Pestobrood met olijven en rozemarijn

In de lente en zomer maken we onbeperkt pesto. De classic pesto, maar ook variaties erop. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Toen ik dit recept van gegrild pestobrood tegenkwam, was ik dan ook gelijk enthousiast. Want een zelfgemaakt brood gevuld met pesto en mozzarella kan niet anders als genieten zijn. Dus aan de slag en een eigen versie ervan gemaakt, met succes! Wat een heerlijk brood voor de lunch, brunch of tijdens een borrel. Laat je niet afschrikken door het zelf maken van het deeg, dat is echt zo gepiept. En terwijl je het deeg laat rijzen, maak je de pesto. Maak dan gelijk wat meer, zodat je die in de koelkast kunt zetten (laagje olie erop) voor andere gerechten.

Francesca Kookt_pestobrood_2

Zelf classic pesto maken?

Doe een flinke handvol blaadjes basilicum samen met 2 eetlepels pijnboompitten, 1 teentje knoflook, 25gr Parmezaanse kaas, een snuf zeezout en 100ml hele goede kwaliteit olijfolie extra vergine in de keukenmachine en maal het fijn. Daar is je pesto!

 

Wat je nodig hebt

– 3gr gist
– 1tl rietsuiker
– 180ml warm water
– 225gr bloem
– 1tl zout
– 1,5 eetlepel olijfolie
– bloem en drupje olijfolie tijdens het kneden
– 4-6el homemade pesto
– ½ bol buffelmozzarella
– 15 kalamata olijven zonder pit
– 1 takje rozemarijn
– zeezout (grof of flakes)
– olijfolie extra vergine om te bestrijken

Francesca Kookt_pestobrood_3

Wat je gaat doen

Meng de gist, rietsuiker en water in een kommetje en roer goed door. Laat dit 10 minuten staan totdat het enigzins gaat borrelen.

Doe de bloem, zout en 1,5 eetlepel olijfolie in een kom en roer losjes door elkaar met een vork. Haal uit de kom en leg op een bebloemd werkvlak. Maak een kuiltje in het midden en schenk daar beetje bij beetje het gistmengsel in terwijl je het met een vork of met je vingers door het deeg mengt. Schenk nog een drupje olijfolie op het deeg en begin dan te kneden. Na ongeveer 5 minuten heb je een soepel deeg. Maak hier een bol van, smeer deze licht in met olijfolie en leg in de kom. Laat deze afgedekt met een theedoek 30 minuten rijzen op een niet te koude plek.

Verwarm in de tussentijd de oven en je bakblik voor op 200 graden. Zet je pesto en olijven klaar, scheur de mozzarella in stukjes en haal de blaadjes van het takje rozemarijn af.

Francesca Kookt_pestobrood_4
Making of foto’s by Diantha Speets – beautybrain.nl

Na 30 minuten rol je het deeg op een bebloemd werkvlak uit tot een vierkant. De onderste helft van het deeg smeer je in met de pesto en daarover verdeel je de mozzarella. Sla de bovenste helft van de deeglap over de onderste helft en vouw de zijkantjes rondom onder het deeg.

Duw met je duim 15 keer in het deeg en laag daar de kalamata olijven in. Bestrijk de bovenkant met een kwastje met olijfolie, strooi de blaadjes rozemarijn erover en bestrooi met een snufje zeezout.

Zet het pestobrood 20-25 minuten in de oven totdat het brood gaar en de bovenkant goudbruin is. Laat het daarna eerst 15 minuten afkoelen voordat je gaat snijden, anders stroomt de pesto en mozzarella er gelijk uit. En het brood is lauw het lekkerste!

Toen ik dit brood maakte, zag onze lunch er zo uit. Daar word je toch blij van 🙂

Making of foto’s by Diantha Speets

Tip: je kunt het brood (eventueel in delen) ook bakken onder een grill.

Thanks Cook Republic voor de inspiratie!

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Pestobrood met olijven en rozemarijn”

  1. lekker maar mijn deeg is veeeeeeel te vloeibaar voor mijn gevoel klopt de verhouding niet helemaal. ik heb nog heel veel bloem toegevoegd om een beetje normaal deeg te krijgen. Staat nu te rijzen.. ben benieuwd.

  2. Lijkt me erg lekker! Kloppen de verhoudingen is het recept? (Zie bericht 11 juli) Het lijkt mij ook erg veel water in verhouding tot de bloem…

    1. Hey Laura,
      Ik heb zojuist (jawel, half 8 ‘s ochtends) het deeg nog een keer gemaakt. Ik heb voor de zekerheid 25 gram bloem extra toegevoegd, maar het had ook zonder gekund. Met de hoeveelheden die nu in het recept staan, krijg ik een perfect deeg. Ciao F.

  3. Hi Francesca,
    Ik ga er nu aan beginnen. Lijkt me een heerlijk gerecht maar met gist iets maken blijf ik altijd spannend vinden 🙂 !!

    Tip: wellicht is het een idee om een ‘Print-knop’ op je site te maken. Dat maakt het makkelijk om het recept uit te printen waarbij alles goed op de pagina komt.

    1. Hi Lotte, en is het pestobrood gelukt? We hebben een printknop! Moet je iets omhoog kijken en dan zie je ‘smakelijk delen en printen’ staan. Daar staat het printicoon tussen en daarmee komt alles mooi op een pagina.

  4. Hallo Francesca, kan ik dit brood ook een dag vantevoren maken? Ik wil het komende oudejaarsavond als hapje presenteren maar op de dag zelf heb ik geen tijd om het te maken.