5 van 2 stemmen

Prei van de barbecue met kruiden vinaigrette

30 minuten
Bijgerecht
Barbecue

Prei van de barbecue is een van de makkelijkste groentegerechten die je op de barbecue kunt bereiden. Het enige wat je nodig hebt is een brandende barbecue en een paar stengels prei. Je legt de stengels in z’n geheel op een rooster en daarna blaker je de buitenkanten mooi zwart …

Prei van de barbecue is een van de makkelijkste groentegerechten die je op de barbecue kunt bereiden. Het enige wat je nodig hebt is een brandende barbecue en een paar stengels prei. Je legt de stengels in z’n geheel op een rooster en daarna blaker je de buitenkanten mooi zwart tot de kern helemaal gaar en zacht is. De smaak van de prei wordt warm kruidig met een boterige nasmaak. En als je ‘m op houtskool gaart, geeft dat nog een extra dimensie aan de smaak.

Als de prei van de barbecue komt, snijd je de stengels in de lengte open en kun je de gare prei zo uit de buitenste (zwarte geblakerde) schil halen met een vork of tang. Die buitenste schil gooi je weg en van de gare prei kun je een heerlijke preisalade maken met een kruiden vinaigrette. Zalig als bijgerecht bij de barbecue of om te combineren met andere geroosterde groenten. Het recept vind je hieronder!

Meer inspiratie voor vegetarische barbecue gerechten? Hier vind je ze allemaal.

Ingrediënten

  • 4 middelgrote stengels prei
  • ½ el witte wijnazijn
  • 2 tl dijon mosterd
  • 1 tl honing (of agavesiroop voor vegan)
  • 100 ml olijfolie extra vergine
  • 1 tl gesnipperde sjalot
  • 1 el fijngehakte kruiden (bieslook en platte peterselie)
  • zout
  • zwarte peper

Ook nodig

  • barbecue met rooster
  • kom met garde

Aan de slag!

  • Steek de barbecue aan en verwarm deze tot een keteltemperatuur van 200 graden. Plaats een rooster erop.
  • Snijd de kontjes en groene delen van de 4 stengels prei. Was de uiteindes even onder de kraan, omdat daar nog weleens wat zand in kan zitten, en dep ze daarna droog.
  • Leg de stengels op het rooster van de barbecue en gril ze tot de buitenkant zwart geblakerd en de kern helemaal zacht is. Dit duurt circa 20 minuten. Draai de stengels steeds een kwartslag.
  • Meng de ½ el witte wijnazijn, 2 tl mosterd en 1 tl honing in een kommetje en klop door elkaar met een garde tot het een romig mengsel is. Klop daarna in een dun straaltje de 100 ml olijfolie erdoor. Blijf goed kloppen tot de vinaigrette homogeen en wat dikker wordt. Klop als laatste de 1 tl gesnipperde sjalot en 1 el fijngehakte kruiden erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Als de prei klaar is, haal je de stengels met een tang van de barbecue. Leg ze op een plank en snijd ze met een scherp mes helemaal door. Haal de zachte, gare prei met een vork of tang uit de zwartgeblakerde buitenste schil (die laatste gooi je weg). Trek de slierten uit elkaar met 2 vorken en meng ze op een schaal met een hoeveelheid vinaigrette naar smaak.
  • Serveer de prei van de barbecue als bijgerecht.

Notities

  • Met dit recept maak je een bijgerecht voor 4 personen.
  • De donkergroene bladeren van de prei gebruik je niet voor dit recept, maar deze kun je wel later nog gebruiken voor het maken van een bouillon. Snijd ze daarvoor in grove stukken, was zorgvuldig en vries daarna in.
  • Vinaigrette over? Bewaar deze in een afgesloten bakje in de koelkast, dan is deze zeker nog 3 dagen houdbaar. Heerlijk voor een lunch- of aardappelsalade.
  • Bereiding: 30 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)