig hebt voor 1 taart met 12 punten

  • 300 gr + 2 el tarwebloem + extra
  • 80 gr fijne kristalsuiker
  • 125 gr koude boter, in blokjes
  • 3 eieren
  • 2 el koud water
  • snufje zout
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • 150 gr amandelmeel
  • 1 tl vanille extract
  • 2 el melk of perenlikeur
  • 125 gr + 1 el cranberrysaus
  • 3 harde Conference peren
  • 1 el honing
  • poedersuiker
  • ook nodig: vershoudfolie, oven, quichevorm van circa 24 cm doorsnede, steunvulling

Wat je gaat doen voor de perentaart met cranberry en frangipane

Bereiding: 30 minuten + Wachten: 1 uur + Oven: 60 minuten + Afkoelen

  1. Meng de 300 gr tarwebloem, 80 gr fijne suiker, 125 gr boter in blokjes, 1 ei, koude water en snufje zout in de keukenmachine. Pulseer tot het deeg net een bol begint te vormen. Haal daarna uit de kom, kneed nog 2 keer door en vorm er een platte schijf van. Pak deze in vershoudfolie en leg 60 minuten in de koelkast om te rusten.

Tip: Als je geen keukenmachine hebt, kun je dit ook met de hand doen. Meng alles in een grote kom en snijd de blokjes boter erdoor met 2 messen. Kneed daarna snel door met koude handen en vorm er een schijf van.

  1. Vet de quichevorm in met boter of bakspray.
  2. Haal het deeg uit de koelkast en laat 5 – 8 minuten op temperatuur komen zodat het makkelijker uit te rollen is. Bestuif je werkvlak licht met bloem en rol het deeg uit tot een plak waarmee je quichevorm goed kunt bekleden. Laat het iets overlappen en snijd daarna bij de buitenste rand rondom bij. Zet de vorm nog 15 minuten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte).
  4. Leg na het koelen een vel bakpapier op het deeg en vul deze met steunvulling. Bak circa 15 – 20 minuten in de oven, verwijder daarna het bakpapier met de steunvulling en bak daarna nog 5 minuten tot de randjes mooi bruin worden. Haal de vorm uit de oven en laat de bodem afkoelen.
  5. Maak ondertussen de frangipane door de 150 gr boter, 150 gr basterdsuiker, 2 eieren, 150 gr amandelmeel, 2 el bloem, vanille extract en melk of perenlikeur te mengen in de keukenmachine laat draaien tot het een geheel is.
  6. Tip: Ook dit kun je eventueel met de hand mengen.
  7. Besmeer de afgekoelde bodem met 125 gr cranberrysaus. Verdeel hier de frangipane gelijkmatig over. Ik deed dit zelf met mijn vingers, omdat het een plakkerig mengsel is.
  8. Schil de peren en snijd ze aan de bovenkant iets in plakjes, maar snijd ze niet helemaal door. Leg de halve peren in een waaier in de frangipane en duw ze er zachtjes in.
  9. Zet de taart weer in de oven (nog steeds op 180 graden) en bak circa 35 – 40 minuten tot de frangipane helemaal gaar is en begint te bruinen.
  10. Verwarm 1 el cranberrysaus met de honing en bestrijk hiermee de peren als de taart net uit de oven komt.
  11. Laat de perentaart volledig afkoelen op een rooster voordat je ‘m in punten snijdt. Bestrooi met poedersuiker vlak voor het serveren.

Bewaar dit recept op Pinterest

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit recept is onderdeel van het brunch kerstmenu dat ik voor PLUS heb ontwikkeld.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca