Pestobrood met olijven en rozemarijn

In de lente en zomer maken we onbeperkt pesto. De classic pesto, maar ook variaties erop. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Toen ik dit recept van gegrild pestobrood tegenkwam, was ik dan ook gelijk enthousiast. Want een zelfgemaakt brood gevuld met pesto en mozzarella kan niet anders als …

In de lente en zomer maken we onbeperkt pesto. De classic pesto, maar ook variaties erop. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Toen ik dit recept van gegrild pestobrood tegenkwam, was ik dan ook gelijk enthousiast. Want een zelfgemaakt brood gevuld met pesto en mozzarella kan niet anders als genieten zijn. Dus aan de slag en een eigen versie ervan gemaakt, met succes! Wat een heerlijk brood voor de lunch, brunch of tijdens een borrel. Laat je niet afschrikken door het zelf maken van het deeg, dat is echt zo gepiept. En terwijl je het deeg laat rijzen, maak je de pesto. Maak dan gelijk wat meer, zodat je die in de koelkast kunt zetten (laagje olie erop) voor andere gerechten.

Francesca Kookt_pestobrood_2

Zelf classic pesto maken?

Doe een flinke handvol blaadjes basilicum samen met 2 eetlepels pijnboompitten, 1 teentje knoflook, 25gr Parmezaanse kaas, een snuf zeezout en 100ml hele goede kwaliteit olijfolie extra vergine in de keukenmachine en maal het fijn. Daar is je pesto!

 

Wat je nodig hebt

– 3gr gist
– 1tl rietsuiker
– 180ml warm water
– 225gr bloem
– 1tl zout
– 1,5 eetlepel olijfolie
– bloem en drupje olijfolie tijdens het kneden
– 4-6el homemade pesto
– ½ bol buffelmozzarella
– 15 kalamata olijven zonder pit
– 1 takje rozemarijn
– zeezout (grof of flakes)
– olijfolie extra vergine om te bestrijken

Francesca Kookt_pestobrood_3

Wat je gaat doen

Meng de gist, rietsuiker en water in een kommetje en roer goed door. Laat dit 10 minuten staan totdat het enigzins gaat borrelen.

Doe de bloem, zout en 1,5 eetlepel olijfolie in een kom en roer losjes door elkaar met een vork. Haal uit de kom en leg op een bebloemd werkvlak. Maak een kuiltje in het midden en schenk daar beetje bij beetje het gistmengsel in terwijl je het met een vork of met je vingers door het deeg mengt. Schenk nog een drupje olijfolie op het deeg en begin dan te kneden. Na ongeveer 5 minuten heb je een soepel deeg. Maak hier een bol van, smeer deze licht in met olijfolie en leg in de kom. Laat deze afgedekt met een theedoek 30 minuten rijzen op een niet te koude plek.

Verwarm in de tussentijd de oven en je bakblik voor op 200 graden. Zet je pesto en olijven klaar, scheur de mozzarella in stukjes en haal de blaadjes van het takje rozemarijn af.

Francesca Kookt_pestobrood_4
Making of foto’s by Diantha Speets – beautybrain.nl

Na 30 minuten rol je het deeg op een bebloemd werkvlak uit tot een vierkant. De onderste helft van het deeg smeer je in met de pesto en daarover verdeel je de mozzarella. Sla de bovenste helft van de deeglap over de onderste helft en vouw de zijkantjes rondom onder het deeg.

Duw met je duim 15 keer in het deeg en laag daar de kalamata olijven in. Bestrijk de bovenkant met een kwastje met olijfolie, strooi de blaadjes rozemarijn erover en bestrooi met een snufje zeezout.

Zet het pestobrood 20-25 minuten in de oven totdat het brood gaar en de bovenkant goudbruin is. Laat het daarna eerst 15 minuten afkoelen voordat je gaat snijden, anders stroomt de pesto en mozzarella er gelijk uit. En het brood is lauw het lekkerste!

Toen ik dit brood maakte, zag onze lunch er zo uit. Daar word je toch blij van 🙂

Making of foto’s by Diantha Speets

Tip: je kunt het brood (eventueel in delen) ook bakken onder een grill.

Thanks Cook Republic voor de inspiratie!

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)