Runderstoof met zoete aardappel

Onlangs waren wij een weekend weg naar Het Boerenbed. Wat was dat leuk! Slapen in een luxe tent op het erf van de boer. Met uitzicht op de koeien en een stoof in het gras waar ik ‘s ochtends pannenkoeken kon bakken. Niet zonder moeite trouwens. Want na het ontwaken …

Onlangs waren wij een weekend weg naar Het Boerenbed. Wat was dat leuk! Slapen in een luxe tent op het erf van de boer. Met uitzicht op de koeien en een stoof in het gras waar ik ‘s ochtends pannenkoeken kon bakken. Niet zonder moeite trouwens. Want na het ontwaken wandelde ik eerst met de kruiwagen naar het erf om houtblokken te verzamelen, haalde vervolgens karnemelk en boter in de boerderijwinkel, douchte onderweg nog even en stookte daarna mijn eigen vuurtje. Uiteraard eerst een pot water op het vuur voor de koffie en daarna was het dan toch echt tijd om de pannenkoeken te bakken. Dan ben je wel een uurtje of anderhalf onderweg en dat is heerlijk. Onthaasten op en top, wat hebben wij genoten.

Op de laatste avond ging ik aan de slag met het vlees van de boerderij waar we verbleven. De boer had prachtige stukken vlees van de stier liggen en ik besloot er een runderstoof met zoete aardappel van te maken. Volledig geïnspireerd door wat we nog ‘in huis’ hadden en met wat extra toevoegingen. Mooie plaatjes van het eindresultaat heb ik deze keer niet voor jullie. Het was namelijk zo lekker dat het op was voordat ik er erg in had. Dus jullie moeten het maar doen met het idyllische plaatje van mijn kookavontuur buiten en het uitzicht vanaf onze picknicktafel in de tuin.

Wat je nodig hebt voor 6 personen

– 2 uien
– 6 teentjes knoflook
– 1 rode peper
– 1 pot geroosterde paprika (of 2 zelfgeroosterde rode paprika’s)
– boter of ghee
– zeezout
– 1 volle el tomatenpuree
– 750gr – 1 kilo runderlappen
– 1 kilo zoete aardappel
– zwarte peper

Runderstoof met zoete aardappel_2

Wat je gaat doen

Snijd de uien in halve ringen en hak de knoflook grof. Verwijder de zaadjes van de rode peper en hak daarna fijn. Snijd de geroosterde paprika in grove stukjes.

Pak een grote braadpan en verhit hier een flink klontje boter of een eetlepel ghee in. Fruit de ui, knoflook en rode peper een minuut of 2 met een flinke snuf zeezout. Roer daarna de tomatenpuree erdoor en bak dit een minuut mee om te ontzuren. Daarna komt het vlees erbij. Als het een groot stuk is, kun je ‘m eventueel in 2 of 3 wat kleinere stukken snijden. Bak het vlees rondom totdat het dichtgeschroeid is en bruin begint te zien. Doe de stukjes paprika erbij en schenk er water bij totdat het geheel net onder het water staat. Nu is het tijd om te stoven. Laat zeker 1 tot 1,5 uur rustig op het vuur pruttelen met de deksel op de pan. Kijk af en toe even of het niet droog kookt. Zo ja, dan schenk je er nog een beetje water bij.

In de tussentijd schil je de zoete aardappel en snijd je ze in medium blokjes. Na de 1-1,5 uur schep je de blokjes in de pan erbij. Schenk nog wat extra water erbij (scheut rode wijn mag trouwens ook) en laat de zoete aardappel nog 40 minuten mee pruttelen. Zo wordt de aardappel helemaal gaar, maar geen moes.

Je stoof is klaar als het vlees mals is en uit elkaar valt. Proef aan het einde en roer er nog royaal wat zwarte peper door. Eventueel nog wat zout als het nog net niet op smaak is. Serveer met brood om in de lekkere saus te dopen, een salade of gegrilde groenten.

Runderstoof met zoete aardappel_3

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer