Zo plan je een kerstdiner, al mijn tips!

Kerst is voor mij de tijd van genieten. Met vrienden op Kerstavond als we proosten op het afgelopen jaar en op alle nieuwe avonturen die nog gaan komen. Met mijn gezin ’s ochtends vroeg bij de kerstboom terwijl we de cadeautjes uitpakken. Met oma als we ’s avonds gaan gourmetten …

Kerst is voor mij de tijd van genieten. Met vrienden op Kerstavond als we proosten op het afgelopen jaar en op alle nieuwe avonturen die nog gaan komen. Met mijn gezin ’s ochtends vroeg bij de kerstboom terwijl we de cadeautjes uitpakken. Met oma als we ’s avonds gaan gourmetten waarvoor we vooral niet te lang in de keuken hoeven te staan. Met mijn schoonfamilie als we de kerstdagen vervolgen met heel veel Surinaams eten. Traditioneel sluiten we de kerstdagen af in joggingbroek. Op derde Kerstdag wat natuurlijk geen kerstdag is. Maar het is zo heerlijk om te weten dat er nog een luie dag aan vastgeplakt zit waarop je ongegeneerd niets mag doen. Alleen genieten van elkaar én alle restjes in de koelkast.

Dat is mijn Kerstmis in een notendop. Vol, druk, maar oh zo gezellig. Met alleen maar mensen om me heen die houden van eten en dat eten is er dan ook in overvloed. Heel eerlijk, heel veel zin om lang in de keuken te staan heb ik dan nooit. Ik ga voor spectaculaire gerechten die makkelijk te maken en vooral ook goed voor te bereiden zijn. Want kerstkoken zonder stress is waar ik voor ga!

Plan de kerstdagen en laat je niet gek maken

Kerststress is het laatste waar je op zit te wachten tijdens de kerstdagen. Met mijn kerstplanning komt alles, ook bij jou, perfect in orde! Ik ben uitgegaan van de ideale planning, maar je kunt het natuurlijk ook in een kortere periode plannen. Mits je maar uitgaat van de logische stappen die elkaar opvolgen.

Luister ook eens deze podcast van Wat Schaft de Podcast die helemaal in het teken staat van het kerstmenu. Hoe voorkom je dat het een stressvolle aangelegenheid wordt en hoe maak je een kerstmenu dat leuk is om te maken en heerlijk om te eten. Jeroen vertelt hoe hij dat doet. Wat Schaft de Podcast legt uit hoe je ervoor zorgt dat het kerstdiner een ontspannen aangelegenheid is. Ik vond het een heerlijke uitzending om te luisteren, sowieso een hele fijne podcast dit! Dus als je van eten én van podcasts houdt is dit een dikke tip.

En dan nu door naar de kerstplanning!

4 tot 6 weken ervoor

Bedenk wie je wilt uitnodigen en voor welk moment. Dus of het een ontbijt, brunch, lunch of diner wordt. Nodig gelijk iedereen uit op de manier die bij jou past en vergeet daarbij niet te vermelden hoe laat het kerstfeest begint en vraag of je gasten nog eetwensen hebben waar je rekening mee moet houden.

3 tot 4 weken ervoor

Inmiddels weet je wie er allemaal komen. Tijd om na te denken over het leukste deel (tenminste, dat vind ik) en dat is het menu! Wat worden de gerechten, wat serveer je erbij, wat drink je erbij en vergeet de kinderen niet. Houd rekening met eventuele eetwensen zonder dat je het jezelf te moeilijk maakt. Dat geldt trouwens voor het hele menu, ga geen gerechten maken die je moeilijk vindt of waar je onzeker van wordt om te bereiden. Zeker met Kerstmis wil je dat alles klopt.

Wil je uitpakken: ga dan vooraf proefkoken zodat je goed voorbereid bent. Dat is niet alleen handig, maar ook lekker. Je hoeft alle gerechten niet op hetzelfde moment te proefkoken trouwens. Pik er steeds eentje uit die je op een rustige dag maakt. Dan heb je er goed de tijd voor. Zo ontdek je trouwens ook wat je allemaal goed kunt voorbereiden, hoe je het bewaard en weer opwarmt.

2 tot 3 weken ervoor

Het menu is klaar, tijd om de boodschappenlijst te maken. Dat klinkt wellicht vroeg, maar het zorgt ervoor dat je veel rust in je voorbereiding krijgt. Als de boodschappen eenmaal op papier staan, weet je precies wat je nog moet doen. Maak ook een planning voor het koken waarin je vast opneemt wat je kunt voorbereiden en wat je op de dag zelf nog moet bereiden.

En vergeet jezelf niet! Denk na over je kerstoutfit, ga nog even shoppen en breng een bezoekje aan de kapper.

2 weken ervoor

Bestel de bijzondere ingrediënten alvast bij de versspeciaalzaken in je eigen buurt of stad of online (ik zal hieronder wat van mijn persoonlijke tips geven). Zeker als het ingrediënten zijn die hoofdbepalend zijn voor een gerecht. Dan wil je zeker weten dat je alles in huis hebt én dat de kwaliteit goed is.

Regel nu ook vast de dranken zoals wijnen, alcoholvrije opties en het tafelwater, je kan het maar vast in huis hebben.

