Romige aspergesoep

Wat doe je met de schillen van witte asperges? Precies, romige aspergesoep maken en dat is zo gedaan. Vandaag krijgen jullie van mij het recept voor een lekkere aspergesoep. Ik heb het aangekleed met stukjes van de hele asperge, blokjes ham en daarna gegarneerd met verse dragon. Je kunt ‘m ook ‘kaal’ serveren met alleen de kopjes van de asperges en wat gehakte peterselie.

romige-aspergesoep-2

Wat je nodig hebt voor romige aspergesoep

– 500 gr Hollandse asperges
– 2 liter kip- of groentebouillon (tip: ik gebruik hiervoor de gevogeltebouillon van Lacroix, o.a. te koop bij AH)
– boter
– 1 sjalot, grofgesneden
– 40 gr boter (of 50 gr met 50 gr bloem voor een nog meer gebonden soep)
– 40 gr bloem
– 2 eidooiers, kamertemperatuur
– 50 ml room, kamertemperatuur
– nootmuskaat
– zout
– eventueel om te serveren: dragon/peterselie, blokjes ham en ei

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 20 minuten / Wachttijd: 70 minuten

Schil de asperges goed met een dunschiller en snijd de onderkanten eraf. Doe de schillen en onderkanten in een pan met de bouillon en klontje boter. Je verwacht misschien niet dat je deze onderdelen van de asperge ook gebruikt, maar dit maakt een romige aspergesoep juist heel lekker! Breng aan de kook en laat de asperges 10 minuten mee pruttelen. Schep daarna de hele asperges eruit en zet apart. Roer de sjalot door de bouillon en laat nog 60 minuten pruttelen met de deksel schuin op de pan. Zeef de bouillon nadat deze klaar is en zet apart.

Pak een grote soeppan en smelt hier je boter in, bak vervolgens de bloem erin om een lichte roux te maken. Blijf goed roeren en laat niet verbranden. Schep vervolgens met een soeplepel een beetje bouillon erin en blijf kloppen met een garde zodat de bouillon goed wordt opgenomen door de roux. Herhaal dit met een aantal lepels totdat je een dikke vloeistof hebt zonder klontjes. Nu kan de rest van de bouillon er in delen worden bijgeschonken terwijl je blijft kloppen. Laat zachtjes pruttelen en je ziet je soep vanzelf binden. Klop in de tussentijd je eidooiers los met de room, schep hier een klein beetje van de hete soep bij in een kommetje en roer daarna het hele mengsel door de aspergesoep.

Nu kun je kiezen: of je snijdt de asperges in stukjes en roert ze door de soep vlak voor het serveren. Of je pureert de stukjes (met uitzondering van de kopjes) mee met de soep. Hierdoor krijgt de soep een nog intensere smaak en wordt deze ook nog iets dikker.

Breng de aspergesoep op smaak met nootmuskaat en eventueel nog met wat extra zout. Serveer met de kopjes van de asperges en strooi er wat gehakte dragon/peterselie over. Of maak er een complete maaltijd van door nog stukjes asperge, blokjes ham of ei toe te voegen.

romige-aspergesoep-3

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Snel en makkelijk recept voor romige aspergesoep van asperge schillen. #asperges #soep

Recept & fotografie: Francesca

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Romige aspergesoep”

  1. Hallo, vanmorgen mijn aspergesoep afgemaakt, toch nog even gekeken wat jij doet, misschien een mooie aanvulling. Ik maak de “kale” versie zoals jij dat noemt. Alleen nog even peterselie toevoegen. Ik ben dol op jouw recepten, via Facebook, jouw kalender en de website, helemaal super 😄

  2. Voor het eerst in mijn leven aspergesoep gemaakt, volgens jouw recept! Hij is heerlijk geworden! 🙂

  3. Dag Francesca , vanmiddag heb ik de romige aspergesoep precies volgens jouw receptuur gemaakt en was echt heerlijk.
    Echter de soep ging schiften en dat is jammer.Wat denk jij dat ik verkeerd gedaan heb of wat ik zou moeten doen.
    Bedankt voor je advies. Groet,Wim

    1. Heb je de eieren eerst gemengd met een klein beetje hete vloeistof voordat het in de soep ging? Dat is vaak de reden. Of dat je ‘m nog hebt laten koken daarna.

  4. Wat weer een heerlijk recept Francesca! Heel lekker. 🙂👍❤️

Reacties zijn gesloten.