Mijn grootste man thuis eet het liefst iedere week spaghetti aglio e olio, oftewel spaghetti met knoflook en peper. Hij eet ook het liefst iedere week bami en mijn jongens spaghetti bolognese. Dus eigenlijk hoef ik alleen nog maar pakken spaghetti in huis te halen, maar wellicht dwaal ik nu af ;-).
Voor een goede spaghetti aglio e olio gebruik je de beste spaghetti, extra vergine olijfolie, pepers en knoflook en dan ben je klaar. Heel veel meer heb je ook niet nodig voor dit gerecht trouwens. Maar vandaag ga ik nog een stapje verder, want als wij een weekend twist aan het gerecht willen geven voegen we nog wat gebakken grote garnalen toe. En daarvoor krijgen jullie vandaag het recept van me.
Geniet van de pure smaak van dit pastagerecht! En wil je ‘m liever vegetarisch eten, laat dan de garnalen eruit en serveer de pasta met gegrilde groene asperges of andere gegrilde groenten. De basis is al enorm smaakvol en de garnalen zijn een feestelijk extraatje. Wil je de spaghetti wel met vis eten, maar niet met schaaldieren? Kies dan voor een stukje stevige witvis die je eerst marineert en daarna grilt. Dat combineert ook heel goed.
Ingrediënten
- 400 gr spaghetti
- 1 bol knoflook
- 2 rode (Spaanse) pepers
- 100 ml olijfolie extra vergine
- gerookt zeezout
- zwarte peper
- 300 - 400 gr grote garnalen, schoongemaakt en in de schil (maar zonder kan ook)
- bakolijfolie
- 1 citroen
- 1 el dille, fijngehakt
Aan de slag!
- Kook de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, maar bewaar een kopje kookvocht.
- Pel ondertussen de teentjes knoflook en hak de pepers grof. Maal dit helemaal fijn in de keukenmachine of gebruik een koksmes.
- Zet de kookpan van de spaghetti weer op je kookplaat en verwarm op middellaag vuur. Schenk de olijfolie extra vergine erin en roer driekwart van het knoflook-pepermengsel erdoor. Voeg nog een royale snuf zeezout toe en fruit 5 minuten op laag vuur. Let op: de knoflook mag niet verkleuren, dus hou de temperatuur laag.
- Verhit een tweede koeken- of hapjespan op hoog vuur en schenk 2 eetlepels bakolijfolie in deze pan. Bak hierin de grote garnalen in een paar minuten lichtroze. Zet het vuur iets lager en voeg het resterende knoflook-pepermengsel, een snuf zout en een kneepje citroensap toe. Bak nog een paar minuten tot de knoflook net gaart. Nu mag deze wel iets bruin worden. Zet daarna het vuur uit.
- Schep in de pastapan de gekookte spaghetti door het heerlijk geurende oliemengsel. Voeg ook een scheutje kookwater toe om de saus beter te binden. Proef en breng naar wens verder op smaak met zwarte peper en (gerookt) zeezout.
- Serveer de spaghetti aglio e olio met de grote garnalen en garneer met fijngehakte dille en een snufje zwarte peper.
Notities
- Dit recept is voor 4 personen als hoofdgerecht.
- Snel teentjes knoflook pellen? Haal de teentjes daarvoor eerst los van de bol en plet ze daarna iets met het lemmet van je koksmes. De schilletjes komen zo heel makkelijk los van de knoflook.
- Ik gebruik de hele Spaanse peper, inclusief de zaadlijsten. Deze kun je ook verwijderen als je iets minder pit wilt. Of je gebruikt maar 1 peper.
- Regelmatig krijg ik de vraag hoe je knoflook moet bakken zonder dat het verbrandt. Zet daarvoor de temperatuur (veel) lager en zorg dat je genoeg olie gebruikt. Dan zal de knoflook niet snel verkleuren.
- Extra groenten erbij? Kies dan voor een simpele salade met rauwkost, gegrilde groene asperges of roergebakken spinazie met knoflook.
Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Mijn vriend zei ‘dit zou ik dus bestellen in een restaurant’. Meer hoef ik er niet over te zeggen toch 😉