Roula’s Griekse gevulde tomaten

Ik (Wendy) ben net terug van een fantastische vakantie op Zakynthos; een prachtig Grieks Ionisch eiland. Daar waar het volgens mij áltijd mooi weer is en de zee geen dag een andere tint heeft dan knálblauw. En nu ik deze blog aan het schrijven ben, krijg ik direct heimwee en …

Ik (Wendy) ben net terug van een fantastische vakantie op Zakynthos; een prachtig Grieks Ionisch eiland. Daar waar het volgens mij áltijd mooi weer is en de zee geen dag een andere tint heeft dan knálblauw. En nu ik deze blog aan het schrijven ben, krijg ik direct heimwee en ben ik alweer aan het bedenken wanneer ik terug kan gaan.

3 - Zakynthos_compilatie_A1

Tropische plaatjes

In dit fotoverslag neem ik je mee naar dit fantástische eiland met haar prachtige stranden en het (h)eerlijke eten! Ik heb een heerlijk recept voor je klaarstaan dat we daar hebben gegeten. Deze kan je stap voor stap bekijken in de bijgevoegde Snapguide, die onderaan de pagina staat. Neem er wel even je tijd voor, maar als het klaar is, dan héb je wat lekkers: Ongelofelijk!

3 - Zakynthos_compilatie_E1

Grieks zonder gejengel

Als ik aan Zakynthos denk, denk ik aan muziek; uiteraard Griekse muziek. En nee, dan niet van die jengel-gitaartjes die je op iedere hoek van de toeristische badplaatsen voorbij hoort komen. Nee, ik denk dan aan Pavlos Linardos.

Dit is de eigenaar van het hotel waar wij altijd vertoeven en hij maakt Griekstalige muziek. Dit doet hij met veel overtuiging en vooral met liefde. Ik was erg onder de indruk toen ik hem 4 jaar geleden voor het eerst hoorde spelen op zijn gitaar. Het is namelijk een beer van een vent en heeft ook een dijk van een stem. Maar deze man raakt je met zijn romantische liedjes, zélfs als je er geen bal van verstaat. Met een opkomende maan in de achtergrond weet hij je elke keer weer, slap in de knietjes te maken: Prachtig!

Friends for life

We hebben een aantal jaar geleden vrienden gemaakt met wat lokale bewoners van Zakynthos en kregen van een van hen, Roula, een uitnodiging om mee te gaan lunchen. En wel naar een restaurantje aan het strand, waar de ‘locals’ ook graag komen: ‘Niko’s Beach Bar.’ Je weet wel, zo’n tentje waar het menu elke dag verandert en als iets op is, het ook écht op is.

3 - Zakynthos_compilatie_B1

‘s Ochtends wordt alles vers gemaakt door Linda en vlak voor het opdienen worden de kruiden ter plekke nog even uit de tuin geknipt. Linda komt je op een fluistertoon – terwijl ze gezellig naast je neerstrijkt – de menukaart vertellen. Want tja, het gebeurt wel eens dat er iets op is. En wanneer ze je dat met zo’n schattig stemmetje vertelt dat je favoriete gerecht er niet meer is, vergeef je dat haar al heel snel.

De keuze is weer reuze

Op het menu stonden vandaag gevulde tomaten. En aangezien ik weet dat deze héérlijk zijn, heb ik deze direct besteld. Samen met mijn knappert bestelden we nog een zachtgegaard kippetje met heerlijke rozemarijn-aardappeltjes, gele bonen en Keftedes; de befaamde Griekse gehaktballetjes, gegaard in tomatensaus. En dan gaat het ‘even een klein hapje eten’ weer naadloos over in ‘smullen totdat je ‘plof’ hoort’.

3 - Zakynthos_compilatie_D1

De tomaten die ik voorgeschoteld kreeg, waren zó zacht gegaard, dat ze nog nét niet uit elkaar vielen bij het opscheppen. De rijst, waarmee de groenten waren gevuld, was superzacht en zó ontzettend smaakvol. Je proefde meteen dat dit met liefde was bereid.

