Runderstoof in rode wijn met knolselderijpuree

Als er iets is wat onder de categorie gezellige kerstgerechten valt dan is het wel een pan vol met heerlijk stoofvlees. De pan kan wat mij betreft midden op de tafel staan of je kunt de borden al opmaken, hoe dan ook geeft het direct sfeer en zijn de smaken …

Als er iets is wat onder de categorie gezellige kerstgerechten valt dan is het wel een pan vol met heerlijk stoofvlees. De pan kan wat mij betreft midden op de tafel staan of je kunt de borden al opmaken, hoe dan ook geeft het direct sfeer en zijn de smaken een echte verwennerij. De knolselderijpuree en de cranberry compote die je bij de runderstoof serveert maken het gerecht echt af.

Het gehele menu wat we hebben samengesteld (het voorgerecht staat al online en het nagerecht komt morgen) kost voor vier personen €38,50 en dat is dus €9,62 p.p.* voor een drie gangen kerstmenu. Het hoofdgerecht is een runderstoof in rode wijn en kost totaal €25 inclusief de twee bijgerechten (de knolselderijpuree en de cranberry compote) en dus €6,25 p.p. Daarvoor eet je een zeer smaakvol gerecht wat goed is voor te bereiden. Daarnaast is de kans ook nog eens erg groot dat je er van overhoudt, kun je de dag erna dus ook nog van genieten.

* De prijs is gebaseerd op alle ingrediënten die je nodig hebt, behalve de standaard ingrediënten zoals peper, zout en melk. Sommige ingrediënten maak je niet helemaal op en kun je ook weer gebruiken voor een ander gerecht in het menu, zoals de tijm die je ook bij het voorgerecht gebruikt en de cranberries die je zowel voor de stoof als de compote koopt. En met de overige rode wijn heb je direct wat lekkers te drinken bij het hoofdgerecht.

Wat je nodig hebt voor 4 personen:

  • boter
  • halve peen
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 500 gram runderriblappen op kamertemperatuur (Iers rundvlees vinden wij het lekkerste hiervoor)
  • 2 el tomatenpuree
  • 250 ml rode wijn
  • 250 ml (runder)bouillon
  • 250 ml kalfsfond (die van Lacroix bij de AH)
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • handje verse cranberries
  • 2 el zilveruitjes

Voor de knolselderijpuree:

  • 1 knolselderij
  • 2 kruimige aardappelen
  • boter
  • melk
  • peper
  • zout

Recept voor de cranberry compote vind je hier.

Wat je gaat doen:

Bereidingstijd: 45 minuten + 5 uur stoven

  1. Snijd de riblappen in grove stukken. Zet een grote hapjespan op en smelt hierin een flinke klont boter. Bak de riblappen hard aan zodat deze goed bruin worden.
  2. Snijd de peen, prei en ui in grove stukken en bak dit op een medium vuur mee in de pan. Voeg dan de tomatenpuree toe en laat even mee bakken om te ontzuren.
  3. Voeg dan de vloeibaarheden (de wijn, bouillon en kalfsfond) toe en zorg ervoor dat al het vlees onder staat. Voeg ook de verse kruiden (tijm en rozemarijn) toe. Zet de deksel op de pan en laat het vlees minstens 2,5 uur (maar nog liever 5 uur op je zachtste vuurtje) sudderen. Zorg dat het niet gaat koken, dan is er een hele grote kans dat je vlees taai wordt. Voeg de laatste 30 minuten de cranberries en zilveruitjes toe.
  4. Voor de puree schil je de aardappels en de knolselderij en snijd je deze in grove stukken. Doe deze in de pan en schenk er water bij tot het bijna allemaal onderstaat. Laat dit zo’n 10-15 minuten koken tot het gaar is.
  5. Giet de knolselderij en aardappel af, doe terug in de pan en voeg er een scheutje melk en boter aan toe. Stamp nu eerst even grof met de pureestamper en voeg eventueel nog wat extra boter en melk toe totdat het de substantie heeft van een puree. Je kunt hier ook een pureeknijper voor gebruiken voor een gladdere puree en als je een nóg gladdere puree wil haal het dan door een zeef.
  6. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  7. Je kunt de pannen op tafel zetten en iedereen zelf laten opscheppen of serveer het direct op de borden. Begin dan met een laagje puree en daarop de stoof (haal de takjes rozemarijn en tijm er eerst even uit) met een beetje van de cranberry compote ernaast.

Tips voor een goede voorbereiding:

– Je kunt deze runderstoof prima een dag (of een paar) van tevoren maken. Dan trekt de smaak er zelfs nog meer in.

– Dat geldt ook voor de cranberry compote.

– De puree kun je al in de middag maken en ’s avonds verwarmen.

– Zorg dat je alle ingrediënten op tijd in huis haalt, vaak is het druk bij de supermarkten op het laatste moment en er zijn ook vaak dingen op.

– Denk alvast na over de presentatie en zet alles klaar zodat je het direct op kunt maken.

Met deze runderstoof met rode wijn en knolselderijpuree zet je een onwijs smaakvol én betaalbaar hoofdgerecht op tafel met Kerst. Wat wil je nog meer!?

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)