Pittige pasta uit blik

Sponsored – Ik word steeds beter in recyclen. Iedere week gooi ik netjes mijn glas, papier en plastic in de juiste bakken. Nou ja, bijna altijd…want mijn Mr irriteert zich namelijk mateloos aan de enorme dozenstapel die ik iedere week aan het bouwen ben met de pakketjes die er binnen komen. Maar goed, dat is voer voor een andere blog, die hij waarschijnlijk zelf wil schrijven.

Naast glas, papier en plastic maak ik ook gebruik van producten uit blik. En de vraag van vandaag is: Hoe zit het daar eigenlijk mee qua recyclen? Waar gooi ik mijn blik weg, lieve mensen?

Blik recyclen, hoe werkt dat?

Tot een paar weken had ik geen idee en gooide ik al mijn lege blikjes gewoon in de prullenbak. Nooit bij stilgestaan dat je daar ook iets anders mee kunt doen. Nou, verrassing…daar hoef je dus helemaal niets anders mee te doen! Wat blijkt, je blikjes mag je juist bij het restafval gooien, of in de PMD-zak, afhankelijk van de gemeente waar je woont. Dan ben je hartstikke duurzaam bezig. Blik is namelijk een van de weinige verpakkingen die uit het restafval gescheiden en daarna gerecycled wordt. Wil je weten hoe dat zit, check dan even het filmpje.

Wist je trouwens dat we per Nederlands huishouden jaarlijks 16,5 kilo blik weggooien en dus ook recyclen? Zeker 85% daarvan zijn verpakkingen van voedselconserven en dranken. Van alle metalen verpakkingen wordt ruim 94% gerecycled.

Om dat te vieren vond ik het tijd worden voor een pittige pasta uit blik!

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 400gr penne of andere pasta (helaas, die vind je niet in blik)
– 1 ui (ook die groeien niet in blik)
– olijfolie
– 2tl tomatenpuree uit blik
– 1 blik (400gr) pomodorini of hele tomaten
– 1 blik (160gr) tonijn op water, MSC
– 1 blik (310gr) cannellini bonen
– 1 blikje (165gr) borlotti bonen
– 1 blikje (45gr) ansjovis, MSC
– 1tl gemalen chili
– zwarte peper
– 1tl gedroogde tijm

pittige-pasta-uit-blik-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

1. Kook de penne beetgaar in een grote (soep)pan volgens de aanwijzing op de verpakking en snipper de ui. Giet de pasta af in een vergiet als deze klaar is.

2. Zet de pan weer op het vuur en fruit de ui in 2 eetlepels olijfolie. Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut mee om te ontzuren. Schenk het blik tomaten erbij en laat 10 minuten op laag vuur pruttelen.

3. Schep de tonijn en bonen erdoor en laat nog 2 minuten pruttelen. Snijd de ansjovis in kleine stukjes en roer erdoor. Breng de saus op smaak met gemalen chili, zwarte peper en gedroogde tijm.

4. Gooi in de tussentijd alle lege blikjes in de vuilnisbak of in de PMD-zak.

5. Als laatste gaat de pasta in de pan erbij, goed roeren en doorwarmen. Proef en breng eventueel nog extra op smaak.

6. Serveer in diepe borden en strooi er nog wat gedroogde tijm over. Wij vonden een paar druppeltjes tabasco ook erg lekker erbij!

pittige-pasta-uit-blik-3

Dit is een samenwerking met Stichting Kringloop Blik. Lees hier mijn disclaimer.

Bewaren

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Tags: ,

Reacties over “Pittige pasta uit blik”

Reacties zijn gesloten.