We kregen thuis bezoek en ik wilde snel nog een cake bakken. Met een combinatie van een zachte cakebodem, krokante crumble bovenlaag en waar ik een deel van mijn rabarber compote in kwijt kon.
Gelukt. Deze rabarber cake is waanzinnig geworden, geniet!
Wat je nodig hebt voor 1 cake
100 gr boter, kamertemperatuur
50 gr kristalsuiker
1 ei
75 gr kwark
1 tl citroenrasp
1 tl vanille extract
100 gr tarwebloem
1 tl bakpoeder
snufje zout
rabarber compote naar dit recept (ik ben vergeten op te schrijven hoeveel ik hiervan heb gebruikt, ik gok zo’n 10 eetlepels)
25 gr tarwebloem
25 gr amandelmeel
15 gr rietsuiker
snufje gemalen kruidnagel
30 gr ijskoude boter, in blokjes
Wat je gaat doen
Bereidingstijd: 15 minuten (excl. het maken van de compote, ik adviseer om dat eerder te doen zodat de compote koud is) / Oventijd: 45 minuten
1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een rechthoekige bakvorm in. Ik gebruikte een quichevorm van 35 cm lang en 11 cm breed, vergelijkbaar met deze, maar het luistert niet zo nauw. Kijk gewoon wat je in huis hebt. Een platte ovenschaal werkt ook, bekleed deze dan met bakpapier.
2. Klop de boter en suiker romig met een (hand)mixer totdat het mengsel licht van kleur wordt. Voeg daarna het ei, de kwark, citroenrasp en vanille extract toe en klop kort door.
3. Zeef de 100 gr bloem, bakpoeder en zout erboven en schep dit met een spatel door het beslag heen totdat alles goed gemengd is.
4. Verdeel het beslag gelijkmatig over de bodem van de bakvorm. Lepel hier wat rabarber compote over totdat je een mooie tussenlaag hebt van ongeveer 1 cm.
5. Meng de 25 gr bloem, amandelmeel, suiker en kruidnagel in kom. Voeg de ijskoude boter in blokjes toe. Zorg dat je vingers koud zijn, houd ze desnoods even onder de koude kraan, en meng alle ingrediënten met je vingertoppen totdat je kruimels in je kom hebt zitten. Verdeel deze over de compote.
6. Zet de vorm in de oven en bak de rabarber cake in circa 45 minuten goudbruin en gaar. Laat daarna afkoelen tot lauw en serveer.
Tip: Je kunt de overgebleven cake verpakken in aluminiumfolie en zo nog zeker 2 dagen bewaren in de koelkast, alhoewel de crumble laag dan niet meer krokant zal zijn. Het is aan te bevelen de cake nog even op te piepen in de oven (op 100 graden) voordat je gaat aanvallen.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.
Laat je me weten hoe de cake gesmaakt heeft? Via een reactie hieronder of tag je foto op social media met #francescakookt.
Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca
Dit is een recept van Francesca Kookt. Kijk voor meer recepten op francescakookt.nl. Heb je een vraag? Stuur me dan een bericht via het contactformulier op de blog.
Reacties over “Rabarber cake met een kruidige crumble”
Oeeeeeh ja dit ziet er perfect uit! Ik had de compote al op mijn lijstje staan, maar dat moet dus maar een dubbele hoeveelheid worden, want deze cake ziet er echt super uit!
Wat een fantastisch recept! Bij gebrek aan kruidnagel muesli toegevoegd en de rabarbercompote gezoet met banaan. Met de kids heerlijk gesmuld!!
Oeeeeeh ja dit ziet er perfect uit! Ik had de compote al op mijn lijstje staan, maar dat moet dus maar een dubbele hoeveelheid worden, want deze cake ziet er echt super uit!
Wat een fantastisch recept! Bij gebrek aan kruidnagel muesli toegevoegd en de rabarbercompote gezoet met banaan. Met de kids heerlijk gesmuld!!