Spelt pannenkoeken met fruitcocktail

Onder het mom ‘we bakken weleens een pannenkoekje op zondagochtend’ heb ik vandaag weer een heerlijk en simpel pannenkoekrecept voor jullie, namelijk spelt pannenkoeken. Deze keer heb ik speltbloem gebruikt in plaats van tarwebloem. Die kun je heel goed met elkaar vervangen in dezelfde verhoudingen. Spelt is geen tarwesoort, maar een graan en zit boordevol goede stoffen. Het bevat wel gluten, maar dat is een andere soort dan die je in tarwe vindt. Ik vind het een van de beste vervangers voor tarwe, omdat je bijna geen verschil proeft als je ermee bakt.

Francesca Kookt_speltpannenkoeken met fruitcocktail_2

Wat je nodig hebt voor circa 10 pannenkoeken

– 250gr speltbloem
– 500ml (plantaardige) melk
– 2 eieren
– snufje zeezout
– boter, ghee of kokosolie om te bakken
– om te serveren: maak een fruitcocktail van klein gesneden stukjes seizoensfruit en zet ook een flesje ahornsiroop of natuurlijke stroop op tafel

Wat je gaat doen

Neem een grote kom en doe hier de speltbloem, melk, eieren en zout in. Klop met een garde totdat je een klontvrij beslag hebt. Voor het bakken verwarm je een beetje vet in een koekenpan op middelhoog vuur. Deze keer geen dikke American pancakes, maar gewoon ‘normale’ Hollandse pannenkoeken. Bak ze 1 voor 1 (of 2 pannen naast elkaar) om en om totdat ze gaar zijn en bewaar ze op een groot bord.

Je kunt het bord met de spelt pannenkoeken zo op tafel zetten of je rolt ze vast op. Je kunt er ook al een aantal vullen met fruit en ze daarna oprollen. Serveer met de fruitcocktail, bessen en siroop of stroop en geniet! De zondagochtend kan niet beter beginnen 🙂

Francesca Kookt_speltpannenkoeken met fruitcocktail_3

Tip: met het voorbereiden kunnen kinderen heel goed meehelpen in de keuken. Laat kleine kindjes het fruit snijden (met een kunststof mes) en grote kinderen kunnen samen met jou de pannenkoeken bakken.

Francesca Kookt_speltpannenkoeken met fruitcocktail_4

Mijn peuter bleef stug bij de fotoshoot zitten omdat hij bang was dat de pannenkoeken daarna anders zouden verdwijnen 😉

Volg Francesca Kookt! ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Spelt pannenkoeken met fruitcocktail”

 1. Ik ga ze zeker maken, ook al omdat ik nu alleen nog maar spelt gebruik. p.s. slimme mini-kok: je weet natuurlijk maar nooit wat er met ze kan gebeuren!

 2. Volgens mij zijn mijn man en jouw kleine man, even gek van pannenkoeken…Ik heb al een aantal receptjes van jou met pannenkoeken uitgeprobeerd en mijn man vind ze allemaal heerlijk..leuk!

  Groetjes Petra
  ( ik vind ze trouwens ook heerlijk )

  1. Hi Ingrid, bij iedere bio winkel zoals ekoplaza of de natuurwinkel. En tegenwoordig soms ook bij supermarkten, volgens mij heeft de Plus het nu ook.

 3. Zou je ook speltmeel en amandelmelk kunnen gebruiken? Of bijvoorbeeld speltmeel door een zeef halen om er bloem van te maken?

 4. K,wil die pannenkoeken zeker eens maken,nu nog eerst achter speltbloem en plantaardige melk( ik heb enkel koemelk in huis)

 5. Ik heb het halve recept geprobeerd. Wij zijn met z’n tweetjes dus meer dan genoeg.
  Zelfs mijn man vondt ze lekker en dat is bijzonder. Deze houden we erin.
  Wij hebben er gembervlokken (op siroop) jam en stroop op gedaan

 6. Voor onze kleindochter bakken we altijd pannenkoeken met speltbloem (van de molen), met 2 of 3 eieren en Spa rood in plaats van melk. Het beslag een kwartiertje laten staan voor je pannenkoeken gaat bakken. Zijn heerlijke pannenkoeken.
  Hoe we het voor de jongste telg in de familie moeten oplossen weet ik nog niet. Zij verdraagt ook geen eieren. Misschien heb jij een ideetje.

Reacties zijn gesloten.