Perfecte frietjes bak je in de Philips Airfryer

Samenwerking – Frietjes bakken met minder vet. Voor velen een uitdaging, zo ook bij ons thuis. Zeker met een peuter die zelfs droomt over frietjes en ze het liefste als ontbijt, lunch en diner eet. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren, maar af en toe mag hij best een patatje. Met ketchup, want dat eet hij het liefst.

Ik was dan ook in mijn nopjes toen ik de Philips Airfryer mocht testen. Want die beweren dat je hiermee gezonder kunt frituren, tot zelfs 80% minder vet. Dat wilde ik wel eens meemaken.

Wat is de Philips Airfryer?

Met de Philips Airfryer kun je frituren, grillen, bakken, braden en roosteren. Dat zijn aardig wat functies in 1 apparaat. Het frituren met de Airfryer is gezonder, omdat er niet wordt gebakken in olie, maar met lucht. Niet te verwarren met ‘gebakken lucht’, maar dat terzijde.

Voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld bij het bakken van frietjes tot 80% minder vet gebruikt, in vergelijking tot een  normale friteuse. Je bent ook gelijk af van de nare luchtjes, vervangen van vet én het lastige schoonmaakwerk – de onderdelen kunnen namelijk gewoon in de vaatwasser!

Francesca Kookt_ Review Philips Airfryer_2

De Airfryer heeft een mooi rond design en glimt je tegemoet in zwart hoogglans. Onderin zit de (hele handige) uitschuifbare baklade met frituurmand. Hij heeft een touchscreen waarmee je alle functies bediend en de Rapid Air technologie zorgt voor de warme luchtcirculatie. Groot voordeel, je kunt er echt heel veel frietjes in bakken! Ik heb al aardig wat van dit soort apparaten getest in het verleden en iedere keer viel me op dat er maar zo weinig in kon. Met de Airfryer heb je daar geen last meer van, je bakt in 1x frietjes voor het hele gezin.

Wat kun je er allemaal mee?

Nou, de vraag is eerder wat je er allemaal níet mee kunt. Naast frietjes bakken, kunnen er ook snacks in. Vlees en vis grillen kan ook, denk aan een gepaneerd stuk kabeljauw of gemarineerde kipdrumsticks.

Francesca Kookt_ Review Philips Airfryer_3

Roosteren, dat kan ie ook. Spareribs of een stuk vlees erin en gaan! Of heb je zin in muffins of een appeltaart, zelfs dat kan in de Airfryer.

De Philips Airfryer in de test

Ik begon natuurlijk met het bakken van frietjes. Na het doorspitten van de gebruiksaanwijzing kwam ik erachter dat je helemaal geen vet hoeft te gebruiken bij het bakken van diepvriespatat. Ietwat sceptisch stopte ik de frietjes in de Airfryer en ik vroeg me af hoe er dan goudbruine en knapperige frietjes uit zouden komen. Groot was mijn verbazing, want de friet die eruit komt is superlekker! Mooi gekleurd en knapperig, precies zoals het hoort. Maar dan zonder vet. De belangrijkste persoon in ons huishouden heeft ze ook goedgekeurd. Precies, de peuter.

Francesca Kookt_ Review Philips Airfryer_4

Ok, frietjestest geslaagd. Maar nu de rest. Want als die Airfryer zoveel kan dan wil ik dat meemaken. Allereerst hebben we een stuk kabeljauw gepaneerd met ei, bloem, kruiden en panko. Een minuut of 10 in de Airfryer (wederom zonder vet) en wat denk je, super lekker! Nog sappig van binnen en knapperig van buiten door de paneerlaag.

Francesca Kookt_ Review Philips Airfryer_5

Op naar de Surinaams gemarineerde kip, op verzoek van The Mr. Hij maakte daarvoor zelf zijn bekroonde marinade en naast kip marineerden we ook nog wat plakjes rundvlees. Met schalen vol en de Airfryer onder de arm vertrokken wij naar een feestje van vrienden. Aangezien onze vrienden allemaal lekkerbekken zijn vonden we dit een geschikt testterrein. De kip bakten we 10 minuten op 200 graden en vervolgens nog 5 minuten op 180 graden. In de gebruiksaanwijzing wordt aangegeven dat je ook bakpapier kunt gebruiken, maar dat is niet nodig hebben we gemerkt. Gewoon rechtstreeks op het rooster leggen met als resultaat: krokant van buiten en sappig van binnen. De bijna 1,5 kilo kip was op voordat we er erg in hadden. Als laatste de stukjes gemarineerd rundvlees. Die hoeven maar heel kort gebakken te worden, want anders wordt het taai. Na 2,5 minuut op 200 graden waren ze perfect en ook die werden goedkeurend verorberd door het testpanel.

Francesca’s eindoordeel

De Philips Airfryer heeft onze test glansrijk doorstaan. Een multifunctioneel apparaat wat heerlijke frietjes bakt met veel minder vet. En je kunt er ook heel veel andere gerechten in bereiden. Ik vind het dus een topapparaat. Die gaan we nog vaak gebruiken in de toekomst.