Voor mijn kerstboodschappen heb ik verschillende adressen. Onder andere een paar vaste winkeliers in Zoetermeer waar ik heen ga, maar daarnaast bestel ik online ook nog. Hier doe ik graag (online) mijn boodschappen:

    • Lindenhoff: Het liefst ga ik naar hun Marché in Baambrugge, maar als ik geen tijd heb daarvoor kun je ook perfect online bestellen bij Lindenhoff. Dé leverancier van menig (sterren)restaurant, maar als consument kun je ook bij hen bestellen. Hun vlees- en kaasassortiment is ongeëvenaard en dat bestel ik dan ook graag bij hen. Denk aan grote stukken vlees (onder andere van Gasconne rund van eigen boerderij), wild, charcuterie en vleeswaren. Maar ook een bijzonder kaasplankje van rauwmelkse kazen. Je kunt hier ook goed je groenten, kruiden, fruit en delicatessen bij bestellen. Leuke toevoeging voor dit jaar: ze hebben een kerstreceptengenerator gemaakt waarmee je op basis van je eigen wensen een kerstmenu kunt samenstellen.
    • Crisp: De eerste online supermarkt die geen A-merken heeft, maar juist kleine leveranciers en merken het podium geeft dat ze verdienen. Met prachtige, knetterverse producten en betrouwbare levering. De prijs-kwaliteitverhouding hebben ze erg goed voor elkaar. Voor de Kerstdagen zou ik hier alles voor het ontbijt (tip: bestel de croissants) en borrelhapjes bestellen. Maar ook groenten en fruit. En ze hebben dit jaar een eigen kerstmenu, samengesteld door Michiel van der Eerde. Je kunt per gerecht bestellen en alle lastige bereidingen zijn al gedaan. Meer info daarover vind je allemaal in hun app (waarmee je ook bestelt).
    • Valk Versmarkt: Hier kun je niet online bestellen, maar als je in de buurt van Voorschoten woont of bent is dit wel een goede tip. Een mooie verswinkel waar ik heel graag kom voor vlees, gevogelte, kaas, vis, wijnen en groente. Combineer het met een lunch bij het naastgelegen proeflokaal van Mimi en je hebt een heerlijke ochtend of middag. Ook heel fijn: je kunt gratis parkeren voor de deur!

Denk na over de tafelschikking en -decoratie van je kerstfeest. Als er veel gasten komen, moet je wellicht wat schuiven in huis om alles te laten passen of een extra tafel plaatsen. Denk ook aan de kinderen. Eten die mee aan tafel of krijgen zij voor de gelegenheid een eigen tafeltje waar ze met z’n allen aan kunnen eten?

En heb je voldoende servies, bestek en glazen in huis of moet je misschien wat lenen bij anderen? Hoe ga je de tafel verder aankleden en moet je daar nog iets voor aanschaffen? Zet het gelijk op je boodschappenlijst!

1 week ervoor

Zorg dat je alle houdbare boodschappen en decoratiematerialen in huis hebt. Ik laat dit vaak online bezorgen zodat het tijd scheelt en dat scheelt weer een hoop stress.

2 tot 3 dagen ervoor

Nu is het tijd om alle verse producten in huis te halen (of te laten bezorgen). Wacht daar niet mee tot de laatste dag, want dan krijg je pas echt kerststress. Denk ook aan de bloemist waar je wellicht kersttakken of andere bloemen voor de tafeldecoratie van nodig hebt en check nog één keer of je alles in huis hebt qua servies, glaswerk en dranken.

1 tot 2 dagen ervoor

Pak je kookplanning erbij en begin rustig met het voorbereiden van je kerstgerechten. Zet alles klaar in aparte bakjes (eventueel met labels, maar dat is zelfs voor mij te georganiseerd), vink af waar je klaar mee bent en laat eventuele opkomende kerststress rustig van je afglijden.

Avond of ochtend ervoor

Zorg dat je huis aan kant is, decoreer en dek de eettafel. Daarna kun je je richten op de laatste punten van je kookplanning. Blijkt dat je hulp nodig hebt bij de laatste stappen voordat iedereen aan tafel gaat? Vraag dan vooraf of een (of meerdere) van je gasten wil meehelpen in de keuken tijdens het feest. Dat is niet alleen nuttig, maar ook gezellig.

Vlak voordat het feest begint

Zorg dat je 2 tot 3 uur voordat iedereen komt klaar bent met alles zodat je zelf nog even rustig kunt douchen en aankleden. Steek daarna de kaarsen aan, zet een muziekje op, schenk een glas voor jezelf in en check hoe het in de keuken gaat voordat de gasten arriveren. Open de deur met een grote glimlach en geniet.

Dat was ‘m dan. Al mijn tips en de kerstplanning voor een zorgeloze Kerstmis. Want aan kerststress doen we niet dit jaar! Ik hoop dat jullie net zo gaan genieten als wij.

Bewaar deze tips op Pinterest!

Wil je deze tips opslaan zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Plan de kerstdagen en laat je niet gek maken Kerststress is het laatste waar je op zit te wachten tijdens de kerstdagen. Met mijn kerstplanning komt alles, ook bij jou, perfect in orde! Ik ben uitgegaan van de ideale planning, maar je kunt het natuurlijk ook in een kortere periode plannen. Mits je maar uitgaat van de logische stappen die elkaar opvolgen.

Tekst: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Francesca