Short ribs met sjalot, rozemarijn en rode wijn

Samenwerking – Oh, oh, oh, (of eigenlijk ho, ho, ho) wat heb ik een geweldig recept voor jullie in petto vandaag! Speciaal voor de kerstdagen maakte ik deze short ribs met sjalot, rozemarijn en rode wijn in mijn allermooiste braadpan. En wauw, wat waren deze zalig! En ook eigenlijk heel makkelijk om te bereiden. De combinatie van goede kwaliteit ingrediënten, een geweldige braadpan en een beetje liefde van de ‘chef’ bleek de perfecte combinatie te zijn om dit mooie kerst hoofdgerecht te laten slagen.

Vandaag deel ik het recept met jullie, dat wordt genieten!

Pronkstuk voor op je aanrecht: De BK Royal Dutch Oven

De Royal Dutch Oven is het pronkstuk uit de braadpannen collectie van BK. De vorm van de pan is afgeleid van de Yuanbao, het betaalmiddel dat werd gebruikt in het oude China. Tegenwoordig is het een geluksmunt, die staat voor welvaart en voorspoed. De pan is gemaakt van hoogwaardig en zuiver gietijzer en gaat levenslang mee, die garantie krijg je ook van BK.

Uniek aan de pan is het prachtige design van het porseleinen deksel naar Nederlands ontwerp van de meesterschilders van de Royal Delft Group. Op het deksel staat een Delfstblauwe pauw die een symbool van geluk en schoonheid is. Het deksel heeft aan de binnenkant een druppelreliëf, zodat het kookvocht gelijkmatig terugvalt op je gerecht. Daardoor blijft je gerecht heerlijk mals.

Wist je trouwens dat Delftsblauw in de 16e eeuw is ontwikkeld als alternatief voor het in die tijd dure Chinese porselein? Met dit in het achterhoofd is het verhaal van de Royal Dutch Oven weer helemaal rond: Chinese en Hollandse tradities samengebracht in één pan.

Wat je nodig hebt voor 4 – 6 personen

  • 1,5 kg Creekstone short ribs, op kamertemperatuur
  • zout
  • zwarte peper
  • plantaardige olie (voorkeur voor koolzaadolie, maar zonnebloemolie kan ook)
  • 250 gr sjalotten, in dunne, halve ringen
  • 2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
  • 200 gr wortel of winterpeen, in kleine blokjes
  • ½ bol knoflook, teentjes geplet
  • 25 gr boter
  • 2 el tomatenpuree
  • 750 ml rode wijn (soepel en rond, denk aan een Merlot of Cabernet Sauvignon)
  • 500 ml runderbouillon
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • optioneel: maïzena
  • 1 biologische sinaasappel
  • handje verse platte peterselie, fijngehakt
  • serveer erbij: deze romige aardappelpuree met biet, venkel en appelcidersaus of ga voor klassieke garnituren zoals geroosterde aardappels of gratin dauphinois en sperziebonen, spruitjes of gegrilde bimi

