Romige broccolisoep met pastinaak en oregano

Ik heb een klein broccolimonster thuis die net zo hard juicht bij de aanblik van een stronk broccoli als een bakje aardbeien. Broccoli staat dan ook zeker één keer per week bij ons op het menu. Laatst besloot ik er romige broccolisoep van te maken en combineerde de soep met gebakken blokjes pastinaak en verse oregano. Wat een geweldig samenspel bleek te zijn, dat wederom met gejuich werd ontvangen. Door alle mannen in het huis!

Inmiddels heb ik de broccolisoep al meerdere keren gemaakt, ook omdat het een fluitje van een cent is om te maken. En het goede nieuws is dat er gewoon 1,5 kilo groente in gaat. Wanneer is de laatste keer dat er bij jou thuis werd gejuicht om zoveel groente? ;-).

De romigheid komt trouwens niet van een ingrediënt, maar door de manier waarop ik ‘m gepureerd heb. Ik zweer namelijk bij blenderen als het gaat om soepen. Natuurlijk kan het ook met een staafmixer, maar bij een goede blender krijg je zo’n heerlijk romige structuur. En ik voeg nooit te veel bouillon of water toe tijdens het koken, ook om de smaak zo intens mogelijk te houden. Ik wil graag dat mijn soep naar de ingrediënten smaakt en niet waterig wordt. Na het pureren kun je altijd nog wat toevoegen als je de soep te dik vindt. Maar vocht eruit halen wordt een stuk lastiger.

Wat je nodig hebt voor circa 2 liter soep

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • bakolijfolie
  • zout
  • 2 stronken broccoli (circa 1 kg)
  • 1,5 l groentebouillon (1,5 l water met 2 of 3 bouillonblokjes of bouillonpoeder naar smaak)
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl kerriepoeder
  • 2  3 pastinaken (circa 300 – 400 gr), geschild en in blokjes
  • gezouten boter (of vervang door bakolijfolie)
  • 10 takjes verse oregano, blaadjes fijngehakt
  • zwarte peper

Wat je gaat doen voor de romige broccolisoep

Bereiding: 40 minuten (inclusief 20 minuten pruttelen)

  1. Verhit een braad- of soeppan en fruit de ui en knoflook voor 5 minuten in een scheut bakolijfolie met een snufje zout. Zet het vuur niet te hoog, zodat de ingrediënten niet kunnen verkleuren.
  2. Snijd ondertussen de roosjes van de broccolistronk. Schil daarna de stronk en snijd deze in stukjes. Voeg alle broccoli toe aan de pan en bak een paar minuten mee.
  3. Schenk de groentebouillon in de pan en roer de paprika- en kerriepoeder erdoor. Laat 15 – 20 minuten pruttelen tot de groenten helemaal gaar zijn.
  4. Verhit een tweede pan en laat daar een klontje (circa 10 gr) gezouten boter in smelten. Bak de blokjes pastinaak hierin op middelhoog vuur voor circa 10 minuten. De blokjes moeten rondom mooi goudbruin worden. Speel een beetje met het vuur om de juiste stand te vinden. Roer op het laatst de helft van de fijngehakte oregano erdoor en een snuf peper en eventueel zout.

Tip: Als je de soep plantaardig wilt houden, bak je de pastinaak in bakolijfolie. Voeg dan ook nog wat zout toe.

  1. Pureer de broccolisoep helemaal fijn in de blender (voor een extra romige soep) of met een staafmixer. Zet nog even op het vuur en roer de rest van de oregano erdoor en naar smaak peper en zout. Dat laatste was bij mij niet eens nodig.
  2. Serveer de soep met een royale schep van de blokjes pastinaak.

Bewaar dit recept op Pinterest

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar onderstaande foto dan op een van je Pinterest borden.

Recept: Francesca, Fotografie: Bo Blitz

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca