Pollo al marsala

Er staat een echte Italiaanse klassieker op het menu vandaag. Pollo al marsala, oftewel kip met marsala wijn. De wijn komt uit het Italiaanse plaatsje Marsala uit Sicilië en is een versterkte wijn die ontstaat door het toevoegen van alcohol tijdens het gistingsproces. Hoe eerder dit wordt toegevoegd hoe zoeter …

Er staat een echte Italiaanse klassieker op het menu vandaag. Pollo al marsala, oftewel kip met marsala wijn. De wijn komt uit het Italiaanse plaatsje Marsala uit Sicilië en is een versterkte wijn die ontstaat door het toevoegen van alcohol tijdens het gistingsproces. Hoe eerder dit wordt toegevoegd hoe zoeter de wijn wordt. Wordt de alcohol later toegevoegd dan ontstaat er een droge, sterke wijn veelal met een alcoholpercentage rond de 17%. De bekendste versterkte wijnen zijn port, sherry en madeira.

Ook marsala hoort in dit rijtje thuis. Het is een aperitivo, maar de halfdroge wordt ook gebruikt als dessertwijn of als onderdeel van een dessert. Een gerijpte marsala combineert goed met een sterke kaas als Parmigiano. Met de halfdroge marsala kun je een spannende, rijke saus maken zoals voor deze pollo al marsala. De kip kun je in deze trouwens ook vervangen door dunne lapjes kalfsvlees. Mocht je het idee hebben dat dit ingewikkeld is om te maken, vergeet dat gelijk. Want dit is echt een van de makkelijkste gerechten, binnen 30 minuten ben je klaar.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 200gr champignons
– 1 sjalot
– 1 teentje knoflook
– 4 kipfilets
– bloem
– boter
– olijfolie
– peper & zout
– 250ml marsala (Verkrijgbaar bij drankwinkels, onder andere ook bij de Gall & Gall. Vraag eerst naar kleine flesjes, die hebben ze meestal ook.)

Pollo al marsala_2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

Snijd de champignons in plakjes en snipper de sjalot en knoflook fijn. Sla de kipfilets platter met een vleeshamer en haal ze door de bloem, klop het overtollige bloem eraf.

Verhit een koekenpan met een eetlepel boter. Schenk er een scheutje olijfolie bij en bak de kipfilets op hoog vuur rondom goudbruin aan. Bestrooi in de pan met peper en zout. Haal de kipfilets uit de pan. Schenk eventueel nog een eetlepel olijfolie in de pan (behalve als er nog genoeg vet in de pan zit) en fruit de sjalot en knoflook 1 minuut op medium vuur. Schep de plakjes champignons erdoor en bak ze kort mee totdat ze net hun vocht verliezen. Breng op smaak met peper en zout en schep dit ook uit de pan.

Schenk de marsala in de pan, schraap de bakresten los en laat een paar minuten pruttelen. Voeg de kip toe en laat 5 minuten sudderen, schep daarna de paddenstoelen erbij en warm nog een minuutje door. Proef en breng eventueel nog extra op smaak.

Serveer de pollo al marsala bijvoorbeeld met geroosterde broccoli, pasta (naar keuze) of gebakken aardappelen.

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)