Spaanse tortilla met spinazie en chorizo

Een romige Spaanse tortilla met aardappel vind ik onweerstaanbaar lekker. In de basis heb je al voldoende aan alleen eieren, aardappel en ui (alhoewel over ui nog weleens discussie is in Spanje, heb ik begrepen). Maar ik wilde eens een variant maken met meer vulling en koos voor spinazie en chorizo.

Vandaag vertel ik jullie precies hoe je deze Spaanse tortilla maakt, inclusief het bakken (of eigenlijk frituren) van de aardappelplakjes in de olie voordat je de tortilla zelf bakt. De aardappeltjes worden daardoor krokant aan de buitenkant, zacht aan de binnenkant en vallen minder snel uit elkaar.

Je kunt natuurlijk ook zelf aardappels koken en ze in plakjes of stukken snijden (of eigenlijk breken), maar ik koos deze keer voor voorgekookte aardappelplakjes. Aan jou de keuze.

Wat je nodig hebt voor 4 personen als hapje of lunch

  • plantaardige olie (bakolijfolie of koolzaadolie)
  • 450 gr aardappelplakjes uit het koelschap
  • zout
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 100 gr (baby)spinazie
  • 8 eieren
  • zwarte peper
  • 25 gr chorizo, in flinterdunne plakjes

Wat je gaat doen voor de Spaanse tortilla

Bereiding: 60 minuten

  1. Schenk een royale laag olie in een grote hapjespan en verhit deze. Diep genoeg zodat je de aardappelschijfjes erin om en om kunt bakken. Ik kies trouwens zelf voor koolzaadolie, maar je kunt ook olijfolie gebruiken.
  2. Leg steeds 1 laag aardappelplakjes in de olie met een snuf zout en bak ze 5 minuten per kant. Schep ze daarna met een schuimspaan uit de olie op keukenpapier zodat ze kunnen uitlekken. Als je pan groot genoeg is, kun je ze in 3 porties bakken.
  3. Verhit in de tussentijd een koekenpan met 1 eetlepel olie en bak hierin 10 minuten de ui met het gerookte paprikapoeder op laag vuur. Voeg daarna de spinazie toe en laat slinken. Bak tot het vocht helemaal is verdwenen.
  4. Klop de eieren los met een snuf zout en peper.
  5. Als alle aardappelplakjes zijn gebakken, schenk je de olie voorzichtig in een hittebestendig kommetje om af te koelen (deze kun je later zeven en hergebruiken).
  6. Verhit de hapjespan weer met 1 eetlepel olie (hergebruik de olie van het bakken) en schenk de helft van het eimengsel in de pan. Bekleed het ei met de helft van de aardappelplakjes en verdeel daar het spinaziemengsel en de plakjes chorizo over. Daarover gaat het tweede deel van de aardappelplakjes en als laatste schenk je rustig het tweede deel van het eimengsel erover.
  7. Laat de tortilla circa 15 minuten garen op niet te hoog vuur met de deksel op de pan. Als de zijkanten gaar zijn en de bovenkant droger begint te worden, ga je de tortilla omdraaien. Dit doe je het makkelijkste door een (passend) bord op de pan te leggen en dan bord met pan in één keer om te draaien. Oefening baart kunst hierbij ;-). Laat de tortilla weer in de pan glijden en bak andere kant van de tortilla daarna nog circa 10 minuten, wederom met de deksel op de pan.
  8. Laat de Spaanse tortilla vanuit de pan op het grote bord of een houten plank ‘glijden’ en snijd in punten. Serveer direct of laat afkoelen en bewaar gekoeld in aluminiumfolie tot gebruik. Warm de tortilla even op in de oven voordat je serveert.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden. Een romige Spaanse tortilla met aardappel vind ik onweerstaanbaar lekker. In de basis heb je voldoende aan alleen eieren, aardappel en ui. Maar ik wilde eens een variant maken met meer vulling en koos voor spinazie en chorizo. Dit aardappel recept is ideaal als tapas, borrelhapje bij de borrelplank. Of als lunch of brunch recept met een salade erbij. Het is ook een heerlijk bijgerecht. Lees dit makkelijke tortilla recept op mijn website francenscakookt.nl #francescakookt

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca