Pompoen hummus

Een leven zonder pompoen. Ik kan het me niet voorstellen. Het liefste eet ik het iedere dag, maar ja dan is het op een gegeven moment niet bijzonder meer, zegt men. Maar vorige week vond ik het weer tijd worden voor een flinke biologische oranje pompoen! Ik maakte er 2 gerechten mee; een vegetarische burger van zwarte bonen en pompoen (delicious, komt snel op de blog!) en deze pompoen hummus. Heerlijk als hapje met zelfgebakken naan, als spread voor op de boterham of als dip bij knapperige groenten.

Pompoen hummus_2

Wat je nodig hebt

– 1/2 pompoen (ongeveer 400-500 gram inclusief schil)
– 2 teentjes knoflook
– 3el tahin (sesampasta)
– snuf komijn
– sap van een 1/2 citroen
– olijfolie extra vergine
– zeezout
– om te garneren: geroosterde pitten + sumac of paprikapoeder

De bovenstaande ingredienten zijn in dit geval richtlijnen. Want bij hummus kun je de smaak zelf heel goed controleren door een beetje meer of minder van een ingrediënt toe te voegen. Hou je van knoflook, dan gaat er meer knoflook in. En datzelfde geldt ook voor de komijn en citroen.

Wat je gaat doen

Verwijder de pitten van de pompoen (schil kun je laten zitten), snijd daarna in grote stukken, besprenkel met olijfolie en rooster zo’n 45 minuten in een oven van 200 graden. Laat daarna iets afkoelen en snijd in stukjes die passen in de keukenmachine. Je kunt zelf bepalen of je de schil wel of niet laat zitten. Bij een bio pompoen kun je deze gewoon mee blenderen. Als je echt een hele romige, stukjesvrije hummus wilt dan zou ik de schil weghalen. Dat gaat heel makkelijk na het roosteren.

Gooi al die heerlijke pompoen in de keukenmachine samen met de knoflook, tahin, komijn, citroensap en een flinke scheut olijfolie. Maal alles fijn tot een romige hummus. Is deze nog te droog, schenk er dan wat olijfolie of een klein scheutje water bij. Proef tussendoor en als je nog iets mist dan kan er altijd wat knoflook, citroen of komijn bij doen. Breng als laatste op smaak met een klein snufje zout.

Serveer de hummus in een bakje en strooi daarover de geroosterde pitten en wat sumac of (gerookt) paprikapoeder.

En, wat vinden jullie van de variant op de klassieke hummus? En wat is jullie favoriete hummus recept? Ben benieuwd!

Pompoen hummus_3

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Pompoen hummus”

  1. Hoi Francesca, gisteren toevallig 1 grote pompoen geblancheerd en ingevroren.Had 3 maanden buiten gelegen. Mijn lief heeft hem gesneden en geschild. Leuk idee om hummus mee te maken. Heb alle ingredienten in huis.Groet, Marieke

  2. Lekker recept! Weer eens wat anders dan kikkererwten. En bedankt voor de tip om de pompoen eerst te roosteren en dan pas de schil te verwijderen. (ook heel handig als je pompoensoep gaat maken, dan gaat hij in z’n geheel in de oven en geen gehak en gezucht meer)

  3. Deze ga ik zeker binnenkort een keer maken! Vorige week op een borrel voor het eerst pompoenhummus geproefd. Was de kant en klare versie van AH maar zooo lekker! Lekker dippen met worteltjes en bleekselderij. Mijn dochter van 7 was erbij en vraagt er sindsdien steeds om. Dus binnenkort een poging waard, bedankt voor het recept!

  4. Ik heb het zojuist gemaakt, en hoewel het nog aan het afkoelen is, heb ik alvast geproefd.
    Het smaakt op zich best lekker, maar ik merk dat ik wat rustiger aan had moeten doen met de tahine. Het overheerst de heerlijke smaak van de pompoen een beetje. Om het wat zachter te laten smaken heb ik er een geroosterde appel en een geroosterde witte uit doorheen gepureerd, en dat scheelt wel een beetje. Ik ben benieuwd hoe de smaak zich zal ontwikkelen als het koud is.