5 van 1 stem

Tomatenboter met Italiaanse kruiden

20 minuten
Hapje
Borrel

Boter, en dan bedoel ik echte roomboter, is een van mijn lievelingsproducten. Zo heb ik altijd smeerbare gezouten boter in huis en ligt er standaard een rolletje zelfgemaakte kruidenboter in de vriezer voor een spontane borrel of barbecue. Deze tomatenboter met Italiaanse kruiden heb ik onlangs toegevoegd aan mijn favorietenlijstje, …

Boter, en dan bedoel ik echte roomboter, is een van mijn lievelingsproducten. Zo heb ik altijd smeerbare gezouten boter in huis en ligt er standaard een rolletje zelfgemaakte kruidenboter in de vriezer voor een spontane borrel of barbecue. Deze tomatenboter met Italiaanse kruiden heb ik onlangs toegevoegd aan mijn favorietenlijstje, wat een smaakbom!

De tomatenboter is heel makkelijk te maken en je kunt ‘m vervolgens heel lang bewaren in de koelkast of invriezen. Essentieel ervoor is wel dat je de allerlekkerste tomaatjes gebruikt, want anders mislukt je boter. Voor mij zijn dat de Honingtomaten van Looye, hun friszoete smaak is perfect hiervoor. Kom, we gaan ‘m maken.

Ook heerlijk is deze tomatenjam met appelazijn en piment.

Ingrediënten

  • 75 gr Looye Honingtomaten
  • zout
  • 125 gr boter, ongezouten en op kamertemperatuur
  • 2 tl fijngehakte verse Italiaanse kruiden
  • fleur de sel of zeezout
  • zwarte peper

Ook nodig

  • oven met gril
  • keukenmachine of staafmixer/bamix

Aan de slag!

  • Bekleed een bakblik met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Halveer de 75 gr Honingtomaten en leg ze met de snijkant naar boven op het bakpapier. Bestrooi ze met een snufje zout.
  • Zet het bakblik voor circa 8 – 10 minuten onder de gril tot de tomaatjes bovenop bruin beginnen te worden. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.
  • Roer de boter even goed los en doe deze in de keukenmachine. Voeg de afgekoelde Honingtomaten en de Italiaanse kruiden toe. Laat de machine draaien tot je een mooie, romige boter hebt. Dit kun je ook met een staafmixer of bamix doen.
  • Voeg naar smaak wat fleur de sel of zeezout toe samen met een klein snufje versgemalen zwarte peper.

Notities

  • Met dit recept maak je circa 150 gram tomatenboter. Genoeg voor bij een borrel of tijdens ene brunch.
  • Eenmaal gemaakt kun je de boter 1 week bewaren in de koelkast of vries ‘m als een rolletje in (in vershoudfolie). Zo blijft de tomatenboter maanden goed.
  • Bereiding: 20 minuten + afkoelen

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca