Proefkoken voor Kerst: dan zit je lekker aan tafel

Samenwerking – Afgelopen weken zijn we massaal aan het proefkoken geslagen met z’n allen. Met als kers op de taart de speciale kerstuitzending van Koffietijd van zaterdag 14 december. De chefs van Koffietijd kookten het PLUS proefkookmenu live op TV, thuis kookte iedereen mee en samen met mijn foodblogcollega’s Linda, …

Samenwerking – Afgelopen weken zijn we massaal aan het proefkoken geslagen met z’n allen. Met als kers op de taart de speciale kerstuitzending van Koffietijd van zaterdag 14 december. De chefs van Koffietijd kookten het PLUS proefkookmenu live op TV, thuis kookte iedereen mee en samen met mijn foodblogcollega’s Linda, Leonie en Laura zat ik klaar om op Facebook al jullie kookvragen te beantwoorden. Uiteindelijk hebben we er maar liefst meer dan 400 beantwoord…wauw!

Vandaag vertel ik jullie meer over het proefkoken, waarom het zoveel rust geeft tijdens het ‘echte’ kerstdiner, wat het kerstmenu is wat we geproefkookt hebben, wat we van het proefkoken hebben geleerd en waarom het naast handig ook heel leuk is om samen met je familie of vrienden te proefkoken.

Stress voor het kerstdiner? Nee joh, niet als je gaat proefkoken!

Het principe van proefkoken is heel simpel. Door eerder te beginnen met het bepalen van je menu én je gerechten al een keer te proefkoken, bereid je jezelf goed voor op het kerstdiner. En weet je zeker dat er niets kan mislukken op het ‘moment suprême’. Denk aan sauzen die opeens in de schift gaan, vlees wat te ver is gegaard, gratins die geen krokant laagje hebben, een kalkoen die verkoold is of groenten die te ver doorgekookt zijn. Stuk voor stuk scenario’s waar je echt niet op zit te wachten als je gasten aan tafel zitten voor de volgende gang. Door eerder al je gerechten proef te koken kom je goed beslagen ten ijs, sta je ontspannen in de keuken en (misschien nog wel het belangrijkste van allemaal) heb jij ook een gezellig kerstdiner.

Mijn belangrijkste tip voor proefkoken: doe het in je eigen tempo! Je hoeft niet een heel menu in één keer te proefkoken. Pak er een gerecht uit en doe dit op een moment dat je tijd hebt. En de gerechten die je al onder de knie hebt hoef je natuurlijk niet nog een keer te proefkoken. Meer hierover lees je in het interview wat ik heb gehad met RTL Nieuws over mijn ‘proefkook strategie’.

Dus twijfel je nog over een gerecht wat je deze kerstdagen gaat koken? Stop met stressen en proefkook het vast gewoon een keer de komende dagen. Dan heb je alles weer onder controle. Oh, en over controle gesproken: afgelopen week publiceerde ik ook een artikel met al mijn tips voor een kerstdiner planning. Deze tips gecombineerd met het proefkoken gaan jou tot een echte kerstchef maken, beloofd!

Het proefkook kerstmenu van PLUS en Koffietijd

Wat was het leuk, onze gezamenlijke kerstuitzending van afgelopen zaterdag. Koffietijd koks Pieter, Klaas, London en Hidde kookten in 2 uur tijd het proefkook kerstmenu en velen van jullie kookten thuis mee, zo tof om te zien!

Oké, de koks hadden stiekem een beetje gecheat, want het borrelhapje en voorgerecht waren al gemaakt. Ja ja, dat hadden wij als chatteam natuurlijk ook al snel door ;-). Maar dat kon de pret niet drukken, want proefkoken doe je natuurlijk gewoon in je eigen tempo. En niemand zegt dat je in 2 uur klaar moet zijn met een heel menu. Je bent klaar wanneer je klaar bent en wanneer je een gerecht goed onder de knie hebt. Extra leuk is het als je hulptroepen inschakelt en samen met anderen de keuken in duikt. Zo wordt proefkoken ook een gezellig moment samen in deze bijzondere decembermaand.

Dit was het kerstmenu wat is gekookt (en hier vind je alle recepten):

Borrelhapje:
Gevuld eitje met avocado en harissa

Voorgerecht:
Lofschuitjes met makreelrilette

Tussengerecht:
Bouillon van paddenstoelen met een krokant dakje

Hoofdgerecht:
Rollade met gedroogde vruchten en salie

Bijgerechten:
Aardappelgratin
Appeltjes uit de oven
Geroosterde spruitjes met limoen en rozemarijn

Nagerecht:
Trifle met vanille en rood fruit

De proefkook vragen die wij als chatteam kregen

Zoals gezegd hadden wij het als chatteam goed druk achter de schermen! De tijd vloog voorbij en we beantwoorden tal van vragen. Zo kreeg ik onder andere veel vragen over de rollade. Of deze ook gevuld kon worden met een hartige vulling (zeker: denk aan tapenade, zongedroogde tomaat, noten en kruiden), wat de kerntemperatuur moest zijn (70 graden) en of deze ook in een ovenschaal de oven in kon, in plaats van een braadpan (jazeker). Maar ook wat je kan serveren als toegankelijke kerstgerechten voor kinderen, hoe je bepaalde ingrediënten kunt vervangen in verband met allergieën en nog veel meer.

Hieronder kun je de livestream met alle kookvragen nog eens terugkijken en -lezen:

En dit was het eindresultaat van het proefkoken!

Kijk nou toch hoe feestelijk de kersttafel is geworden! Met alle gerechten op tafel en de tips voor het stylen van de tafel is het echt een plaatje geworden.

Ook mijn fans thuis hebben enorm goed geproefkookt. Al dagen waren ze aan het voorbereiden, alle boodschappen waren in huis (soms met wat vervangingen, maar ook dat hoort erbij) en er waren er zelfs al een aantal die (heel slim) hun mise en place voorafgaand aan de uitzending hadden gedaan zodat ze in alle rust mee konden koken.

Over het algemeen was iedereen enthousiast over de gerechten, maar niet alles viel in de smaak. Ook dat hoort bij proefkoken, en is alleen maar goed. Je kunt er beter nu achter komen dan op het moment suprême als iedereen bij je aan tafel zit. De grote winnaars waren toch wel de makreelrilette, de gevulde rollade en de trifle met vanille en rood fruit. Kijk eens wat een mooie creaties mijn fans ervan hebben gemaakt!

Ik sluit deze proefkookblog af met mooi nieuws! Want ik mag één van mijn fans gelukkig maken met een PLUS giftcard t.w.v. € 150,-! Het was heel lastig kiezen, want iedereen heeft zo enorm zijn best gedaan op het proefkoken. Maar ik heb toch iemand uitgekozen en dat is Marieke de Boer, oftewel Made by Marieque. Naast haar inzet, enthousiasme en mooie gerechten gaf ze ook nog eens een top tip om van de restjes een kliekjesmaaltijd te maken. Van harte gefeliciteerd Marieke, PLUS gaat heel snel contact met je opnemen om je prijs te overhandigen!

Wauw, wat een mooi avontuur was het proefkoken tot nu toe. En we zijn er nog lang niet klaar mee, want er zijn nog een paar dagen voor Kerst! Zoals ik al eerder zei: twijfel je nog over een gerecht, maak het gewoon vast een keer zodat je zeker weet dat het goed gaat. Maak er een gezellig moment van, eventueel met een vriend of familielid erbij, en laat je niet gek maken. Kerst is een mooi moment om samen te zijn en lekker eten hoort erbij. Als iets mislukt, kan dat natuurlijk altijd gebeuren. Maar door te proefkoken kun je dat wel ondervangen en zo’n zekerheidje is op belangrijke dagen als Kerst toch weel heel fijn. Mooie kerstdagen, lieve allemaal!

Tekst: Francesca, Fotografie: Francesca, RTL Koffietijd & Francesca’s fans

 Dit is een samenwerking met PLUS. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer