5 van 1 stem

Kikkererwtensalade met gegrilde groenten en zoetzure rode ui

45 minuten
Salade
Gezond

Peulvruchten zijn een geweldige toevoeging aan salades en ik strooi er daarom rijkelijk mee in mijn saladeschalen! Deze kikkererwtensalade is een van mijn laatste creaties en die ga ik deze lente en zomer nog wel vaker maken, want de smaak was top! Lekker fris, kruidig en helemaal in balans door …

Peulvruchten zijn een geweldige toevoeging aan salades en ik strooi er daarom rijkelijk mee in mijn saladeschalen! Deze kikkererwtensalade is een van mijn laatste creaties en die ga ik deze lente en zomer nog wel vaker maken, want de smaak was top! Lekker fris, kruidig en helemaal in balans door de toevoeging van de zoetzure rode ui.

Deze kikkererwtensalade is ook nog eens hartstikke voedzaam. Naast de verse groenten voegen de kikkererwten eiwitten toe waardoor de salade goed vult. Ik vind ‘m daardoor ideaal als lunchsalade. Maar ook als bijgerecht tijdens een barbecue, een fris voorgerecht of gerechtje bij de picknick doet deze salade goed z’n werk. Geniet ervan!

Aangezien ik dol ben op de veelzijdige kikkererwt, vind je hier nog veel meer kikkererwten recepten.

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • olijfolie
  • zout (optioneel ook fleur de sel)
  • 2 tl Italiaanse kruiden, gedroogd
  • 1 kleine rode ui
  • rijstazijn
  • 400 gr kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • ½ komkommer, in kwarten gesneden
  • 80 gr Looye Honingtomaten, gehalveerd
  • 1 citroen
  • zwarte peper
  • handje verse dille
  • handje verse basilicum

Ook nodig

  • contactgrill of grillpan

Aan de slag!

  • Snijd de courgette en aubergine in dikke repen. Meng ze in een grote kom met een scheut olijfolie, snufje zout en de Italiaanse kruiden. Gril ze daarna gaar in de contactgrill of in de grillpan, in twee of drie batches.
  • Terwijl de groenten aan het grill zijn, snijd je de rode ui in dunne, halve ringen. Meng ze in een kommetje met een royale scheut rijstazijn en een snufje zout. Hussel door elkaar en laat even staan.
  • Meng de kikkererwten, komkommer en Honingtomaten in een grote kom. Voeg de gegrilde groenten toe als die klaar zijn, samen met een scheut olijfolie, sap van een halve citroen (circa, altijd even goed proeven want de ene citroen is groter dan de ander, dus rustig aan beginnen), wat zwarte peper en optioneel nog wat extra zout. Ik vind zelf fleur de sel heel lekker bij deze salade.
  • Tip: De overgebleven citroen snijd je in plakjes en die voeg je toe aan een kan water voor bij het eten.
  • Hak circa 1 el verse dille en 1 el verse basilicum grof en meng dit door de salade. Serveer in een mooie schaal en garneer met zoetzure rode ui naar smaak (je hoeft niet alles te gebruiken, wat over is kun je in de koelkast bewaren voor de volgende dag) en nog wat hele blaadjes basilicum.
  • Variatietip: Wil je de salade wat meer body geven? Meng dan ook wat veldsla erdoor. Proef dan wel even goed of de kikkererwtensalade meer dressing nodig heeft.

Notities

  • Met dit recept maak je een salade voor 2 – 4 personen (afhankelijk of het een lunch-, hoofd- of bijgerecht is). Ik eet zelf de helft van deze salade als avondeten en een kwart als lunch.
  • Varieer gerust met de verse kruiden: platte peterselie, bieslook, dille en basilicum en tijm gaan allemaal goed in deze salade.
  • Bereiding: 45 minuten

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)