Nog geen stemmen

Risotto met boerenkool, rookworst en oude kaas

45 min
Hoofdgerecht
Italiaans

Met de combinatie van boerenkool en rookworst kun je echt alle kanten op. Stamppot natuurlijk, maar ook in een soep, op een pizza en zelfs in een tosti heb ik het weleens gegeten. En vandaag ga ik daar een nieuwe variatie aan toevoegen en die was me toch lekker! Ik …

Met de combinatie van boerenkool en rookworst kun je echt alle kanten op. Stamppot natuurlijk, maar ook in een soep, op een pizza en zelfs in een tosti heb ik het weleens gegeten. En vandaag ga ik daar een nieuwe variatie aan toevoegen en die was me toch lekker! Ik heb het over mijn risotto met boerenkool, rookworst en oude kaas waar jullie het recept van krijgen.

Voor deze risotto met boerenkool heb ik de traditionele manier van risotto maken toegepast, waarbij ik wel de witte wijn heb vervangen voor rode wijn. Dat doe ik vaker, als ik de risotto iets meer kracht wil geven. Let wel op dat je risotto dan gelijk een roestbruin-kleurtje krijgt, dat moet wel passen bij het eindresultaat wat je voor ogen hebt. In mijn geval werkte dat perfect.

Terwijl de risotto rustig aan het garen was, bakte ik de rookworst uit in kleine blokjes en roerbakte ik de boerenkool. Ik hou meer van boerenkool met een bite dan kapot gekookt en besloot daarom om de roergebakken boerenkool pas op het laatst door de risotto te roeren. Zo behoud je de textuur, maar ook de kleur. En dan op het laatst nog de oude kaas hè, lekker veel. Wat een feestje, kom we gaan koken.

Ingrediënten

  • boter
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 300 gr risottorijst, arborio of carnaroli
  • 100 ml rode wijn
  • 1,2 l warme kippenbouillon
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 rookworst naar keuze, ik gebruikte een runderrookworst
  • bakolijfolie
  • 300 gr boerenkool, gesneden
  • zout
  • ½ - 1 tl kruidnagelpoeder
  • 150 gr geraspte oude kaas, ik gebruikte Old Amsterdam
  • Verhit een grote braadpan en smelt hierin circa 10 gram boter. Fruit hierin de ui op middellaag vuur voor 5 minuten, laat de ui niet verkleuren.
  • Strooi de risottorrijst in de pan en bak 1 minuut terwijl je blijft roeren. Schenk daarna de rode wijn in de pan en roer rustig door tot de wijn verdampt is.
  • Zet een pan met de warme kippenbouillon ernaast en schep 2 soeplepels van de bouillon in de pan. Roer in het begin regelmatig terwijl de bouillon langzaam pruttelt, later in het proces hoef je wat minder te roeren. Als het vocht bijna volledig is opgenomen door de rijstkorrels schenk je er weer een soeplepel bouillon bij. Dit blijf je herhalen tot de rijstkorrels beetgaar zijn (af en toe even proeven) en de substantie van de risotto er mooi romig uit ziet. Laat het niet droog koken, voeg dan gewoon nog wat bouillon toe. Roer halverwege ook de gedroogde tijm erdoor. In totaal ben je hier een half uurtje mee bezig.
  • Ondertussen snijd je de rookworst in kleine blokjes. Verhit een grote hapjespan en schenk er 1 eetlepel bakolijfolie in. Bak de blokjes in circa 10 minuten op middelhoog tot hoog vuur uit tot ze mooi bruin worden en licht knapperig. Schep ze daarna met een schuimspaan op een bordje.
  • Roerbak nu de gesneden boerenkool in het vet van de hapjespan, dat kan ook in twee delen als je pan te klein is. Breng de boerenkool tijdens het bakken op smaak met zout en kruidnagelpoeder. In circa 4 - 5 minuten is je boerenkool goed gebakken en heeft het nog steeds een mooie, groene kleur. Schep over in een kom.
  • Als je risotto bijna gaar is, roer je driekwart van de gebakken rookworst en boerenkool erdoor. Zorg dat het goed gemengd is en voeg nog wat extra bouillon toe, want er gaat een aardig volume aan ingrediënten bij. Laat daarna nog even rustig pruttelen om alles samen te laten komen.
  • Is de rijst gaar? Roer de geraspte oude kaas erdoor samen met wat blokjes boter. Mag prima nog 10 gram bij. Zet het vuur uit en leg een deksel op de pan, laat de risotto 2 minuten staan.
  • Serveer de risotto in diepe borden en garneer met de overgebleven boerenkool en blokjes rookworst.

Notities

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Heb je een kliekje over? Bewaar deze dan in de koelkast voor de volgende dag. Risotto warm je nooit op in de magnetron of oven, want dan wordt het een droge bende. Meng het in een pan met een beetje bouillon en laat het zo rustig warm en weer romig worden. De risotto zal dan niet meer beetgaar zijn, maar nog steeds heerlijk van smaak. Risotto kun je trouwens niet invriezen.

Recept & fotografie: Francesca

De borden zijn van Villeroy & Boch en die heb ik van hen gekregen. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)