Sinterklaasavond soep voor het hele gezin

Ik vind sinterklaasavond echt zo’n avond voor soep. Lekker met gebakken broodjes erbij en voorafgegaan door bergen pepernoten en gevulde speculaas. Nou kun je natuurlijk iedere soort soep maken die je lekker vindt, maar ik vond het wel een uitdaging om een echte sinterklaasavond soep te maken. Zo’n soep vol wintergroenten waar ieder kind blij van wordt. Doordat er er ook kleine balletjes en Dora & Diego pasta in zitten. Het effect van die pasta op peuters is te grappig, na het zien van de verpakking rende Jessey een half uur glimlachend door de woonkamer. Alleen daar al voor koop ik het graag. Wel een belangrijke tip! De soep kun je de dag van te voren al maken, maar kook de pasta pas mee vlak voordat je gaat serveren. Anders wordt het zo papperig en dan is het echt niet meer te eten. Of je kookt het los en roert het door de soep heen voordat je gaat serveren.

Sinterklaasavond soep voor het hele gezin_2

Wat je nodig hebt voor 6-8 personen

– 300gr gehakt
– 1 scharrelei
– 3el broodkruim
– 1tl oregano
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 stengel bleekselderij
– 1 winterwortel
– 1 grote of 2 kleine pastinaak
– 1,5 liter bospaddenstoelen bouillon (ik gebruikte funghi porcini bouillon, maar dat is niet overal verkrijgbaar, je kunt ook groentebouillon gebruiken)
– 1 blik gepelde tomaat in stukjes
– 175gr vormpjes pasta (bijvoorbeeld Dora & Diego of prinsessen pasta)
– 1 blik (400gr) cannellini bonen (afgespoeld en uitgelekt)
– 2el gehakte basilicum
– olijfolie om in te bakken
– zeezout
– gemalen zwarte peper
– optioneel: geraspte Parmezaanse kaas

Wat je gaat doen

Meng het gehakt met het ei, de broodkruim, oregano en peper & zout. Meng dit goed met je handen en rol er kleine balletjes van. Leg ze op een bord en zet ze apart voor later gebruik.

Sinterklaasavond soep voor het hele gezin_3_bereiding

Hak de ui en knoflook helemaal fijn. Snijd de bleekselderij, winterwortel en pastinaak in kleine blokjes. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook totdat het glazig ziet. Voeg daarna de groenten toe en bak 2 minuten mee. Schenk de bospaddenstoelen bouillon en het blik gepelde tomaat erbij en roer goed door. De gehaktballetjes kun je er nu ook voorzichtig aan toevoegen. Breng dit aan de kook en laat 12-15 minuten op zacht vuur pruttelen.

Voeg als laatste de vormpjes pasta toe en kook deze al dente in de soep conform aanwijzingen op de verpakking. Twee minuten voor het serveren schep je de cannellini bonen en basilicum door de soep. Proef de soep en breng eventueel op smaak met zout en peper.

Serveer de soep in diepe borden en strooi er nog wat extra gehakte basilicum en zwarte peper over. Voor de liefhebbers kun je Parmezaanse kaas op tafel zetten om erbij te serveren. Het is heerlijk om hier belegde ovenbroodjes bij te serveren. Bijvoorbeeld caprese broodjes met tomaat, basilicum en mozzarella. Of deze geweldige mosterdbroodjes.

Sinterklaasavond soep voor het hele gezin_ovenbroodjes

De laatste Eetkalenders
nu voor slechts € 14,95 incl. verzendkosten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *