Eigenlijk had ik zin in paella, maar ik had nog risottorijst in huis. Met als resultaat een pan risotto, lichtjes geïnspireerd op de smaken van paella, maar die toch een volledig eigen smaakprofiel kreeg. Ik heb het over deze risotto met venkel, gerookte paprika en gamba. Waar ook nog kruiden zoals rozemarijn en oregano in verdween en verse sinaasappel, zowel het sap als de geraspte schil.
Ik serveerde er een gamba, oftewel grote tijgergarnaal, bij en vond 1 exemplaar per persoon wel voldoende. Omdat mijn visboer gigantische gamba’s had liggen en de smaak daarvan mooi complementair was aan de risotto. Als jouw garnalen kleiner zijn, kun je natuurlijk meerdere exemplaren grillen.
Eet je de risotto met venkel liever vegetarisch? Laat dan de gamba eruit, gebruik groentebouillon, voeg wat gegrilde paprika toe als topping en de verse kruiden ter garnering.
Meer inspiratie voor de lekkerste bordjes risotto? Bekijk hier al mijn risotto recepten!
Ingrediënten
- boter
- 1 flinke ui, gesnipperd
- zout
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 tl gerookt paprikapoeder
- 300 gr risottorijst (arborio of carnaroli rijst)
- 200 ml droge witte wijn (ik schonk een Viognier in de pan en die dronk ik er later ook nog bij)
- 1,2 l hete visbouillon of bouillon van schaaldieren bouillonblokjes (zie notities)
- 2 tl verse rozemarijn naaldjes, fijngehakt
- 2 tl verse oregano blaadjes, fijngehakt
- 1 venkelknol
- 1 bio navel/handsinaasappel
- 4 grote gamba’s/reuzengarnalen (of 8 stuks als ze wat kleiner zijn)
- bakolijfolie
- zwarte peper
Ook nodig
- grote braadpan,
- soep opscheplepel
- mandoline of keukenmachine
- grillpan
Aan de slag!
- Verhit een grote braadpan en laat hier een klont boter in smelten. Fruit de ui voor 5 minuten op middellaag vuur met een snufje zout. Roer de laatste minuut het gerookte paprikapoeder en de knoflook erdoor en fruit mee.
- Strooi de risottorijst in de pan en bak deze al roerende 2 minuten mee tot de rijst glazig begint te zien. Blus af met de witte wijn en laat, wederom al roerende, pruttelen tot de wijn bijna is verdampt.
- De pan met hete bouillon zet je naast je braadpan. Schep 2 volle soeplepels van de hete bouillon in de pan bij je rijst, samen met 1,5 theelepel fijngehakte rozemarijn en oregano en roer rustig tot het vocht bijna is verdampt. Schep er dan weer een soeplepel bouillon bij, roer 2 keer door en wacht weer tot het vocht bijna is verdampt. Herhaal dit tot de rijstkorrels beetgaar zijn en de risotto mooi romig is (laat het vocht op het einde niet helemaal verdampen). Dit duurt ongeveer 20 minuten.
- Tip: Je hoeft niet constant te roeren, belangrijk is om dit bij iedere nieuwe soeplepel een keer of 2 te doen, en tussendoor een keer. Zo laten de rijstkorrels genoeg zetmelen los en kan de risotto niet aanbranden op de bodem.
- De venkelknol snijd je ondertussen in 4 kwarten. Schaaf iedere kwart met de mandoline of in de keukenmachine tot flinterdunne plakjes. Schep de venkel na circa 15 minuten door de risotto zodat het nog even rustig kan mee garen.
- Rasp eerst de schil van de sinaasappel, halveer ‘m daarna en voeg ook een kneepje sinaasappelsap aan de risotto toe.
- Meng de gamba’s in een grote schaal met olijfolie en een snuf zout. Zet vast een grillpan klaar en kwast deze in met olie.
- Als de risotto beetgaar is, zet je het vuur uit. Voeg nog een paar klontjes boter toe en roer erdoor samen met de geraspte sinaasappelschil. Proef en breng naar wens verder op smaak met zwarte peper en/of zout. Laat even staan met de deksel op de pan.
- Verhit de grillpan op hoog vuur en gril de gamba’s om en om gaar. Ze hebben maar maximaal 2 – 3 minuten nodig, anders worden ze taai. Zodra ze helemaal roze zijn geworden en mooi omgekruld, zijn ze goed. Blus op het laatst af door er een halve sinaasappel boven uit te persen. Bestrooi dan ook nog met een snufje zout en peper.
- Serveer de risotto in diepe borden en garneer met wat overgebleven rozemarijn en oregano. Leg de gegrilde gamba bovenop en serveer direct.
Notities
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Ik ben zelf groot fan van deze schaaldieren bouillonblokjes van Fattoria Italia.
- Koop een pakje verse Italiaanse kruiden in de supermarkt, daarin vind je zowel de verse rozemarijn als oregano.
- De gamba’s die ik bij de visboer vond waren gigantisch en daarom vond ik 1 exemplaar per persoon meer dan voldoende. Als jouw garnalen wat kleiner zijn, kun je ook meerdere exemplaren per persoon grillen.
- Ik gril de gamba’s in z’n geheel (met kop en al) vanwege de smaak. Het darmkanaal verwijder ik dan achteraf tijdens het pellen. Maar je kunt ze ook zonder kop grillen uiteraard. Je kunt dat zelf doen of je vraagt het aan de visboer. Hij kan dan ook gelijk het darmkanaal voor je verwijderen.
- Liever vega(n)? Laat dan de gamba eruit, gebruik plantaardige boter en groentebouillon, voeg wat gegrilde paprika toe als topping en de verse kruiden ter garnering.
- Bereiding: 50 minuten
Recept risotto met venkel: Francesca, Fotografie: DeedyLicious