Preischotel met gehakt en spitskool

Mijn vriend is dol op preischotel. We hebben het alleen een tijd niet meer gegeten omdat hij ervan overtuigd was dat alleen die uit het pakje lekker is. Aan het begin van onze relatie heeft hij die een keer voor mij gemaakt, maar buiten dat ik de smaak veel te …

Mijn vriend is dol op preischotel. We hebben het alleen een tijd niet meer gegeten omdat hij ervan overtuigd was dat alleen die uit het pakje lekker is. Aan het begin van onze relatie heeft hij die een keer voor mij gemaakt, maar buiten dat ik de smaak veel te sterk vond (dat komt dus door de smaakversterkers) kreeg ik er ook nog eens enorme dorst van (dat komt dus door de hoeveelheid zout).

Daarna hebben we eigenlijk geen preischotel meer gegeten. Totdat ik laatst zonder hem op vakantie was en hij zelf het pakje weer eens probeerde. En wat bleek? Hij vond het veel te sterk smaken én te zout. Dat gebeurt er dus als je een lange tijd geen smaakversterkers en overdadig zout eet, daar wen je aan. Natuurlijk heeft dat tijd nodig, maar dat bewijst dit voorbeeld ook.

Na twee jaar kunnen we dus nu weer vredig samen preischotel eten. In deze variant heb ik er zelfs nog wat extra groente in de vorm van spitskool aan toegevoegd en dat maakt ‘m nóg lekkerder en voedzamer.

Wat je nodig hebt voor 6 personen

    • 750 gr voorgegaarde aardappelschijfjes
    • 1 ui
    • 2 knoflooktenen
    • klontje boter
    • 400 gr rundergehakt
    • 1 prei
    • halve spitskool
    • 2 tl kerriepoeder
    • 1 tl paprikapoeder
    • cayennepeper
    • 200 gr crème fraîche
    • 100 ml slagroom
    • 50 ml melk
    • 1 ei
    • handje verse selderij (fijngehakt)
    • olijfolie
    • 150 gr geraspte belegen kaas

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 25 minuten + 20 minuten oventijd

    1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

    2. Kook de voorgegaarde aardappelschijfjes in een laagje water in 5-7 minuten beetgaar. Ook al zijn deze voorgegaard, ze hebben toch wat nodig omdat de oventijd anders te lang wordt voor de overige ingrediënten. Je kunt ook hele ongekookte aardappels koken (dan wel wat langer natuurlijk) en naderhand in schijfjes snijden.

    3. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verwarm een klontje boter in een grote koekenpan of wok en fruit hierin de ui en knoflook aan. Voeg het gehakt, 1,5 tl kerriepoeder, paprikapoeder, snufje cayennepeper en peper en zout naar smaak toe aan de pan. Rul het gehakt.

    4. Snijd de prei en spitskool in dunne reepjes en voeg toe aan het gehakt, bak op laag vuur een paar minuten mee en laat slinken.

    5. Maak ondertussen het roommengsel door een ½ tl kerriepoeder, crème fraîche, slagroom, melk, ei en verse selderij goed te mengen.

    6. Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie en bedek de bodem met een laag aardappelschijfjes. Dan het preimengsel, laag aardappelschijfjes, preimengsel en eindig met een laatste, derde laag aardappelschijfjes.

    7. Schenk het roommengsel over het geheel en bestrooi met geraspte kaas. Zet de schotel voor 20-25 minuten in de oven of tot de kaas mooi bruin en knapperig is. Je kunt de laatste paar minuten ook de grill aanzetten voor een extra knapperig laagje.

Wil je er een vegetarische versie van maken? Laat het gehakt dan uit het recept of vervang voor vegetarisch gehakt. Je kunt ook variëren met andere koolsoorten!

Recept & fotografie: Dominique

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca