Het rabarberseizoen is weer aangebroken! Halleluja, want wat hou ik van deze prachtig gekleurde stelen met hun diepgroene, grote bladeren. En geen fruit hè, dit is echt een groente. Maar dan wel eentje waar je zowel de hartige als de zoete kant mee op kunt gaan. We kennen de rabarber veelal verwerkt in een compote of baksel. Misbaksels, die heb ik er trouwens ook weleens mee gemaakt, maar dat is weer een heel ander verhaal.
Naast zoet kun je er ook heerlijke, hartige gerechten mee maken, zo maakte ik er ooit een chutney van die perfect combineert met gerookte kip. Kijk voor alle rabarberrecepten anders eens op deze pagina, dan ben je voorlopig wel even zoet. En in dit artikel vertel ik jullie hoe ik het liefst mijn rabarber compote bereid. En die is overal lekker bij! In de yoghurt of kwark in de ochtend, in combinatie met gegrild vlees of stoofvlees of ’s avonds bij een bolletje ijs of door de vla.
Verkrijgbaarheid rabarber
Maar goed, het oorspronkelijke rabarberseizoen is dus weer aangebroken, deze loopt van april t/m juli (oké, ik ben 2 weken te vroeg) waarbij de rabarber van de volle grond komt. Buiten dit seizoen is er trouwens ook rabarber verkrijgbaar, dit noemen ze de ‘geforceerde teelt’. Maar laat mij maar lekker ouderwets doen en alleen rabarber eten in het echte seizoen. Ik kan er ook enorm naar uitkijken. Als de zon meer gaat schijnen en de eerste groene blaadjes zichtbaar zijn dan groeit ook mijn verlangen naar rabarber.
Schoonmaken van rabarber
Rabarber schoonmaken is een klusje van niks. Je verwijdert de groene bladeren, spoelt de stengels af en snijd een stukje van de onderkant af. Vervolgens snijd je de stengels in stukjes die je verder gaat verwerken. Ga niet de stengels lopen schillen met een dunschiller, want dat is echt niet nodig. Eventuele stugge draden trek je er gewoon vanaf.
Heerlijk rabarber! Ik voeg ook altijd nog een zakje vanillesuiker toe.
Ik ben er ook echt fan van, mijn vader heeft een eigen stukje land waar die rabarber op heeft staan, wij eten het vaak als toetje! (zoetere variant)
Wat heerlijk lijkt me dat 🙂
Mmmm rabarber! Rabarbercompote is superlekker door de yoghurt! Ik ga zeker een keer dat broodje met rabarberchutney maken, dat klinkt echt hemels!
Leuk! Ben benieuwd wat je van de chutney vindt.
Door het toevoegen van de azijn en gemalen kruidnagel vindt ik de compote heel erg lekker en apart smaken. ♥ Voor herhaling vatbaar 🙂
Leuk recept, maar de foto die je erbij hebt geplaatst is toch echt van rode snijbiet en niet van rabarber 😉
Daar waren we door een andere oplettende lezer ook achtergekomen 🙂 Inmiddels is de foto verwijderd.
Het schillen van de rabarber vind ik al leuk lekker buiten aan tafel. Ik gebruik een kaneelstokje en anijssterretje dit geeft ook een lekkere smaak af passend bij rabarber.
ik maak altijd rabarber vlaai héééél lekker en snel klaar
echt super lekker
😀
wij moesten een kook tv maken voor school en ik heb dit gemaakt
Wat super tof!
Ik heb een heerlijke rabarber-aardbei crumbletaart gemaakt uit Sweet van Ottolenghi/ aanrader!
🙂