Stoofperen

Ik liep van het weekend door de tuin van mijn moeder en zag daar een enorme kist met Gieser Wildeman peren staan. Nou woont zij ongeveer tussen de boomgaarden in dus dat is geen verrassing. En drie keer raden wat ik met die heerlijke onbespoten peertjes wilde maken. Precies: stoofperen. Als het buiten donker en kouder wordt is het er weer tijd voor. Die heerlijk zoete en zachte peertjes die je zo goed kunt combineren met wild en stoofgerechten. Of als dessert met een bolletje ijs. Mijn versie van stoofperen is met alcohol, maar je kunt er ook voor kiezen om ze in de rode bessensap te koken zodat ook de allerkleinsten er van kunnen eten.

Wat je nodig hebt als bijgerecht voor 4 personen

– 1/2 kilo stoofperen (Gieser Wildeman of Saint Rémy)
– 100ml rode wijn
– 100ml rode port
– 50gr rietsuiker (als je de Saint Rémy gebruikt dan ook iets meer suiker toevoegen)
– 1 kaneelstokje
– 1 steranijs
2 kruidnagels

Stoofperen_2

Wat je gaat doen

Schil de stoofperen dun, maar laat het steeltje zitten. Zet de peren in een pan en voeg alle ingredienten toe. Schenk er daarna nog water bij totdat de peertjes net onder staan.

Laat de peertjes 2 tot 3 uur op heel zacht vuur stoven. Draai ze na een uur even rustig om zodat ze rondom die mooie dieprode kleur krijgen.

Haal de peertjes daarna voorzichtig uit de pan en zet ze in een iets diepe schaal. Kook het overgebleven sap verder in tot een siroop en schenk die over de peertjes. Je kunt de peertjes zowel warm als koud serveren. Maak je ze een dag van te voren? Bewaar ze dan in de koelkast tot gebruik.

Stoofperen_3

Smakelijk delen en printen
Eetkalender 2019
Bestel 'm in de pre-order

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties over “Stoofperen”

  1. Hoi,
    De stoofperen moeten tot aan het steeltje onder staan?
    Het sap kan ik de dag vt voren ook al verder inkoken?
    Wil het 1 dag vt voren maken namelijk. Hoe moet het op de dag zelf?
    Welke wijn en port gebruik je?
    Mvg Hester

    1. Hoi H, wat een vragen 🙂 Komt ie!
      – Peren gewoon in het vocht leggen, komt vanzelf goed met steeltjes e.d.
      – Ja hoor, inkoken kan gewoon dag van te voren (of zelfs 2). Daarna peertjes met sap in een bak of in de pan doen en afgesloten in de koelkast bewaren
      – Op de dag zelf kun je de peertjes koud serveren (dan zou ik ze wel een uur eerder uit de koelkast halen om op kamertemperatuur te komen) of je zet de pan op het vuur en warmt het zachtjes op
      – Port: gewoon reguliere rode port. Rode wijn gebruik ik wat ik open heb staan, maar wel een beetje van kwaliteit. Goedkope wijn proef je ook door in het sap 🙂

      Succes!

  2. Stoofpeertjes…..,
    Lekker, zeker om de 2 a 3 weken kook ik Gieser Wildeman,
    geschild, in vieren, in de rode wijn (hoeft geen dure wijn te zijn), of in Glühwein,
    (maakt niet uit, aardappelen kook ik in water 😉 )
    een paar kaneelstokjes erdoor en Donkere Basterd Suiker.
    Selamat Makan/Eet Smakelijk.
    Groeten van,
    Hendrik.

  3. hoi, heb je ze ook weleens zonder suiker gemaakt? Mjin ervaring is dat ze dan nog steeds mierzoet worden, als je ze maar lang genoeg (2,5 u) laat koken. En rood worden ze dan ook.