Schaafijs en het recept van cola siroop

De eerste keer dat ik schaafijs in mijn leven proefde was op een Surinaams feestje. Het was bloedheet en buiten in de tuin stond een gigantisch ijsblok waar ijs vanaf werd geschaafd. Ik had geen idee wat de bedoeling was, vooral niet nadat mij de vraag werd gesteld of ik …

De eerste keer dat ik schaafijs in mijn leven proefde was op een Surinaams feestje. Het was bloedheet en buiten in de tuin stond een gigantisch ijsblok waar ijs vanaf werd geschaafd. Ik had geen idee wat de bedoeling was, vooral niet nadat mij de vraag werd gesteld of ik ‘m met orgeade of cola siroop wilde drinken. Ik koos voor de eerste en kreeg een soort witte slush puppy in mijn handen en vond het zalig! Het geschaafde ijs in combinatie met een scheutje melk en de siroop die wordt gemaakt van amandelen en suiker was heerlijk verfrissend op die warme dag.

Tijd daarom om het recept van schaafijs met jullie te delen. Wat eigenlijk geen recept is natuurlijk. Het enige wat je hoeft te doen is ergens een groot ijsblok kopen en daar vervolgens wat ijs vanaf te schaven, meng het met limonadesiroop en geniet.

Grapje natuurlijk. Want aangezien ze die blokken nog steeds niet bij het tankstation verkopen doen we dit anders. Het enige wat je nodig hebt is ijsblokjes en een keukenmachine. Schaafijs maak je namelijk niet met hele blokjes of gecrushed ijs, de ervaring is dan niet hetzelfde. Als je niet echt kunt gaan schaven, maal je (heel veel) ijsblokjes fijn in een keukenmachine en schept ze daarna over in een glas. Zorg dat het glas goed vol zit en voeg dan een scheut van je favoriete limonadesiroop toe en eventueel nog een scheutje water als je het niet te zoet wilt. Garneer eventueel met fruit of blaadjes munt, steek er een rietje in en je bent er al. Je kunt ook een combinatie maken van melk en siroop voor een kruising tussen milkshake en schaafijs. Niets is te gek.

Onlangs zijn Dominique en ik de keuken ingedoken en hebben we een paar lekkere versies gemaakt, zoals:

  • Schaafijs met citroen-gembersiroop (deze), gegarneerd met schijfjes citroen
  • Schaafijs met vlierbloesem-appelsiroop (deze), gegarneerd met stukjes appel
  • Schaafijs met aardbei-kiwisiroop (deze), gegarneerd met stukjes aardbei

Tip voor een feestje: haal felgekleurde limonadesiropen in huis en maak daarmee regenboog schaafijs door de verschillende kleuren (rustig) op elkaar te schenken in een glas.

En dan willen de echte kenners denk ik ook nog het recept van de cola siroop! Daarvoor ben ik in de leer gegaan bij mijn schoonmoeder, die kent het recept als de beste. Ik zal binnenkort ook nog eens de keuken induiken om de orgeade siroop te maken, daar kom ik op terug.

Recept cola siroop

Meng 1 liter water en 600 gr suiker in een pan. Verwarm en blijf roeren totdat alle suiker is opgelost. Laat vervolgens nog circa 15 minuten pruttelen totdat de vloeistof dikker is geworden, want je wilt een siroop. Laat daarna afkoelen en meng er 1 tl citroenzuur en 1 el cola essence door. Deze ingrediënten kun je beide bij de toko vinden. Roer door, proef en voeg naar smaak eventueel nog extra cola essence toe. Schenk de siroop daarna over in een gesteriliseerde glazen fles en sluit deze af. Bewaar de cola siroop in de koelkast. Maak er limonade van, schenk een scheutje over vanille ijs of gebruik het voor je schaafijs. Trouwens, cola siroop is niet bruin, maar rood.

Heerlijk is het om op een warme dag met schaafijs in de zon te zitten. Met je ogen dicht, lekker loom, beetje roeren met je rietje en af en toe een slokje nemen. Geniet ervan.

Recept & fotografie: Francesca

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.
Recepten

Recepten

Weekmenu

Weekmenu

Zoeken

Favorieten

Favorieten

Menu Menu

Volg mij op Instagram :)

Boek mobiel

Boek Zomer