Spaghetti met tomaat en ricotta

Van die makkelijke pasta’s die je binnen 30 minuten op tafel tovert doordeweeks, zoals deze spaghetti met tomaat en ricotta Je kunt er niet genoeg van in je kookrepertoire hebben zitten. Dit zijn ook ideale recepten om je restjes mee op te maken. Want net als soep is pasta een dankbare ontvanger van vele restjes groenten, kaas en andere ingredienten. In mijn nieuwe boek zal ik daar ook een hoofdstuk aan wijden. Niet echt met recepten, maar meer met tips hoe je snel een pasta maakt met ingredienten die je nog in huis hebt. Of standaard voortaan in je voorraadkast zet zodat je zelfs op de meest drukke dagen toch nog een homemade maaltje voor je gezin kunt maken. Vandaag een kleine preview hiervan.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

Ik heb standaard pasta, ui, knoflook, blikken tomaat, verse tomaat, gedroogde kruiden, plantje basilicum en Parmezaanse kaas in huis. Daarmee kan ik altijd een bordje pasta maken als de drukke dag het me niet toelaat om boodschappen te doen.

– 400gr spaghetti
– zout
– 1 ui
– 1 teentje knoflook
– olijfolie
– 1el gedroogde kruiden naar eigen inzicht (Denk aan gedroogde tijm, oregano, of de briljante Siciliaanse mix van Foodelicious. Tip van mij: zet deze standaard in je voorraadkast, want hiermee maak je iedere snelle pasta geweldig op smaak.)
– 2 blikken gepelde tomaten of pomodorini
– 2 tomaten of handvol cherrytomaten
– 125gr ricotta
– 1 takje verse basilicum
– zwarte peper
– om te serveren: geraspte Parmezaanse kaas (Weet je trouwens dat je een stuk Parmezaanse kaas heel lang kunt bewaren in een luchtdichte verpakking in de koelkast? Makkelijk een paar maanden, dus koop een goed stukje bij de kaasboer en leg ‘m ook in je koelkast.)

spaghetti-met-tomaat-en-ricotta-2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

Kook de spaghetti al dente in een pan met ruim kokend water en flink wat zout.

Snijd de ui in halve ringen en de knoflook grof. Zet een grote hapjespan of wok op het vuur (waar straks alles in past) en verhit deze. Schenk er 1 eetlepel olijfolie in en fruit de ui en knoflook met een snufje zout. Fruit dit 1 minuut en roer daarna de gedroogde kruiden erdoor. Bak dit nog een minuut mee. Schenk de blikken tomaat erbij, zet het vuur lager en laat 10 minuten zacht pruttelen.

Snijd in de tussentijd de tomaten in grove stukken. Roer de tomaat met de ricotta door de spaghetti. Scheur de blaadjes basilicum met je handen en roer deze er ook door. Proef en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.

Serveer de spaghetti met geraspte Parmezaanse kaas.

Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+  en Bloglovin’.
Mijn leven achter de schermen zie je op
Instagram (francescakookt) en video’s bekijk je op YouTube!

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
met 210 recepten, weekmenu’s en duurzame tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Spaghetti met tomaat en ricotta”

  1. Wat ik me afvraag over de “luchtdichte verpakking” van de kaas: hoe, bij voorkeur? Ik wikkel mijn kazen tegenwoordig in kaaspapier en ben daar best tevreden over maar is dat luchtdicht genoeg? Of is een plastic bewaardoos beter? Of bedoel je dat je ze vacuum verpakt moet kopen?

    1. Hi Susan, het licht er een beetje aan hoe lang je het bewaart heb ik gemerkt. Bij ons gaan kazen er vrij snel doorheen en dan is kaaspapier prima. Maar als de Parmezaanse kaas vrij lang in de koelkast ligt dan kan het geurtjes van andere etenswaren opnemen. Dan zou ik het in kaaspapier in een plastic bakje met dekseltje bewaren. Inmiddels hebben we een KitchenAid koelkast waar een speciale la in zit voor kazen. Dat werkt helemaal te gek, maar ja, om dat nou te adviseren in mijn blog 😉

  2. Hoi Francesca ik bewaar mijn Parmezaan altijd in een droge theedoek rol hem er gewoon in en je houd je kaas maanden goed .
    Ook heb ik een bewaarzak gekocht in Siena speciaal daarvoor die zijn er ik heb het stuk er in liggen vanaf week 30 dus 15 weken al en in top conditie nog .
    Groetjes Piet