Speculaas tiramisu

Leuk hoor, al die pepernoten, kruidnoten, speculaasjes en andere Sinterklaas lekkernijen. Biedt voldoende inspiratie voor leuke gerechten. Zo ben ik eens aan de slag gegaan met een speculaas tiramisu speciaal voor Sinterklaas. En die ook nog eens kidsproof is, dus zonder koffie en alcohol. En het resultaat? Very yummy, en een dag later nog meer. Deze tiramisu is een heerlijk dessert voor Sinterklaasavond. Maak ‘m de avond ervoor en je bent op de dag zelf zo klaar. Of maak ‘m gewoon een keer wanneer je er zin in hebt. Ook dat kan ik me heel goed voorstellen 🙂

Wat je nodig hebt voor 4-6 personen

– 4 scharreleieren (of gepasteuriseerd eiwit als je niet met rauwe eieren wilt werken)
– 100gr fijne suiker
– 250gr mascarpone losgeklopt en op kamertemperatuur
– 100ml chocolademelk
– 2tl amandelextract
– 20 speculaasjes
– cacaopoeder en speculaasbrokken om te garneren

Speculaas tiramisu_2

Wat je gaat doen

Splits de eieren. Klop de eidooiers met de suiker tot je een schuimig mengsel hebt en de suiker is opgelost. Schep hier de mascarpone door. Klop vervolgens de eiwitten stijf en spatel dit rustig door het mengsel.

Meng de chocolademelk met het amandelextract. Dompel hier de speculaasjes in en leg ze op een bord.

Neem een glazen schaal en leg onderop een laag met de speculaasjes naast elkaar. Schep hier de helft van het mascarponemengsel op en verdeel gelijkmatig. Daar komt weer een laag speculaasjes op en de rest van het mascarponemengsel. Strijk dit nog even mooi glad. Bestrooi met wat cacaopoeder en verdeel er brokken speculaas over.

Zet de tiramisu minstens een halve dag, maar liefst een dag in de koelkast voordat je gaat aanvallen!

Tip: cacao gelijkmatig verspreiden gaat perfect met een heel fijn plastic zeefje. Zo eentje van 30 cent, die werkt het beste.

Bewaren

Bewaren

Eetkalender 2020
Dé familiekalender met 250 recepten en 53 weekmenu's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Speculaas tiramisu”

    1. Ah ja, de ‘discussie’ over rauwe eieren. Ben bekend dat het wordt afgeraden door het Voedingscentrum, maar ik weet ook dat het besmettingsgevaar van rauwe eieren tegenwoordig echt minimaal is. Zeker met de verse en biologische eieren die ik gebruik, maak ik me er geen zorgen om om het aan mijn kind voor te schotelen. Er zijn nog veel meer en grotere gevaren in de keuken qua besmettingsgevaar. Foodlog schreef hier een goed artikel over: http://www.foodlog.nl/artikel/waarom-denken-we-dat-rauwe-eieren-gevaarlijker-zijn-dan-opgewarmde-rijst/

      Maar die keuze is natuurlijk altijd aan de ouder/verzorger. Wil je absoluut geen gevaar lopen dan laat je de eieren uit het recept en bereid je het met room en mascarpone.

  1. Mijn mascarpone mengsel was best slap/week. Stijft het nog gedurende de periode in de koelkast? Of heb ik iets verkeerd gedaan? Hoefde niets glad te strijken in ieder geval.