Salade met farro en gerookte makreel

Als het gaat om farro weet je een ding heel zeker. Dit is geen overgehypte superfood of ander nonsens product waar we ongevraagd mee om ons oren worden geslagen. Dit oeroude graan vindt zijn roots in het Romeinse tijdperk en heeft alle generaties nadien doorstaan. In Italië weten ze er …

Als het gaat om farro weet je een ding heel zeker. Dit is geen overgehypte superfood of ander nonsens product waar we ongevraagd mee om ons oren worden geslagen. Dit oeroude graan vindt zijn roots in het Romeinse tijdperk en heeft alle generaties nadien doorstaan. In Italië weten ze er wel raad mee, het komt er immers vandaan, en daar kun je het overal kopen. Tijdens onze vakantie in Umbrië heb ik het dan ook gretig ingekocht. In Nederland kun je het ook kopen. Gelukkig steeds vaker in supermarkten en in ieder geval online of in natuurvoedingswinkels. Of bij de Italiaanse delicatessenwinkel.

Het is een geweldige, meer voedzame vervanger van rijst heeft een nootachtige smaak. De korrel is iets groter dan rijst en heeft een lekkere bite. Daardoor laat farro zich gewillig combineren in een maaltijdsalade. Het wordt weleens vergeleken met spelt, maar zover ik weet is dit niet hetzelfde. Wel kun je farro vervangen door spelt, als je het niet kunt vinden. Koop gewoon eens een zakje, misschien raak je er net zo verslaafd aan als wij. Zeker als je er zo makkelijk een salade als deze mee kunt maken.

Ik gebruikte voor deze salade met farro de appel-ciderazijn van Foodelicious. Nog zo’n product waarvan ik me afvraag waarom ik ‘m nog niet eerder heb ontdekt. Qua smaak heb ik ‘m nog nooit beter geproefd. Niet zo gek, want deze wordt echt gemaakt van appels. Hier wordt cider van gemaakt en daarna verder gerijpt waardoor je een heerlijke azijn krijgt. Je kunt er een lepeltje van in je mond doen en dan smaakt het al top. Geen scherpe prikkel in je keel, maar een volle, ronde smaak. Mijn nieuwe favoriet in de keuken. Natuurlijk mag je van mij ook andere appel-ciderazijn gebruiken, maar dan weten jullie wel waar ik blij van word.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 300gr farro
– zout
– 2 rode paprika’s (of 1 rode en 1 gele)
– 2 of 3 gerookte makrelen (vraag je visboer)
– 300gr spinazie
– 2el appel-ciderazijn
– 3el olijfolie
– zeezout & (witte) peper

salade-met-farro-en-gerookte-makreel-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 25 minuten

Kook de farro gaar in ruim kokend water met zout, volgens de aanwijzing op de verpakking. Afhankelijk van het type farro kan dit tussen de 15 en 40 minuten duren. Die van mij was binnen 20 minuten klaar.

Haal de zaadlijsten uit de paprika en snijd in blokjes of reepjes. Pluk de gerookte makrelen in stukjes met je handen. Zorg dat de spinazie gewassen is en zet klaar. Maak een dressing van de appel-ciderazijn, olijfolie, zout en peper.

Als de farro klaar is, giet je ‘m af. Laat even 5 minuten staan met de deksel op de pan en schep daarna de spinazie en dressing erdoor. Door de warmte van de farro zal de spinazie vanzelf een beetje slinken. Schep daarna de paprika en makreel erdoor. Proef en breng eventueel nog verder op smaak met wat extra appel-ciderazijn, zout of peper.

Serveer direct en geniet van deze simpele, maar oh zo lekkere maaltijdsalade.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)