Dit is een samenwerking met Philips. Lees hier onze disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Perfecte frietjes bak je in de Philips Airfryer”

 1. Ben ik wel benieuwd naar de muffins en appeltaart, daar kan ik me nog niks bij voorstellen 😉

  Voor de rest zien de plaatjes er al lekker uit.

 2. Wauw. Ik ben meestal wat sceptisch over dit soort ‘uitvindingen’ maar na het lezen van je review ga ik me toch in dit apparaat verdiepen! Het klinkt echt goed. De prijs is eigenlijk het enige wat me nog doet twijfelen.
  Ik heb bewust geen frituur, maar bij sommige gerechten mis je dat toch een beetje en frituren in de pan stinkt altijd zo. Dank voor deze tip

 3. Net als Hannerieke hierboven ben ik altijd wat afwachtend als het om nieuwe dingen gaat, maar dit wel een heel lovende recensie. Zeker ook handig als je er meer mee kan doen dan alleen frietjes bakken (al is dat wel heel belangrijk hoor, op zondag komen er regelmatig frietjes op tafel, die ik vanwege de luchten in tuin frituur….) , ik ga het apparaat eens nader bekijken in de winkel….

 4. Klinkt goed maar ik ben heel erg benieuwd of hier toch nog acrylamide mee wordt gevormd. (AGES)

  1. Ja, volgens mij wel. Want acrylamide wordt toch altijd gevormd als je aardappelen bruin bakt? Als je dat ‘risico’ helemaal niet wilt lopen moet je eigenlijk niks bruin bakken, want in dat laagje zit het.

 5. We hebben de Airfryer ook aangeschaft en zijn er erg blij mee. Wat mij betreft mogen er meer recepten en tips online komen om ‘m steeds meer te gebruiken. Ben ook benieuwd naar je taart en/of muffins. Heb je daar perse een aparte bak bij nodig? Van de tip “bakpapier” had ik nog niet gehoord.

  1. Ik ga mijn best doen! Ik ben nog niet begonnen aan de zoete dingen dus ik kom terug op die bak. En het bakpapier kun je gelijk weer vergeten, is helemaal niet nodig.

 6. Hallo, heb je inmiddels al een appeltaartje gebakken?
  Ik vraag me ook af hoe je een taartje uit die vorm krijgt trouwens, want het is geen springvorm.

 7. worstje in bladerdeeg waren een succes maar Aviko lange dunne franse frites waren niet te eten, enig idee welke frite je het beste kunt gebruiken?

 8. Ben sinds kort in het bezit van de Airfryer. Ga hem binnenkort uitproberen.|Heb gehoord dat er geen kroketten en frikadellen in kunnen. Klopt dat

 9. Ha Francesca,

  Ik ben aan het rondsnuffelen om er een te kopen en mijn grootste vraag gaat eigenlijk over de frietjes. Moet ik er speciale frietjes in doen of volstaat de ‘normale’ friet?

 10. Eindelijk hebben we hem ook. Heel lang over gedubt, en dat als Philips-medewerker ….. haha.
  Nadeel vind ik dat je maar kleine porties frites kan bakken, met 3 volwassenen schiet het niet op. Zeker niet als je daarna ook nog snacks wilt bakken. Die komen dus na de frites omdat die ook zo’n 12 minuten erin moeten …. omstebeurt eten dus.

  1. Hi Christy, welke uitvoering van de Airfryer heb je? Wij bakken met z’n 3en altijd 2x friet in de XL. Dat verdelen we over de bordjes en terwijl we eten gaat de volgende lading erin. Misschien een tip? Ben benieuwd wat je er verder nog in gaat maken, de mogelijkheden zijn echt eindeloos. Veel plezier ermee!

 11. Ik kreeg een Airfryer voor mijn verjaardag, dus alle tips zijn welkom. Ik ben wel blij dat er ook diepvriespatat in gemaakt kan worden, minder werk en hoeft minder lang gebakken te worden.

 12. Hallo!
  Hebben ook inmiddels ook de airfryer aangeschaft!
  Zijn er inmiddels achter dat je er alleen frikandellen en kroketten van Mora in kan bakken (airfryer).
  Gewone frikandellen blijven anders wel heet bleek,zoals ook de kroketten.
  Heb er ook kipfilet in gebakken,enorm droog!
  Is er voor dit probleem een oplossing?
  Met een warme groet,Addo.

  1. Je kunt van verschillende merken snacks erin bakken, mits ze maar geschikt zijn voor de oven. Staat vaak duidelijk op de verpakking. De snacks van Kwekkeboom zijn bij ons favoriet. Als de kip te droog is, heb je ‘m te lang erin gelaten 🙂

 13. Ik heb gisteren een cadeau gekregen maar heb geen receptenboekje bij ,ook is de Gebruik op een heel klein papier 15×20 gedrukt dus voor oudere mensen zonder vergrootglas niet te gebruiken

Reacties zijn gesloten.