Tomaten; S ‘agapó!

Roula wist mij te vertellen dat de gevulde tomaten met regelmaat in de Griekse keuken worden bereid. Terwijl ik ze aan het oppeuzelen was, heb ik het recept weten te ontfutselen. Ik had geen pen of papier bij de hand, maar heb blijkbaar voor lekkere dingen een fotografisch geheugen ;-). Uiteraard wil ik dit recept maar al te graag met je delen.

3 - Zakynthos_compilatie_C1

Ook enthousiast geworden van de gevulde tomaten? Neem hieronder een kijkje en maak ze zelf!

Check out How to Cook Roula’s Greek Stuffed Tomatoes by DeedyLicious Food on Snapguide.

Restaurant tips op Zakynthos

Niko’s Beach Bar (Porto Roma)
Ze noemen zichzelf een snackbar – volgens mij hebben ze niet in de gaten dat dat enige negatieve eetverwachtingen oplevert – maar dit adresje is wel even wat anders dan de Nederlandse snackbar 😉 Laat je verassen door de menukaart en het bonte servies, want dat is elke keer weer anders.

Aperitto (Agios Sostis)
In loungesfeer genieten van het uitzicht op Marathonissi; hét Schildpadden-eiland dat – van 3 kanten bekeken – er ook echt als schildpad uitziet. Dit restaurant heeft het begrepen wat muziek betreft. Er is gratis WiFi, dus even contact leggen met het thuisfront (en jaloers te maken met het mooie uitzicht) is geen probleem. En het eten is er vrij modern en vooral niet Grieks 😉 Soms ook wel eens lekker om een verfijnd stukje Italië te proeven.
Is er op sterren-gebid iets bijzonders te zien? Ga er dan zéker heen; de manager heeft een telescoop op het terras staan en kan je enthousiasmerend vertellen over datgene wat er is te zien.

3 - Zakynthos_compilatie_J1

Tropics Bar (Koukla Beach)
Lekker lunchen met een ontspannend muziekje in de achtergrond. Je proeft de heerlijk verse ingrediënten. Onder de bomen met een verkoelende zeebriesje is het heerlijk bijkomen met een koud drankje.

3 - Zakynthos_compilatie_F1

Thalassa-bar (Koukla Beach)
De bar van hotel Porto Koukla is een idyllisch barretje aan het water, met als uitzicht het Marathonissi-eiland. Hier kan je voor weinig geld uitgebreid lunchen of ‘s avonds een lekkere cocktail drinken (aanrader is de Shipwreck!) tijdens het opkomen van de maan. Op woensdag -en zaterdagavond kun je genieten van de muziek van Pavlos Linardos. Hij treed dan op in de bar en de hele familie doet er alles aan hun gasten een leuke avond te bezorgen.

Spaghettomania (Zakynthos-stad)
Simpel en ongedwongen Italiaans eten in de haven van de hoofdstad Zakynthos-stad. Met als topper de kleine warme pizzabroodjes waar je vooraf natuurlijk véél te veel van snoept!

3 - Zakynthos_compilatie_H1

Therianos Organic Farm (Kalithea)
De familie op deze biologische boerderij, verbouwen onder andere hun eigen olijven en maken hiervan de meest fantastische olijfolie en olijfzeep. Daarnaast verbouwen ze heel veel groente en fruit en hebben ze kippetjes en konijntjes rondlopen waarvan ze zelf leven.
Het leuke is dat je hier ook kunt logeren. In een van de 4 vakantiehuisjes kan je je geheel biologisch laten verwennen met de meest heerlijke lekkernijen. Dit is echt een paradijs voor de biologische liefhebber. Als je in de buurt bent, is het zeker de moeite waard een bezoekje te brengen en meteen een flesje olijfolie of stuk olijfzeep voor thuis te halen!

3 - Zakynthos_compilatie_G1

3 - Zakynthos_compilatie_I1

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)