Stoofperen

Ik liep van het weekend door de tuin van mijn moeder en zag daar een enorme kist met Gieser Wildeman peren staan. Nou woont zij ongeveer tussen de boomgaarden in dus dat is geen verrassing. En drie keer raden wat ik met die heerlijke onbespoten peertjes wilde maken. Precies: stoofperen. Als het buiten donker en kouder wordt is het er weer tijd voor. Die heerlijk zoete en zachte peertjes die je zo goed kunt combineren met wild en stoofgerechten. Of als dessert met een bolletje ijs. Mijn versie van stoofperen is met alcohol, maar je kunt er ook voor kiezen om ze in de rode bessensap te koken zodat ook de allerkleinsten er van kunnen eten.

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4 personen

– 1/2 kilo stoofperen (Gieser Wildeman of Saint Rémy)
– 100ml rode wijn
– 100ml rode port
– 50gr rietsuiker (als je de Saint Rémy gebruikt dan ook iets meer suiker toevoegen)
– 1 kaneelstokje
– 1 steranijs
2 kruidnagels

Stoofperen_2

Wat je gaat doen

Schil de stoofperen dun, maar laat het steeltje zitten. Zet de peren in een pan en voeg alle ingredienten toe. Schenk er daarna nog water bij totdat de peertjes net onder staan.

Laat de peertjes 2 tot 3 uur op heel zacht vuur stoven. Draai ze na een uur even rustig om zodat ze rondom die mooie dieprode kleur krijgen.

Haal de peertjes daarna voorzichtig uit de pan en zet ze in een iets diepe schaal. Kook het overgebleven sap verder in tot een siroop en schenk die over de peertjes. Je kunt de peertjes zowel warm als koud serveren. Maak je ze een dag van te voren? Bewaar ze dan in de koelkast tot gebruik.

Stoofperen_3

Wil je wat delen over dit recept? Stuur me dan een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram. Liefs, Francesca

Reacties over “Stoofperen”

 1. Lekker, ik ga ze dit weekend maken, maar wat ik me altijd afvraag, moeten de peertjes rijp zijn of kunnen ze zo de pan in als ze (nog) keihard zijn….

   1. Ha Francesca, daar ben ik het toch niet helemaal mee eens. Ze worden uiteindelijk wel zacht. Maar ik heb wel eens in het begin van het seizoen tamelijk groene harde gieser wildeman gestoofd en die hadden toch echt niet zoveel smaak als de gelere en dus rijpere peren die ik later op precies dezelfde manier klaarmaakte. Ik zoek tegenwoordig daarom altijd de rijpste peren uit. Dan kan je overigens ook minder suiker toevoegen.
    Verder goed recept 😁!

 2. Hoi,
  De stoofperen moeten tot aan het steeltje onder staan?
  Het sap kan ik de dag vt voren ook al verder inkoken?
  Wil het 1 dag vt voren maken namelijk. Hoe moet het op de dag zelf?
  Welke wijn en port gebruik je?
  Mvg Hester

  1. Hoi H, wat een vragen 🙂 Komt ie!
   – Peren gewoon in het vocht leggen, komt vanzelf goed met steeltjes e.d.
   – Ja hoor, inkoken kan gewoon dag van te voren (of zelfs 2). Daarna peertjes met sap in een bak of in de pan doen en afgesloten in de koelkast bewaren
   – Op de dag zelf kun je de peertjes koud serveren (dan zou ik ze wel een uur eerder uit de koelkast halen om op kamertemperatuur te komen) of je zet de pan op het vuur en warmt het zachtjes op
   – Port: gewoon reguliere rode port. Rode wijn gebruik ik wat ik open heb staan, maar wel een beetje van kwaliteit. Goedkope wijn proef je ook door in het sap 🙂

   Succes!

 3. Hoi, welke port en wijn gebruik je? Heeft u voorbeelden van merken? En is rietsuiker nodig of kan t ook met gewone suiker?

  1. Merk rode en wijn en port maakt echt niet zoveel uit. Als je ergens nog een fles rood in huis hebt staan is die vast goed. Een flesje gewone port bij de slijter halen. Mag ook met gewone suiker.

 4. Hi! Vraagje: als ik het voor 12p maak, doe ik dan alle ingrediënten gewoon x3 of geldt dat niet voor alle ingrediënten?

 5. Hoe lang kun je de stoofperen bewaren ? En hoe ? Mag je ze bijvoorbeeld invriezen ?

  1. Ik bewaar ze een paar dagen afgedekt in de koelkast. Invriezen kan zeker, heb het alleen zelf nooit gedaan want ze zijn bij ons zo op 🙂

 6. Stoofpeertjes…..,
  Lekker, zeker om de 2 a 3 weken kook ik Gieser Wildeman,
  geschild, in vieren, in de rode wijn (hoeft geen dure wijn te zijn), of in Glühwein,
  (maakt niet uit, aardappelen kook ik in water 😉 )
  een paar kaneelstokjes erdoor en Donkere Basterd Suiker.
  Selamat Makan/Eet Smakelijk.
  Groeten van,
  Hendrik.

 7. hoi, heb je ze ook weleens zonder suiker gemaakt? Mjin ervaring is dat ze dan nog steeds mierzoet worden, als je ze maar lang genoeg (2,5 u) laat koken. En rood worden ze dan ook.

 8. Hallo francesca

  Ik heb een vraagje het is weer tijd voor de stoofperen natuurlijk. Maar als ik ze wil inmaken wat ga ik dan doen met de temperatuur stoven doen we op z’n 85 graden 4 a 5 uurtjes. Maar ik ze ook op deze temperatuur inmaken of moeten we ze nu nog even aan de kook brengen. Om nog lang te kunnen genieten van dit heerlijke recept
  Groet Albert

Reacties zijn gesloten.