Rabarberjam met aardbeien

Nu het nog kan, want de rabarber is in het seizoen, wilde ik graag eens rabarberjam maken. Aardbei vind ik altijd super combineren met rabarber, dus daarom deed ik er ook nog wat van die heerlijke (Hollandse) aardbeitjes bij. Deze zoetzure rabarberjam met aardbeien smaakt lekker op brood of een …

Nu het nog kan, want de rabarber is in het seizoen, wilde ik graag eens rabarberjam maken.

Aardbei vind ik altijd super combineren met rabarber, dus daarom deed ik er ook nog wat van die heerlijke (Hollandse) aardbeitjes bij. Deze zoetzure rabarberjam met aardbeien smaakt lekker op brood of een cracker, door de yoghurt of verwerkt in eigenlijk alle soorten baksels.

Denk nu niet, jam maken dat is vast veel te moeilijk. Het is namelijk super makkelijk, het vergt vooral een klein beetje geduld.

Wat je nodig hebt voor 2 potten jam

– 250gr rabarber
– 250gr aardbeien
– 100ml water
– 400gr geleisuiker
– snufje zout
– 2 gesteriliseerde (jam)potjes

rabarber-aarbeid-jam-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 40 minuten

1. Was de rabarber en haal een klein stukje van de boven- en onderkant af. Verwijder eventuele stugge draden. Snijd vervolgens in kleine stukjes (ongeveer 2cm). Haal de kroontjes van de aardbeien en halveer deze (wanneer je grote aardbeien hebt, in vieren).

2. Doe de rabarber en aardbei in een steelpan en voeg het water eraan toe. Kook met de deksel op de pan op middelhoog vuur tot dat de rabarber en aardbeien zacht is geworden. Roer regelmatig in de pan. Dit duurt ongeveer 15 minuten.

3. Haal de deksel van de pan en voeg de suiker en het zout toe. Laat het mengsel weer koken en blijf af en toe roeren. Wanneer er schuim ontstaat, schep dit uit de pan. Het mengsel wordt steeds dikker van structuur en na ongeveer 15 minuten is er een ribbelige dikke substantie ontstaan die een jam genoemd kan worden. Je kunt ook een thermometer gebruiken, bij 105 graden is de jam klaar.

4. Laat de jam even afkoelen en giet het daarna over in de (jam)potjes. Zorg dat de randjes goed schoon zijn, draai de dop er stevig op en zet ze 10 minuten op hun kop. Laat verder afkoelen en bewaar op een donkere plek, zo kun je ze zeker 6 maanden bewaren. Na opening bewaar je de jam in de koelkast. Zorg ervoor dat je altijd met schoon bestek in het potje gaat, om de jam zo lang mogelijk goed te houden.

Nu heb je heerlijke rabarberjam met aardbeien gemaakt, lekker om zelf op te eten of geef een potje aan een ander om ze blij te maken.

Recept & fotografie: Dominique

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)