Wat je gaat doen voor de short ribs

 Bereiding: 45 minuten + Stoven: 4 – 5 uur

  1. Snijd het vlees in losse ribs met een scherp koksmes en bestrooi ze royaal met zout en peper.
  2. Verhit een braadpan met een flinke scheut olie en braad de ribs rondom aan tot ze goed zijn dichtgeschroeid. Doe dit in delen zodat ze niet gaan stapelen, want dan ben je het vlees meer aan het stoven. Haal de ribs na het aanbraden uit de pan en zet apart.
  3. Schenk eventueel wat extra olie in de pan en fruit de sjalot, bleekselderij en wortel 10 minuten op middelhoog vuur in de pan terwijl je regelmatig roert. Voeg halverwege de knoflook en boter toe. Roer op het laatst de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut mee.
  4. Schenk de rode wijn en runderbouillon in de pan en verwarm. Leg daarna de short ribs in het vocht samen met 3 takjes rozemarijn. Laat dit 4 – 5 uur pruttelen op het laagste pitje en de deksel op de pan. Let op dat het niet kookt, maar dat je af en toe wat belletjes in het vocht omhoog ziet komen. Controleer het vlees steeds. De short ribs zijn goed als het vlees zacht is en bijna van het bot wil vallen.
  5. Haal de ribs daarna voorzichtig uit de pan en zorg ervoor dat het vlees er niet vanaf valt. Haal ook de rozemarijntakjes uit het vocht en gooi deze weg. Laat nu de saus op hoog vuur inkoken tot een mooie, dikke saus. Je kunt eventueel een mengsel van 1 eetlepel maïzena en 1 eetlepel koud water (eerst even door elkaar roeren voordat het in de pan gaat, want anders krijg je klontjes) toevoegen om te helpen met binden. Proef en breng eventueel extra op smaak, maar bij mij was dat niet nodig.
  6. Verlaag het vuur weer en leg de short ribs terug in de pan. Verwarm 10 minuten op het laagste pitje met de deksel op de pan.
  7. Serveer de short ribs in een diepe schaal of op borden met de saus. Rasp er wat sinaasappelschil over en bestrooi met fijngehakte peterselie.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Short ribs (rundvlees uit de borst) met sjalot, rozemarijn en rode wijn. Die kun je perfect een dag eerder maken. Wordt het alleen maar lekkerder van. Met o.a. rode wijn, runderbouillon, Sjalotten, bleekselderij, wortel of winterpeen, ½ bol knoflook, tomatenpuree, verse rozemarijn,1 sinaasappel. Lees het stoofschotel met rundvlees recept op Francesca Kookt.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met BK. Lees ook hier mijn disclaimer.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Short ribs met sjalot, rozemarijn en rode wijn”

  1. Hi, is dit ook makkelijk van te voren te maken en op de dag zelf alleen te verwarmen of komt dat het vlees niet ten goede?

  2. Hallo,

    Kan het ook in de oven opgewarmd worden? Zo ja welke temperatuur en hoe lang?
    Ik snap wel dat de mooie BK pan niet de oven kan, ik denk dat de deksel dan gaat verkleuren.

    Dank je wel.
    Gr Frans

    1. Deze pan kan gewoon in de oven, volgens mij tot 200 of 210 graden. Maar opwarmen in de oven kan ook, ik zou het op 90 graden doen. Tijd weet ik niet, want ik heb het zelf nog niet getest zo.

  3. Dag Francesca, ik was steeds aan het denken aan de pan van BK, om aan te schaffen. Nu vul ik de code in FRANCESCAKOOKTxBK maar krijg maar 75 euro korting, dat is niet de helft. De adviesprijs staat zelfs op 249 euro, BK heeft al naar 199 gebracht, dus ik dacht dat ik nu 100 euro ongeveer zou moeten betalen. Blijk ik 75 euro korting te krijgen. Hoe kan dit? Mvr gr Jolanda Pelle

    Speciaal voor jullie mag ik tot en met 27 december 50% korting geven op de adviesprijs van de BK Royal Dutch Oven, zo gaaf! De kortingscode is FRANCESCAKOOKTxBK en deze vul je in bij het afrekenen hier op de website van BK, de korting wordt daarna direct verrekend.

    1. De adviesprijs is 250 euro. De pan is nu toevallig in de aanbieding voor 200 euro, maar de 50% korting gaat van de adviesprijs af.

      50% van 250 euro is 125 euro.

      200 euro – 75 euro = 125 euro. Ik snap de verwarring, maar het klopt dus wel 😉

  4. Ha francesca, volgens mij zijn mijn vragen verwijderd over de 40 mg appelciderazijn, echt niet verkeerd bedoelt, gewone vraag. Was mijn toon niet goed? Voel me schuldig maar snap het niet zo goed. We hebben overigens heerlijk gegeten dus dank voor dit recept! Warme groet, Ingrid

    1. Je hebt je vraag niet hier gesteld, maar bij het recept van de aardappelpuree. En daar staat je vraag gewoon nog :-). Het is vloeistof, dus 40gr is dan 40 ml.

  5. Het was super lekker. Het bezoek heeft ook gesmuld. Helaas viel t vlees wel van t bot maar dat mocht de pret niet drukken

  6. Ik zie bij mijn eigen slager geen short ribs op de bestellijst staan; welk ander vlees kan ik hiervoor gebruiken?

Reacties zijn gesloten.